Krant van Blankenberge | Cultuur & Toerisme
Alle hens aan dek voor de Havenfeesten Blankenberge: 20/05/2017 Alle hens aan dek voor de Havenfeesten De voorbije weken hebben het Handelaarsverbond Haven & Gebuurte Blankenberge en de Dienst Evenementen van de stad Blankenberge samen rond de tafel gezeten voor de organisatie van de Havenfeesten. De inmiddels 67ste editie van dit maritiem gebeuren belooft met zijn vele activiteiten opnieuw een vierdaagse toeristische topper te worden.

Tijdens het hemelvaartweekend van donderdag 25 tot en met zondag 28 mei vormt de havenbuurt van Blankenberge opnieuw het decor voor tal van activiteiten. Er valt fantastisch veel te beleven, dit dankzij de inbreng van heel wat culturele en maritieme verenigingen die samen hun schouders steken onder dit gebeuren.

Lees verder
Blankenberge: 18/05/2017 Lapidarium in Sint-Rochuskerk Lapidarium in Sint-Rochuskerk Tijdens de Openkerkendagen in het weekend van 3 en 4 juni staat het 'Lapidarium' in de Sint-Rochuskerk centraal in de kijker. Deze expositie van zeldzame relicten afkomstig van de stedelijke begraafplaats en uit de kunstcollectie van de Sint-Rochuskerk is een must-see voor wie het funerair erfgoed van Blankenberge wil ontdekken.

Blankenberge neemt reeds voor de vijfde keer deel aan de Openkerkendagen. De grote opkomst bij de vorige edities was de aanleiding om de kerkdeuren opnieuw wijd open te zetten voor het grote publiek. Het thema dit jaar 'Zet de stenen in beweging', is een perfecte oportuniteit om het Lapidarium in de kijker te zetten.

Lees verder
Blankenberge: 16/05/2017 Er zit muziek in het Belle Epoque Centrum Er zit muziek in het Belle Epoque Centrum Nog tot en met 5 november loopt in het Belle Epoque Centrum in Blankenberge een exclusieve tentoonstelling rond muziek en muziekinstrumenten. De expo kreeg als titel 'Belle Epoque Schatten: als muziek in de oren' en toont unieke stukken uit onder meer het bekende Brusselse Muziekinstrumentenmuseum.

Vandaag de dag is muziek alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, maar in de belle époque was dat niet het geval. Wie van muziek hield moest een bezoekje brengen aan de opera, de schouwburg of aan één van de prachtige locaties waar er bals werden gehouden. Wie zich dit niet kon veroorloven kon naar de jaarlijkse kermis, de volksbals & dorpsfeesten ... of kon gewoon zelf musiceren.

Lees verder
Blankenberge: 09/05/2017 De Askoy II, een feniks verhaal Aan de vooravond van de Havenfeesten organiseert de Blankenbergse vereniging vtbKultuur een maritieme voordracht over de Askoy II, het voormalig zeilschip van Belgisch zanger, componist en tekstschrijver Jacques Brel. Staf en Piet Wittevrongel belichten het uitzonderlijk verhaal met z'n vele tegenslagen maar tevens veel mooie momenten. De Askoy II, een feniks verhaal

Jacques Brel kocht de Askoy II aan in 1974, liet nieuwe zeilen maken bij Zeilmakerij Wittewrongel in Blankenberge en voer ermee naar de Markiezenarchipel in de Stille Oceaan.

Lees verder
Blankenberge: 09/05/2017 Tres Hombres meert aan met chocolade en rum Het zeilschip de Tres Hombres die in mei 2015 voor het eerst aanmeerde in de haven van Blankenberge tijdens de Havenfeesten is dit jaar opnieuw van de partij. De schoenerbrik vervoert sinds een aantal jaren fairtrade producten over de oceaan om hier op een eerlijke manier aan de man te brengen. Tres Hombres meert aan met chocolade en rum

De Tres Hombres met z'n lengte van 32 meter behoort tot één van de mooiste zeilschepen ter wereld, die je met een beetje verbeelding best kunt vergelijken met het schip van de Pirates of the Caribbean. Het schip, van oorsprong een 'kriegsfischkutter' gebouwd in de Tweede Wereldoorlog, werd in 2007 in twee jaar tijd omgebouwd tot zeilend vrachtschip.

Lees verder
Blankenberge: 08/05/2017 Historische Watson Class-lifeboats Voor het derde jaar op rij wordt iedereen uitgenodigd om tijdens de Havenfeesten het varend erfgoed van dichtbij te aanschouwen vanop de 'Open Steiger'. Voor de 67ste editie van deze vierdaagse maritieme happening worden opnieuw heel wat authentieke vaartuigen naar hier gehaald. Historische Watson Class-lifeboats

Dit jaar wordt voor het eerst uitgepakt met twee Watson Class Lifeboats. De Watson, genoemd naar zijn ontwerper, marine architect George Lennox Watson, is een voormalige reddingsboot van Engelse makelij. De term 'class' verwijst naar de verschillende types reddingsboten die door de Royal National Lifeboat Institution werden ingezet rond de kusten van het Verenigd Koninkrijk en Ierland tussen 1888 en 1991.

Lees verder
Blankenberge: 08/05/2017 Liliane en Marijn bezingen het Franse chanson Voor de liefhebbers van het Franse chanson hebben we fantastisch nieuws. Liliane Saint Pierre en Marijn Devalck komen binnenkort naar Blankenberge met Compagnons de la Chanson waarin ze hun gedeelde muzikale passie voor het Franse lied hoogtij laten vieren. Liliane en Marijn bezingen het Franse chanson

Compagnons de la Chanson is een echt belevingsconcert met het muzikaal erfgoed van artiesten als Gilbert Bécaud, Jacques Brel, Johnny Hallyday, Céline Dion, Edith Piaf en nog vele andere klinkende namen. De vertolkers op het podium zijn niemand minder Liliane Saint Pierre en Marijn Devalck, twee mensen die dezelfde passie delen ... de liefde voor het Franse Chanson.

Lees verder
Blankenberge: 06/05/2017 Foto-expo 'Sights and scenes of Japan' Aan de vooravond van de Internationale Tweedaagse van Vlaanderen, die sinds vele jaren nauwe banden heeft met Japan, werd in de Blankenbergse bibliotheek een tentoonstelling opgezet met foto's van 'het land van de rijzende zon'. De expo toont een exclusieve selectie van foto's uit het nieuwe fotoboek van Marc Popelier, Blankenbergenaar en Japan-kenner. Foto-expo 'Sights and scenes of Japan'

Het fotoboek 'Sights and Scenes of Japan' van stadsgenoot Marc Popelier werd eind 2016 uitgegeven door Stichting Kunstboek. Marc Popelier leerde Japan beroepshalve kennen in 2000 ...

Lees verder
Blankenberge: 06/05/2017 Cursisten Winteracademie exposeren in De Meridiaan Tijdens de wintermaanden organiseert het Cultuurcentrum van de stad Blankenberge sinds vele jaren een reeks creatieve vormingscursussen voor jong en oud. De werken die de cursisten de voorbije periode maakten worden tot 21 mei tentoongesteld in de nieuwe exporuimte De Meridiaan van het CC Casino. Cursisten Winteracademie exposeren in De Meridiaan

Met een zeer divers aanbod, dat zich focust op verschillende kunstvormen en technieken, weet de Winteracademie elk jaar een ruim publiek te bereiken. De talrijke inschrijvingen en de wachtlijsten bevestigen dit.

Lees verder