Krant van Blankenberge | In de Kijker
29/01/2014 - Auteur: Christel Bedert Philippe Nuyens in gesprek met Christel Bedert Philippe Nuyens: "Blankenberge is Knokke niet ...
hier kunnen we geen extreme prijzen vragen."

"We hebben het geprobeerd met ons restaurant in Blankenberge en zie, we zijn al tien jaar bezig", zegt Philippe Nuyens. "We zijn gestart met ons twee in de keuken, Kristof en ik, en mijn echtgenote als gastvrouw in de zaal. Met ons drieën zijn we goed voor tien tafels, 20 à 30 couverts per service. Reeds van in den beginne hadden we een Bib Gourmand en eind 2006 kregen we voor het eerst onze ster. Dat was nochtans geen doelstelling op zich. Ik weet wat een ster met zich meebrengt en had besloten gewoon mijn ding te doen. Maar bon, we doen nog altijd ons ding en de ster is er nog altijd, en het is niet omdat die er is dat ik met stress kom werken. Ons idee is altijd topverse producten te gebruiken, altijd op hetzelfde niveau te werken, zonder pieken of dalen, maar met een constante kwaliteit."

"Als chef moet je het niet te ver gaan zoeken", vindt Philippe Nuyens ... "en je keuken zo natuurlijk mogelijk houden, iets wat de chefs vandaag allemaal zeggen. Aan de moleculaire keuken heb ik nooit meegedaan. Ik heb altijd natuurlijk gewerkt. Ik werk veel met Sint-Jacobsnoot, verse handgepelde Zeebrugse of Nieuwpoortse garnalen, Noordzeevis en veel verse groentjes. Ook onbekende vissen probeer ik te introduceren, zoals vlaswijting of zilverwijting, onbekend en zeer lekker, niet te verwarren met de gewone wijting die eerder papperig is. De Zilverwijting kan tot vier kilo wegen en daar komen heel schone filets van", weet de top-chef ons te vertellen.

"Ondanks de constante kwaliteit proberen we een correcte prijs te vragen, iets wat enkel mogelijk is omdat we met zo'n kleine equipe werken. Blankenberge is Knokke niet. Hier kunnen we geen extreme prijzen vragen. Het grote publiek komt voor onze dagelijks variërende dagmenu, entree, plat, dessert voor 40 euro, met aangepaste wijnen voor 58 euro, ook 's avonds, ook in het weekend. Voor ons degustatiemenu met een tussengang en andere producten zoals langoesten, zeetong of duif vragen wij 80 euro, met de drie aangepaste wijnen erbij 110 euro, maar ook dat is dan nog niet extreem."

Restaurant Philippe Nuyens heeft een trouw cliënteel van binnen Blankenberge maar ook tweedeverblijvers, en redelijk wat mensen uit Wenduine, De Haan, Oostende, Brugge, Zeebrugge en Knokke. "Mensen komen vaak met de kusttram. Die stopt hier bijna voor de deur en zo hebben ze geen last van alcoholcontroles. Oostendenaars vertellen ons geregeld dat ze bij hen onze prijs-kwaliteit niet vinden. En ja, er is soms drempelvrees, maar wie een keer geweest is, komt terug."

De bekendste gaste die ooit kwam tafelen bij Nuyens in Blankenberge was koningin Paola. Zij was op bezoek aan onze kust ter gelegenheid van Beaufort, de Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee. "Conservator, wijlen Willy Vandenbussche van de kunsthappening Beaufort was een paar keer bij mij komen dineren. Dat was hem bevallen en hij heeft het bezoek van koningin Paola aan ons restaurant in gang gestoken. Het restaurant moest volledig afgesloten zijn en auto's mochten niet voor de deur parkeren. Twee mannen van de security zaten aan het raam en de koningin met haar gezelschap aan een tafel in het midden. Het was een heel gemoedelijke middag, gewoon plezant. Ik heb de koningin mijn dagmenu gepresenteerd. Dit had ik op voorhand moeten doorfaxen en ze was daar onmiddellijk volledig mee akkoord."

Restaurant Philippe Nuyens

"We hebben reeds veel bekende mensen mogen bedienen in ons restaurant en ook al vanalles over de vloer gehad, al kan ik daar uiteraard niet veel over vertellen, van ons wordt discretie gevraagd natuurlijk. Enkele namen van BV's kan ik wel meegeven ... Luc Appermont is hier onlangs nog geweest met Bart Kaëll, Gert De Ley, bekend van de citaten op de Krant van Blankenberge komt hier graag tafelen met Carry Goossens, en ook Marva. Bekende collega's zoals Geert Vanhecke van de Karmeliet mogen we hier ook soms ontvangen."

In zijn vrije tijd gaat Philippe Nuyens ook graag eens bij de collega's eten. Of met zijn honden wandelen op het strand van Heist waar hij woont ... iets wat hij zeer ontspannend vindt wist hij ons te vertellen. "Nee, een televisiekok ben ik niet", zegt Philippe Nuyens ... "mijn keuken kan ik niet sluiten om naar Brussel te gaan voor opnames. Maar als mensen mij wat vragen, werk ik er wel graag aan mee. In de tijd van 't Molentje heb ik heel hard meegewerkt aan het boek 'Tussen Zee en Polder', onlangs nog heb ik een recept gemaakt voor Culinaire Ambiance, en La Grande Ballade is bij mij komen filmen ..."

Wat de toekomst betreft, wil Philippe Nuyens gewoon verder blijven doen zoals hij bezig is en daarbij hetzelfde niveau behouden. "Er staat geen grote financiële groep achter ons, toch gaan we beetje per beetje vooruit. Drie jaar geleden hebben we onze keuken vernieuwd. Het was nog de keuken van André. Voor onze tiende verjaardag hebben wij ons interieur verfrist maar we blijven een restaurant in een gezellig oud huis waar je je thuis voelt en lekker kan eten. De vernieuwing, noem het een cadeau voor ons cliënteel om ons te zien evolueren", zegt top-chef Philippe Nuyens tot besluit.

Philippe Nuyens en zijn team bedanken de vele leveranciers voor hun inzet om constante kwaliteit te leveren en vooral ook het trouwe cliënteel voor hun bezoeken en steun. Restaurant Philippe Nuyens is gelegen langs de Jules de Troozlaan 78 te Blankenberge. Een tafel reserveren kan op het nummer 050/41 36 32.

terug naar begin