Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 02/10/2013 Eerbetoon aan dichteres Jeanne Vande Putte De leden van de literaire groep 'De Terp' zijn momenteel bezig om de laatste rustplaats van de Blankenbergse dichteres Jeanne Vande Putte in eer te herstellen. Ze doen dit in functie van het peterschap die ze hebben verworven over haar grafmonument. Grafmonument Jeanne Vande Putte

In het kader van het behoud van het waardevol funerair erfgoed biedt de stad Blankenberge sinds 2011 de mogelijkheid om het peterschap over een grafmonument te verwerven. Het reglement voorziet dat individuele personen of verenigingen het peterschap kunnen opnemen. De verwerving is gratis in ruil voor het engagement het grafmonument te restaureren en te onderhouden.

De leden van het schrijversgroepje 'De Terp' die maandelijks samenkomen in het Huisje van Majutte, het schrijversnest van auteur en Terp-lid Antoon Vandamme, hebben sinds begin dit jaar het peterschap verworven van het grafmonument van Jeanne Vande Putte.

"De Blankenbergse schrijfster Jeannne Vande Putte is op zeer jonge leeftijd gestorven", zegt Antoon Vandamme. "Toch heeft ze in haar korte leven, ze is amper 22 jaar geworden, heel veel geschreven waaronder ook een aantal prachtige gedichten. Eén van haar bekendste werken die elke Blankenbergenaar in de ziel draagt is het gedicht 'De wind'. Als Blankenbergse schrijversgroep hebben we beslist om de zorg van haar graf op ons te nemen om zo de nagedachtenis aan Jeanne Vande Putte levendig te houden."

Jeanne Vande Putte (1907-1930)

Schrijfster en dichteres Jeanne Vande Putte werd geboren als jongste van vier op 30 augustus 1907. Haar ouders Cyrille Vande Putte en Bertha Pauwels, beiden geboren in Blankenberge, woonden op dit moment in Wallonië waar vader Cyrille les gaf in de filologie in het atheneum in Ath.

Dichteres Jeanne Vande Putte

Na de dood van haar vader in 1908, Jeanne was toen net één jaar, kwam het gezin terug naar Blankenberge. Jeanne ontwikkelde een sterke band met de zee en had een ware leeshonger, zelf schreef ze ook erg vlot en zeer veel. Aan het eind van haar studies aan de lagere school droomde ze ervan om ooit een groot boek te schrijven.

In 1921, op advies van een leraar, trok Jeanne Vande Putte als veertienjarige naar Turnhout om te gaan studeren in het katholiek meisjespensionaat 'Het Heilig Graf'. Ze behaalde in 1927 het diploma regentes met de grootste onderscheiding, maar omwille van haar zwakke gezondheid kreeg ze echter geen kansen in het onderwijs.

Jeanne Vande Putte was altijd zwak en tenger geweest, maar vanaf september 1928 wordt haar gezondheid steeds slechter. Na een herstelverblijf van één maand in Tongerlo komt ze uiteindelijk uitgeput terug bij haar moeder wonen in Blankenberge, waar ze niettegenstaande haar ziekte aan een snel tempo blijft schrijven.

Haar laatste levensmaanden, van december 1929 tot mei 1930 bracht Jeanne Vande Putte grotendeels door in het sanatorium in Sijsele waar ze halverwege maart werd ingelicht over de dodelijke prognose van haar ziekte.

Op 24 maart is ze weer thuis in haar geliefde Blankenberge waar ze begint aan haar lange doodstrijd. Ze overlijdt op zondag 25 mei 1930. Jeanne Vande Putte ligt begraven op de Stedelijke begraafplaats van de stad Blankenberge bij haar moeder die 21 jaar later overleed.

© www.krantvanblankenberge.be