Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 09/12/2013 Matt en Keith hopen op meer begrip voor het golfsurfen Donderdagnamiddag 5 december 2013, storm aan de kust. De combinatie van felle wind en springtij zorgen voor extra hoge waterstanden. Op vraag van gouverneur Carl Decaluwé nemen alle kustgemeenten de nodige voorzorgsmaatregelen. Op dit moment gaan twee broers in Blankenberge golfsurfen in de ruige Noordzee ... dit kon rekenen op heel wat verontwaardiging en onbegrip van buitenstaanders.
Matt en Keith Marcantuoni
foto: Nick Decombel uit Oostende.

De broers Matt en Keith Marcantuoni uit Blankenberge zijn twee zeer ervaren golfsurfers. Beiden worden gesponsord door O'Neill. Daarnaast maken ze als één van de weinigen deel uit van het O'Neill Benelux Surf Team. Keith is 16 jaar, zijn broer Matt is vorige maand 21 geworden.

Toen ze afgelopen donderdag het ruime sop kozen om hun geliefde passie het golfsurfen te beoefenen hebben ze nooit gedacht dat er zoveel heisa zou ontstaan. De twee werden door de politie uit zee gehaald en kregen daardoor behoorlijk wat aandacht in de geschreven pers en andere media. Heel wat stuurlui aan wal hadden hun ongezouten mening klaar over de 'waaghalzen'. Ook gouverneur Carl Decaluwé stak zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken.

Nu dat de zogenaamde 'Sinterklaasstorm' en de mediastorm rond de twee golfsurfers wat geluwd is, laat de Krant van Blankenberge de broers Matt en Keith zelf aan het woord.

"In de tien jaar dat we golfsurfen hebben we dit nog nooit meegemaakt", zeggen Matt en Keith. "Met de aangekondigde storm leek het voor ons ideaal om te gaan surfen, we waren ons echt van geen kwaad bewust. Om onze sport te beoefenen hebben we nu eenmaal hoge golven nodig. In de Atlantische Oceaan zorgen de stormen op zee voor hoge golven aan de kust, ... bij ons is de Noordzee echter zo klein dat je wel behoorlijk wat strakke wind nodig hebt."

Matt en Keith gingen het water in omstreeks 14:30 uur ter hoogte van de Vuurtoren. Ze werden opgemerkt door de vele wandelaars op de Zeedijk die de politie verwittigden. "We waren op geen enkel moment in gevaar", zegt Matt de oudste van de twee ... "we zijn hoegenaamd geen waaghalzen en hebben genoeg ervaring om te weten wat we doen. Zelf geef ik tijdens de zomer les in Frankrijk aan beginners in ruigere zee dan afgelopen donderdag het geval was. We kunnen ons best inbeelden dat mensen schrikken als ze ons bij dergelijk weer bezig zien, maar geloof me, de wandelaars die de storm trotseerden op de Zeedijk liepen evenveel gevaar als wij."

Matt Marcantuoni: "Nergens ter wereld bestaat er een reglement waardoor je niet in zee mag. Zelfs bij orkanen gaan surfers in zee, enkel in België is er een wet die zegt niet in zee bij meer dan 7 beaufort."

"Overal ter wereld gaat men golfsurfen bij dergelijke weersomstandigheden", zegt Keith ... "ook in Nederland en Frankrijk waar de storm donderdag heviger was, waren er veel surfers in zee. Enkel hier bij ons in België wordt er een probleem van gemaakt. Misschien is de sport bij ons nog niet genoeg gekend ... hopelijk komt daar vlug verandering in."

De twee broers werden uit zee gehaald door de Blankenbergse politie. "We begrepen echt niet wat er aan de hand was", vertelt Matt ... "mijn broer en ik lagen gewoon wat op onze surfplank te dobberen wachtend op een hoge golf. Toen we opeens in de gaten kregen dat hoofdredder Tom Cocle met zijn 4x4 terreinwagen het strand kwam opgereden ter hoogte van ons wisten we dat er iets niet klopte. We zijn dan maar uit het water gekomen. De heisa op de Zeedijk had dus met ons te maken. We kunnen het nog steeds niet begrijpen, de golven waren amper anderhalve meter hoog ... op sommige locaties in het buitenland wordt er gesurft bij golven van tien meter. Nergens ter wereld bestaat er een reglement waardoor je niet in zee mag. Zelfs bij orkanen gaan surfers in zee, enkel in België is er een wet die zegt niet in zee bij meer dan 7 beaufort."

Reddingsdiensten maken zich nodeloos zorgen

"We kunnen begrijpen dat sommige mensen en ook reddingsdiensten zich zorgen maken", zegt Keith ... "maar dit hoeft echt niet. Golfsurfen houdt weinig of geen risico's in. In de tien jaar dat ik deze sport beoefen heb ik geen weet van een reddingsoperatie. We gaan niet ver in zee en weten precies waar we weer aan land zullen komen. Veel mensen weten niet eens dat er verschil is tussen golfsurfen, kitesurfen en windsurfen. De politie vroeg ons zelfs waar onze zeilen waren, daarmee weet je al genoeg."

"Golfsurfen is voor mij gewoon een sport beoefenen, net zoals iemand anders gaat voetballen", zegt Matt. "Ik wil mezelf en zeker niemand anders in gevaar brengen. Wie gaat golfsurfen bij dergelijk weer moet voor zichzelf uitmaken of hij het kan of niet. Een beginnende skiër gaat ook niet meteen de zwarte skipiste afdalen, verduidelijkt Matt.

De twee broers houden een wrang gevoel over aan wat er donderdag is gebeurd. Ze hopen dat er naar de toekomst toe meer begrip komt voor de golfsurfers. "Eén ding is zeker", zegt Matt ... "In het vervolg ga ik bij meer dan 7 beaufort surfen in één van de buurlanden, waar ze er geen probleem over maken."

Twee broers Matt en Keith, twee verschillende levens delen dezelfde passie bekijk hier hun filmpje.

© www.krantvanblankenberge.be