Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 28/12/2013 Honderd en één kaarsjes voor Maurits Laukens Maurits Laukens De heer Maurits Laukens is op 22 december 101 jaar geworden. Dit werd gevierd in aanwezigheid van zijn familie in het rust- en verzorgingstehuis Polderzicht waar hij sinds 2012 verblijft.

De heer Laukens werd geboren op 22 december 1912 te Brugge. Hij komt uit een groot gezin... zijn ouders hadden vijf zonen en twee dochters. Hij woonde en groeide op in de landbouwgemeente Nieuwmunster.

Als jongeman vond Maurits zijn weg als seizoenarbeider in de horeca van Wenduine, afgewisseld met werk als metsersgast en metser in de bouwsector. In 1939 huwde Maurits met Maria Vercruyce uit Zuienkerke. Ze kregen twee kinderen, Christiane en Roland. De familie is ondertussen aangegroeid met vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Tijdens de tweede wereldoorlog viel de bouwbedrijvigheid aan de kust grotendeels stil. Voor Maurits was het de gelegenheid om zich tot zelfstandig aannemer van bouwwerken te ontplooien. Zijn werkterrein lag vooral in Blankenberge en Uitkerke, maar ook in Brugge en Wenduine.

Maurits was een bedachtzaam maar succesvol aannemer. Hij wist mogelijkheden, uitdagingen en gevaren zeer goed in te schatten. Daartoe beschikte hij over een enthousiaste en zeer bekwame groep medewerkers, met wie hij, ook in de dikwijls gure weersomstandigheden van onze kuststreek, de aangenomen werken wist te voltooien. Maurits is zijn loopbaan in de bouwsector begonnen in de tijd dat dit nog hoofdzakelijk handenarbeid was. Toen de automatisering zijn intrede deed, in de jaren '70, heeft hij de fakkel doorgegeven aan zijn zoon Roland.

Als gepensioneerde bleef Maurits nieuwsgierig en gedreven zoals steeds zijn tijd zinvol opvullen met de aanleg van indrukwekkende verzamelingen van munten, postzegels en oude postkaarten, zonder daarmee de sociale activiteiten met familie en vrienden te verwaarlozen.

Maurits verblijft sinds 2012 in het rust- en verzorgingstehuis Polderzicht in Blankenberge. Hij geniet nu vooral van de rust van zijn kamer, wat niet wegneemt dat hij steeds deelneemt aan speciale gelegenheden en feestmaaltijden die georganiseerd worden in Polderzicht. Het lezen van de dagelijkse krant zordt ervoor dat Maurits steeds op de hoogte blijft van de actualiteit. Het invullen van de kruiswoordraadsels en de sudoku's houden zijn geheugen fris.

© www.krantvanblankenberge.be