Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 25/05/2014 Een nieuwe parel voor Blankenberge Een sferische olijf die ontploft in je mond is het eerste hapje dat werd geserveerd op de openingsreceptie van het nieuwe clubhuis van de Vlaamse Vereniging voor Watersport Blankenberge, je kunt rustig stellen dat daarmee de toon en de stijl van de nieuwe site meteen is gezet. Het gebouw is niet alleen een architecturaal uitzonderlijk project in de vorm van een stenen schip, het heeft met restaurant Cabo ook een exquise keuken aan boord en een terras met adembenemend uitzicht.

Het heeft wat wat langer geduurd dan oorspronkelijk was gepland, maar zeven jaar nadat voorzitter Jan Persoons het nieuw clubhuis had aangekondigd op een nieuwjaarsreceptie staan we op het zonnig terras om het glas te heffen op de officiële opening van de nieuwe site van het VVW Blankenberge.

"Ik hoop dat de filosofie achter dit gebouw een nieuwe dimensie kan geven aan het watersportgebeuren hier in Blankenberge" zegt voorzitter Jan Persoons van de VVW Blankenberge, "we zijn een dynamische watersportvereniging die kijkt naar de toekomst, zowel recreatief al competitief willen we vooruit. Daarom wensen we samen met de stad Blankenberge hier iets te realiseren waar we jong en minder jong kennis willen laten maken met een groot aantal facetten van de watersport ... zeilopleidingen, watersportevenementen, kleinzeilerij, enz ..."

Creatie van een landmark ...

Het nieuw clubhuis van de VVW Blankenberge is een realisatie van BURO II & ARCHI+I. Er hangt een kostenplaatje aan vast van 2 miljoen euro. Architect Hendrik Vermoortel streefde bij het ontwerp ervan naar de creatie van een landmark.

"Het gebeurt niet vaak dat we een locatie krijgen met zoveel potentieel" zegt architect Hendrik Vermoortel, "het clubhuis ligt op een unieke plaats ... het spanningsveld tussen wind, land en zee, natuur en cultuur gaf ons veel mogelijkheden. Wij hebben ernaar gestreefd een landmark neer te zetten iets wat gebonden is aan de plaats en aan de functie van het gebouw, iets totaal anders dan de appartementen aan de overkant, een plaats waar je de beweging van de zee voelt, en dit op een locatie waar zich vroeger het sluizencomplex bevond."

De gebogen vormen van het ontwerp stelde aannemer Steven Maeyaert voor grote uitdagingen. "We dachten in de eerste instantie whaw en tegelijk meteen ook oei" zegt Steven Maeyaert, "de stormen tijdens voorbije winter maakten van de realisatie van de ruwbouw geen evidentie maar zie, het werd een uniek pareltje aan de Belgische Kust."

Een pareltje met internationale uitstraling en daar zorgde ook topdesigner Lieven Musschoot voor, die reeds veel restaurantprojecten voor zijn rekening nam, onder andere het interieur van het restaurant Pure C in Cadzand. Hij realiseerde in het nieuw clubhuis het interieur van het horecagedeelte, de bar en het restaurant 'Cabo', in samenwerking met De Coene en LICHTpunt Gistel. "Ik wou geen thematisch restaurant, wel een kosmopolitisch waarbij binnen en buitenarchitectuur samen een geheel vormen" verduidelijkt Lieven Musschoot, "We bevinden ons hier in Blankenberge, maar het zou evengoed Barcelona kunnen zijn." De toiletten kregen een heel eigen touch, maar deze laten we u graag zelf ontdekken ...

Lounge bar en restaurant Cabo ... Chef Theirry Mistiaen achter het fornuis in zijn droomkeuken

Aan het nieuw clubhuis werd niet alleen veel aandacht besteed aan de vormgeving, maar ook aan de functionaliteit. Het gebouw, bestemd als clubhuis voor de leden van de Vlaamse Watersportvereniging, moet ook een publiekstrekker en rustplaats worden voor toevallige passanten en wandelaars.

Alle voorzieningen van de jachtclub bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping, alsook het bureel van de havenmeester en het restaurant. Op de eerste verdieping is er een lounge bar die rechtsreeks in verbinding staat met het restaurant. Beide beschikken over een zuidwest buitenterras met een mooi panoramisch zicht op de havengeul. Het volledig horecagedeelte, die Cabo (n.v.d.r. Portugees voor landtong) werd gedoopt, wordt uitgebaat door Blankenbergenaar Patrick Walckiers.

In de keuken van het restaurant staan twee ervaren chefs die reeds hun strepen hebben verdiend, onze stadsgenoot Thierry Mistiaen en zijn Nederlandse collega Nick Lammers. Beide heren mogen werken in een droom van een keuken, en de ambities liggen hoog ... we hebben zelfs gehoord dat ze gaan voor een Michelinster! "Onze eerste betrachting is uiteraard een vermelding in de GaultMillau en in de Michelin Gids ... en daarna zien we wel", zeggen Thierry en Nick. Eén ding is zeker ... als de gerechten op de kaart even lekker zijn als de heerlijke exquise hapjes die we mochte proeven tijdens de opening, dan zal restaurant Cabo ongetwijfeld een culinaire troef zijn voor Blankenberge!

Het VVW-clubhuis is gelegen langs de Wenduinse Steenweg 1 in Blankenberge.
Een plaatsje reserveren in het restaurant kan op het nummer ☎ 050/41 27 59.

© www.krantvanblankenberge.be