Krant van Blankenberge | Sport
Blankenberge: 12/11/2014 Taekwondo Team verrast voorbijgangers met spectaculaire flashmob Belgisch Nationaal Taekwondo Demoteam Afgelopen weekend was het Belgisch Nationaal Taekwondo Demoteam op stage in het Blosocentrum van Blankenberge. De jongens en meisjes namen van de gelegenheid gebruik om hun sport op wel zeer originele manier in de schijnwerper te plaatsen.

De leden van het Belgisch Nationaal Taekwondo Demoteam zijn afkomstig uit verschillende provincies. Het stageweekend in onze stad was dan ook vooral bedoeld als teambuilding omdat ze anders weinig kans krijgen om samen te trainen.

Taekwondo is een gevechts- en verdedigingskunst die zijn oorsprong heeft in Korea. Het betekent letterlijk 'de weg van de voet en de vuist', een manier dus om je te verdedigen met je handen en voeten.

"Het is noodzakelijk dat de leden van het demoteam elkaar goed aanvoelen", zegt trainer Frederik Van Vlaenderen. "De stages waarop we steeds kunnen rekenen op financiƫle steun van de Koreaanse Ambassade zijn van zeer groot belang. Taekwondo is een sport die enorm evolueert en het aspect demo's is echt een apart onderdeel geworden."

Binnen het Taekwondo gebeuren in ons land zijn er drie Nationale Teams, het team Kyorugi of vrij gevecht ... in dit team zitten verschillende Europese kampioenen en sommige hebben reeds een ticket op zak voor de volgende Olympische spelen, bij de jeugd behaalde een Belgische zelfs goud op de Jeugd Olympiade. Een tweede Nationaal team is de Poomsae of stijlfiguren, dit is een soort schijngevecht in een vast patroon tegen een ingebeelde tegenstander. En het derde team tenslotte, is het Belgische Nationaal Demoteam.

Flashmob in de Kerkstraat

"De leden van het demoteam worden geselecteerd uit alle Belgische clubs. Ze moeten een goeie basis hebben van het vechten, de pomsae's en het showaspect waarbij veel turnbewegingen zoals salto's en sprongen in voorkomen waarbij je rond je as draait. Het niveau van de rode band is dan ook vereist", zegt Frederik Van Vlaenderen die zelf beschikt over de zwarte gordel 7de dan.

Het demoteam promoot de Taekwondo-sport op verschillende manifestaties. Zaterdagnamiddag probeerden ze dit voor het eerst uit met een 'Flashmob' op verschillende locaties in Blankenberge.

In de overvolle Kerkstraat begon een koppeltje van het team te dansen. Hun rugzak die ze op grond hadden gelegd werd door een ander teamlid 'gestolen'. Er volgde een spectaculair gevecht. De voorbijgangers wisten niet wat er gebeurde. Sommigen waren danig geschrokken en maakten zich vliegensvlug uit de voeten ... na enkele seconden hadden de omstaanders gelukkig door dat het een opgezet spel was! Het team demonstreerde nog enkele breektechnieken en een 'pomsae flashmob' waaraan het ganse team deelnam. Ze werden door het publiek onthaald op een warm applaus.

"Dergelijke promotiestunts zijn echt wel nodig, want niettegenstaande Taekwondo een Olympische sport is, is het bijlange nog niet zo ingeburgerd als Judo en Karate", zegt Frederik Van Vlaenderen tot besluit.

In Blankenberge kun je Taekwondo volgen bij de club Chin Do Jang. Ze trainen op dinsdag en donderdagavond in de dojozaal van het Farys Noordzeebad. Meer info vind je terug op de webstek: www.chindojang.be

© www.krantvanblankenberge.be