Krant van Blankenberge | Sport
Blankenberge: 14/11/2014 Broers Marcantuoni Belgisch en Benelux kampioen Keith en Matt Marcantuoni Matt en Keith Marcantuoni, de twee broers uit Blankenberge die vorig jaar met de Sinterklaasstorm op heel wat onbegrip konden rekenen toen ze met hun surfplank de ruige Noordzee trotseerden zijn onlangs Belgisch en Benelux Kampioen Golfsurf geworden.

De Belgische Surf Federatie koos voor het Belgisch Kampioenschap Golfsurf tijdens de herfstvakantie de Atlantische deining op in het Franse badplaatsje Vieux Boucau. Een week eerder vonden de Benelux Kampioenschappen plaats in het Franse Labenne.

De Blankenbergse broers Matt en Keith van het O'Neill Benelux Surf team namen vorige maand deel aan de selecties in Scheveningen. Keith behaalde de eerste plaats bij de junioren en had zo een 'wildcard' op zak voor de Benelux Kampioenschappen. Matt die niet gekwalificeerd werd zette alles in op de Belgische Kampioenschappen.

Benelux Kampioen Golfsurf

De zeventienjarige Keith Marcantuoni vertrok samen met de andere acht beste surfers van de lage landen voor een speciale uitdaging naar Labenne in Zuid-Frankrijk. "Daar hebben we het nogmaals tegen elkaar moeten opnemen, maar dit keer in de meest heftige omstandigheden met golven tot twee meter hoog. In Labenne kregen we ook een week training door enkele pro surfers, en dit was echt wel een unieke kans om je grenzen te verleggen", vertelt onze stadsgenoot.

Tijdens de wedstrijd moesten de deelnemers twintig minuten surfen waarbij ze maximum twaalf golven mochten nemen. Keith kon de meeste punten sprokkelen en werd Benelux Kampioen bij de junioren. Gezien zijn leeftijd kan hij nu nog één jaar in deze categorie deelnemen. "Ik ben uiterst tevreden met mijn resultaat en de 400 euro prijzengeld is leuk meegenomen, maar vooral de reclame en dit interview is goed voor mijn sponsor O'Neill", zegt de kersverse Benelux Golfsurf Kampioen.

Belgische Kampioenschappen Golfsurf

Van 25 tot 31 oktober, een week na de Benelux Kampioenschappen, vonden de Belgische Kampioenschappen Golfsurf plaats eveneens in Frankrijk in het levendig en groot surfdorp Vieux-Boucau. Keith's oudere broer de 21 jarige Matt Marcantuoni nam deel aan de 'Open Men' reeks Shortboard en Longboard.

Filmpje

"Vroeger surfte ik enkel op Longboard, maar geleidelijk aan nam ik steeds kleinere en kleinere planken ... toch blijf ik het allebei graag doen", vertelt Matt. "Tijdens de Belgische Kampioenschappen nam ik zowel deel aan de Short- als aan de Longboard. Met de Shortboard, de kleinere surfplank neem je radicale bochten, bij de Longboard vanaf 9 feet is het moeilijk om radicaal de surfen ... je neemt langere bochten en je verloopt ook op je plank. Het is een totaal andere techniek ..." legt Matt ons uit.

Niettegenstaande dat Matt deze zomer veel had gewerkt en daardoor minder tijd besteedde aan het golfsurfen pakte hij voor het eerst de titel in de koningsklasse 'Open Men' en rijfde ook zijn vierde Longboard overwinning binnen. "Ik ben super tevreden met deze prestaties", zegt onze Belgisch Kampioen. "De titel kwam wel onverwachts ... al jaren ga ik voor deze overwinning en lukte het me steeds niet. Onlangs besliste ik om voortaan enkel nog te surfen voor mijn plezier want in januari vertrek ik namelijk mijn vriendin voor een jaar op reis. Toch ben ik heel blij met de kampioenstitels, want met de nieuwe generatie die aankomt zou het me misschien niet meer lukken", zegt Matt.

Sinterklaasstorm

De broers Keith en Matt Marcantuoni haalden de voorbije winter nog het nieuws toen de politie hen uit zee viste in Blankenberge tijdens de bewuste 'Sinterklaasstorm'. De golven waren op die dag nochtans kleiner dan op de Kampioenschappen in Frankrijk. "Als het hier stormt lijkt de zee voor de mensen gevaarlijk, maar voor ons is de Noordzee bij meer dan zeven beaufort op dat moment een speeltuin", zegt Keith. "In tegenstelling tot wat velen denken nemen we echt geen risico's, diegenen die ons willen nadoen ... dat zijn pas de echte waaghalzen."

Beide broers zijn echter wel blij dat er verder geen sancties of boetes gevolgd zijn. "Overal ter wereld staan er op het strand borden 'betreden op eigen risico' of 'niet zwemmen er zitten haaien'. Als je dat dan toch doet kunnen de reddingswerkers zelf beslissen of ze al dan niet willen ingrijpen. Wij weten als surfers maar al te goed dat we daar niets kunnen tegen inbrengen", legt Matt uit. "Persoonlijk vinden we het fout dat er gezegd wordt dat de zogenaamde roekeloze surfers de reddingswerkers in gevaar brengen door in zee te gaan bij meer dan zeven beaufort. Samen met de Belgische Surffederatie hopen we nog steeds dat de wetgeving daaromtrent in België zal gelijk gesteld worden met de rest van de wereld", zeggen de broers Keith en Matt Marcantuoni tot besluit.

© www.krantvanblankenberge.be