Krant van Blankenberge | Cursiefje
Blankenberge: 06/05/2015 Paul Dessein Ach!

En dat dat 's nachts om twee uur moet gebeuren!

★ ★ ★ ★ ★

Ik moet het nu even over Hanne Decouter hebben. Niet dat ik haar op een bijzondere wijze zou kennen (en al zeker niet Bijbels). Wat zou ik. Ik ken haar eigenlijk helemaal niet. Ik ken haar alleen als nieuwslezeres, als nieuwsanker. Dat is dus niet kennen. Maar... Als iedere man vorm ik mij een beeld van Hanne (let op het vertrouwelijke gebruik van de voornaam!). Ik zie Hanne als een frêle, slanke wellicht zeer slanke jonge vrouw. Heel heftig van kleur is ze ook niet, eerder doorschijnend wit, albasten blank. Zo zie ik haar. Bovendien is ze nogal (eigenlijk erg) afstandelijk. Ze oogt koel en enigszins onbewogen.

Op een gegeven ogenblik heb ik haar de naam 'ijskoningin' opgespeld. (Heb ik dat zelf bedacht of ergens opgepikt? Ik weet het niet, want de herinnering is een hoogst onbetrouwbaar beest.) Het gebeurt, toegegeven af en toe slechts, dat ze glimlacht. Een zachte, bijna onderkoelde glimlach. Van alle schepsels op aarde, in het bijzonder van alle zoogdieren is de mens het enige wezen dat kan glimlachen: de glimlach, zei Buero, is het mooiste geschenk van de mensheid. Je kunt je dan wel voorstellen, als die afstandelijke, geheimzinnige Hanne glimlacht, dat al het ijs van de wereld, gletsjers en poolkappen, smelt, dat alle kilte die haar omringt voor even verdwijnt. Zelf ben ik, hoe dan ook, diep getroffen door die beheerste glimlach en is de wereld voor mij, een kort ogenblik dan toch, een warme Golfstroom. Tot daar Hanne.

Nu wil het even over Goedele hebben. Hier heeft het gebruik van de voornaam helemaal niets vertrouwelijks. Iedereen heeft het over Goedele en niet Goedele Liekens. Ook haar ken ik niet, in welke betekenis dan ook. Ik heb haar zelden bezig gezien, hoewel zij vaak op televisie komt of kwam. Ik ben geen echte tv-kijker, behalve voor het journaal en bepaalde documentaires. Ik ken haar dan ook veel minder dan Hanne die ik ook al zó weinig ken. Goedele is seksuologe. (Volgens het moderne taalgebruik zou ik, omdat het een beroepsaanduiding betreft, seksuoloog moeten schrijven. Ik vertik het: ik ben een vurig aanhanger van vrouwelijke functienamen. Ik schrijf dus dat Marjan advocate is en niet advocaat.) Goedele heeft dus het Vlaamse volk leren vrijen en naar mij ter ore is gekomen met wisselend succes. Dat kan moeilijk anders: zij heeft, naar mij weer ter ore is gekomen, ook af en toe, eigenlijk vrij geregeld vrij rare aanbevelingen geformuleerd om het Vlaamse beddengebeuren up te graden. Eigenlijk houd ik niet van dergelijke meeglurende medemensen die bovendien op van alles en nog wat commentaar leveren waardoor je als eenvoudige bedsterveling constant het gevoel aangesmeerd krijgt dat je tekort schiet. Wat zou het?!

★ ★ ★ ★ ★

Het is twee uur 's nachts.

★ ★ ★ ★ ★

Daar vertrekt een tweet. Een kwetter van Goedele. Van onze seksuologe. Zij kwettert: 'Wordt het BMI (Body Mass Index) van onze nieuwslezers ook gecontroleerd zoals bij Franse modellen?' (Nu moeten we weten dat in Frankrijk, op de catwalks, de mannequins niet onder een bepaalde uitmergelslankheidsgrens mogen duiken.) Zij, Goedele, over haar, Hanne! En dat op zo'n ontiegelijk vroeg uur. Ze moest in bed zitten! Mij lijkt het alsof Goedele zich vergrijpt aan 'mijn' Hanne. Dan wordt in mij de middeleeuwse hoofse ridder vaardig die de beschermheer was van de aanbeden jonkvrouwe en alles voor haar deed in ruil voor een kuise glimlach. Zo'n ridder wordt in mij tot leven gewekt. Maar waarom deed ze dat? Toch niet omdat ze denkt dat hyperslanke seks minderwaardig zou zijn en ons wil opvoeden tot 'rondere' vormen van seks. Wat weet zij daarover? Tenzij er verborgen statistieken zouden bestaan, en dan nog: met statistieken, zoals het luidt, kun je alle kanten uit! Zou het echter kunnen – Goedele valt ronder uit dan Hanne en komt bovendien in haar kritische, zo niet kritieke jaren terecht – dat zij, Goedele, eenvoudig een beetje jaloers is op Hanne?

Helaas, omdat ik principieel ver van alle sociale media blijf kan ik mijn Hanne niet verdedigen (waar zij overigens geen behoefte aan heeft). Om in de Goedelesfeer te blijven: een gevoel van impotente machteloosheid maakt zich van mij meester.

Een hoopje doffe ellende, dat ben ik: tweetloos.

PAUL (dessein)

© www.krantvanblankenberge.be