Krant van Blankenberge | Cursiefje
Blankenberge: 12/08/2015 Paul Dessein Parfum

Wij hebben de prettige gewoonte wakker te worden dankzij ochtendlijke muziek. Wij beseffen dan, tot onze grote vreugde, dat we nog een ogenblikje kunnen luisteren naar 'bedmuziek' en naar af en toe interessante praatjes. Zelfs dat bestaat.

Vrij recent nog hoorde ik, hoorden wij een parfumbabbel. Iemand die daar zeer veel, zo niet alles over wist, over parfum dus, kwam ons vertellen dat de keuze van een parfum een zeer delicaat iets is. Zal wel. Zodra je gaat specialiseren worden de eenvoudigste en meest vanzelfsprekende dingen een marteling voor de kiezende mens en de mens is nu eenmaal een kiezend wezen. Je weet als je in een winkel een parfum gaat kiezen dat daar over het algemeen een dartel wicht komt aangespoeld dat je overstelpt met heel veel heel nuttige raadgevingen. Voor je het weet komt ze op de proppen met een logisch lijkend voorstel: om te kunnen kiezen moet je eerst en vooral zelf ruiken en daartoe word je geholpen door een verstuivingkje op de rug van je hand. In een zee van winkelparfumgeuren en ook nog onder de geurindruk van de speels dartele verkoopster, moet je dan je eigen hand besnuffelen om tot een een weloverwogen oordeel te komen. En weer voor je het weet krijg je een tweede lading op de rug van je andere hand gespoten. Het beoordelen van de kwaliteit van de aangeboden parfum wordt doodgewoon een hachelijke onderneming waar je volledig in dreigt ten onder te gaan.

De ochtendman heeft mij gered. Hij vindt dat een parfum drie stadia doorloopt. Ik zei het al: het wordt spannend, boeiend maar ook moeilijk. Een parfum geeft meteen een top bloot. Dat is een vrij heftig moment waar je je hemels zalig bij voelt of het kan ook duistere en donkere kanten in je wekken, er kan dan, heel kort, een soort onaardse wildheid ontstaan. Dat weet je van te voren niet.

Nu komt het eerste advies: bouw nooit je oordeel op deze vluchtige top. Want die top heeft slechts een losse band met de parfum waar je naar op zoek bent! Een tijdje na het onmiddellijke topmoment komt het hart van de parfum vrij. Is dat niet heerlijk: het hart van de parfum. Dat hart geeft al een beter idee van de parfum die je aan het testen bent, maar ook dat hart, dat wonderlijke hart van die al even wonderlijke parfum ontsluit nog niet het echte geheim dat je snuivend tracht te ontdekken. Nu word je verzocht nog ongeveer ruim twintig minuten te wachten. Tegen die tijd komt de basis van het parfum vrij en die basis is de definitieve doorslaggevende geurindruk. Vanzelfsprekend mag je die wachttijd niet doorbrengen in het hol van de leeuw: de door overdaad bezoedelde winkelruimte. Trouwens je voelt zelf aan dat je gek wordt bij die onmogelijke melange. Je moet er dus even op uit. Het beste is ergens in een bosje ronddwalen, of even langs het strand lopen en als dat niet kan je ergens op een stadsbank gaan afzonderen. Je moet tot innerlijke rust komen en je volledig openstellen voor de basis. Pas dan, na rijp beraad, kun je tot een verantwoorde keuze komen. Het lijkt al bijna even moeilijk, maar je was gewaarschuwd, als het kiezen van een vrouw.

Ik herinner me dat ik met mijn twee zonen aan het fietsen was in Zeeuws-Vlaanderen. We dachten in onze barokke verbeelding dat wij een zeer belangrijke tijdrit reden voor ploegen van drie: de verbeelding past zich zeer gemakkelijk aan de werkelijkheid aan. Toen we Knokke naderden beseften wij ineens dat het 's anderendaags de verjaardag was van mijn vrouw en hun moeder: die altijd belangrijke gebeurtenis heeft al even altijd plaats in volle zomer. Ons besluit stond meteen vast: wij kopen een parfum in een chique zaak; Voor minder doen wij het niet. Mijn zonen waren bovendien dubbel enthousiast, want ik verkeerde in een vlotte betalingsbui, uit pure vreugde omdat zij mij hadden behoed voor een eventueel dramatische vergetelheid. Wij, in volle zweetuitbarsting, met een roodgebrande zonnekop en vergezeld van die irritant vervelende geluidjes die ontstaan bij het stappen met raceschoentjes, een zeer chique zaak binnen! Nu heeft men de neiging om heel chic te vervangen door poepchic. Dat zijn zo van die tijdelijk taalverschijnseltjes. Maar dat nieuwe woord zou toch een beetje moeilijk liggen in onze geurige context!

We baarden enig opzien, we werden heel even bekeken als vreemde snuiters, maar op een of andere manier 'roken' ze dat wij misschien toch het nodige geld bij ons hadden en besloten ze de politie niet te bellen voor vreemd en opvallend raar gedrag. We kregen de onvermijdelijk vlotte verkoopster die naar de 'heren' toekwam. We zeiden dat we een parfum zochten voor een vrouw. De verkoopster was blijkbaar van het wetenschappelijke type want ze stelde ons alles bij elkaar intelligente vragen: hoe oud is de vrouw in kwestie; is zij, zoals jullie haar kennen, van het zacht beheerste of eerder van het uitbundige type; weet je iets van haar geurkeuzeverleden, (dat was een moeilijke vraag!) en wanneer vooral gebruikt ze parfum? Ik heb naar eer en geweten op deze intieme vragen geantwoord.

Maar ook zij volgde tenslotte toch het gewone procedé: een kleine vernevelde dosis op de ruimte van mijn rechterhand die niet door mijn fietshandschoentje was ingenomen. Ik geef eerlijk toe dat ik na het martelende snuffelen gekozen heb voor een zachte maar ook wel (te?) dure parfum.

's Anderendaags bleek mijn vrouw best tevreden met de door ons gekozen parfum. Mijn vrouw is namelijk zowel als echtgenote en als moeder van het opgevoede type.

Maar nu! Nu weet ik hoe ik te werk moet gaan. Maar ondertussen zijn wij tot het zeer wijze besluit gekomen dat de keuze van een parfum een hoogst individueel gebeuren is. Voor mezelf heb ik absoluut geen enkel probleem: om een of andere al of niet verklaarbare reden heb ik een hekel aan parfum voor mezelf. Maar, toegegeven: ik houd van vrouwen met een discrete geur om zich heen.

PAUL (dessein)

© www.krantvanblankenberge.be