Krant van Blankenberge | In de Kijker
31/10/2013 - Auteur: Enzo Farina Het ware verhaal rond het einde van De Bremer Straatmuzikanten Het nieuws dat 'De Bremer Straatmuzikanten' ermee gestopt zijn kwam bij velen als een verrassing aan. Deze kleine harmonie was altijd en overal aanwezig .... geen boot werd ooit te water gelaten, geen mosselfeest tussen Cadzand en Veurne, geen stoet in Vlaanderen, geen belangrijk maritiem gebeuren of 'De Bremer Straatmuzikanten' waren erbij. Maar wie muzikanten echter van dichtbij volgde wist dat het einde onvermijdelijk was. De Bremers die reeds 105 jaar omni-present waren, moesten erkennen dat de 'tand des tijds' ook bij hen aan het knagen was.

In ons eigenste steedje zijn er echter vele 'commeren en viswijven' die rond het einde van de Bremers allerlei theorieën hebben die kant noch wal raken. Reden genoeg voor de Krant van Blankenberge om een verhelderende babbel te hebben met Alidoor Callier, sinds 1959 chef van de gezelligste harmonie die in Vlaanderen ooit heeft rondgelopen.

Alidoor Callier

Alidoor Callier die in december de gezegende leeftijd van 84 jaar bereikt is meteen heel duidelijk: "Kijk het is zo simpel als wat ... we zijn gewoon te oud geworden. Vier van onze muzikanten zijn meer dan 80 jaar, van de zes trompetters blijven er nog twee over. Ook het marcheren lukt niet meer, toen we begin september in Cadzand moesten spelen is er zelfs één van onze muzikanten bewusteloos gevallen. De omstandigheden maken echt dat het niet meer mogelijk is om verder te doen. En met vier man en een 'paardenkop' opstappen in een stoet willen we zeker niet.

"We zijn een hechte vriendengroep met fantastische muzikanten die echt voor elkaar door het vuur zouden gaan. Maar de leeftijd slaat toe en daar heb je geen verhaal tegen ... dat is de enige reden waarom we samen beslist hebben om ermee te stoppen."

De Bremer Straatmuzikanten bestaan 105 jaar. De stichters waren Gustaaf Callier, Alfons Poppe, Frans Claeys en Albert Adam. De familie Callier is eigenlijk altijd de draaischijf van De Bremer Straatmuzikanten geweest. Gustaaf Callier is chef-dirigent gebleven tot 1964, nadien nam zijn zoon Alidoor spontaan die rol over...

"In al die jaren hebben we op heel veel plaatsen gespeeld en niet alleen op de kermissen", vertelt Alidoor ... "ook op kinderbals, aperitiefconcerten in vakantiecentra, zang- en muziekavonden, noem maar op ... We speelden op 11 november, op Saint George's Day in Zeebrugge, op allerlei feesten in de ganse regio ... onderschat vooral niet wat we allemaal hebben gedaan."

Spelen voor iedereen ...

Alidoor Callier wil meteen een boodschap meegeven namens al zijn muzikanten: "We hebben altijd in vriendschap geleefd met de stad. Wij kwamen 'goed overeen' met alle burgemeesters, van Maurice Devriendt tot op de dag van vandaag met Patrick De Klerck. En, niemand moet andere redenen gaan zoeken voor onze beslissing. Al die jaren dat we voor de stad hebben mogen spelen waren we tevreden met hetgeen we kregen, nooit hebben we subsidie gevraagd."

De Bremer Straatmuzikanten - anno 2008

Laat ons duidelijk zijn, de Bremers hebben nooit aan politiek gedaan. Gustaaf Callier, de vader van Alidoor Callier, had één duidelijke raad aan zijn zoon meegegeven: Speel voor iedereen die het vraagt en doe nooit aan politiek.

De beslissing om te stoppen valt toch wat zwaar. De Bremers waren een enthousiaste groep vrienden ... zullen ze mekaar nog ontmoeten? ... blijkbaar is dat wel de bedoeling. Niet om een concert te spelen, maar gewoon tussen pot en pint om de vele anekdotes op te halen die ze samen hebben beleefd.

Alidoor Callier wil in zijn babbel met ons vooral al zijn muzikanten huldigen, niet enkel diegenen die nu nog deel uitmaakten van de Bremers maar ook allen die er vroeger bij waren. Precies op dat moment rinkelt de telefoon ... één van de Bremer-muzikanten stelt voor om binnenkort eens samen te komen want hij mist de bende ... ontroerend.

Stilaan willen we afscheid nemen van Alidoor, die nu toch wel heel emotioneel geworden is ... "De beslissing is gevallen en daarmee heb ik het niet moeilijk", zegt Alidoor ... "Vandaag denk ik meer dan vroeger, aan de vele vrienden die hebben gespeeld in De Bremers ... er zijn alleen goede herinneringen. Als er enkele andere bijgedachten zijn dan is het een beetje verdriet van al diegene die er niet meer bij zijn zoals mijn vader, mijn broers Karel en Leopold, mijn ooms ... en de vele vrienden die muzikanten waren of de muzikanten die mijn echte vrienden zijn geworden zoals Gaston Benoot, Henri Poppe ... Als ik nu peins aan de vele goede mensen die weg zijn, tja dan krijg ik het soms lastig."

Als we afscheid nemen aan de voordeur vraagt hij ons, "schrijf vooral niet te veel over mij, maar wel over De Bremers zelf. We zijn altijd een hechte groep geweest, fantastische muzikanten maar ook goede vrienden, echte vrienden. Iedereen gelijk, ieder zijn rol ... en dat willen we koesteren. De groep heeft beslist en het was een goede beslissing."

Misschien komt er nog één keer een optreden van 'De Bremers'. Burgemeester Patrick De Klerck heeft de muzikanten uitgenodigd om op de Nieuwjaarsreceptie van de stad Blankenberge als eregasten te komen spelen.

© www.krantvanblankenberge.be