Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 19/10/2013 d'Echte 30 jaar actief in Blankenbergs Carnaval De Blankenbergse carnavalsvereniging d'Echte mogen dertig kaarsjes uitblazen. Ze namen in 1984 voor het eerst deel aan de carnavalstoet met amper zes man. Vandaag telt de groepering tweeëntwintig leden die nog steeds hun stempel drukken op het jaarlijks carnavalsgebeuren in ons Steedje. Carnavalsmuts van d'Echte

Naar aanleiding van 30 jaar d'Echte spraken we af met huidig voorzitter Guido Cattoor in Vishandel Berthe gelegen in de Bakkersstraat in Blankenberge.

Een weddingschap tussen pot en pint in het toenmalig café Becasse lag aan de basis van onze carnavalsvereniging", vertelt Guido Cattoor. "Mijn auto, een afgekeurde Opel stond in de garage van Theo Coster in Uitkerke. Met enkele van mijn vrienden had ik een weddingschap afgesloten dat hij ooit terug zou rijden. Een paar maanden later toen we opnieuw samen zaten zeiden ze, 'ewel matje weetje nog wat je beloofd hebt?', en zo is het eigenlijk begonnen ... mijn Opel zou meerijden in de carnavalstoet.

Guido Cattoor "Vroeger kregen we 500 Belgische Frank ... net genoeg om achteraf stoofvlees en frieten te gaan eten en pinten drinken."

De eerste deelname aan de carnavalstoet waren d'Echte met zes man, gelukkig konden ze rekenen op een aantal enkelingen die met hen meeliepen onder andere Garry & Co, Labber, Roland Hocks en nog een paar anderen. "Groepjes met twee drie of vier man kregen geen subsidie. Door ons te groeperen kwamen we wel in aanmerking, in die tijd kregen we 500 Belgische Frank ... net genoeg om achteraf stoofvlees en frieten te gaan eten en pinten drinken", lacht Guido.

De naam, d'Echte Oengelieke, waarmee ze de eerste keer deelnamen aan de stoet hebben ze te danken aan Garrit Hinderyckx van café De Progrès. "Garrit bestempelde onze groep als echte oengelieke carnavalisten ... en zo zijn we eigenlijk op het idee gekomen, het jaar daarop hebben we het ingekort naar d'Echte", zegt Guido.

d'Echte gaan er prat op dat ze tot op vandaag zonder onderbreking een carnavalswagen hebben gebouwd voor de stoet. "We zijn waarschijnlijk één van de weinige groeperingen in Blankenberge die dit kunnen zeggen", aldus Guido. Door de jaren heen werden ze door de jury meermaals beloond met de eerste prijs.

De carnavalsvereniging leverde tot op heden drie prinsen, Michel Binard in 1995, Eddy Brailly in 2006 en Olivier Van Cleven in 2008. Dit jaar doen d'Echte opnieuw een gooi naar de prinsentitel met Henk Lievens.

lees deel 2