Krant van Blankenberge | In de Kijker
22/12/2013 - Auteur: Enzo Farina De Karmel van Blankenberge Een kloostergemeenschap waar de sterre bleef stille staan! Aan het rondpunt ter hoogte van de Prinsenlaan-Albertlaan-Mgr. Waffelaertlaan ligt een imposant gebouw omringd door stevige dikke muren. Het is een klooster behorend tot de Orde van de Karmelietessen. Een huis waarvoor de ene de muren symbool staan voor het zich afsluiten van de vluchtige wereld-die-voorbijgaat en voor anderen een toegangszone betekent naar een wereld die komt of een toegangspoort naar 'hierboven'. De Karmel van Blankenberge Wat zich concreet achter die muren afspeelt, is voor velen totaal onbekend. Deze Kerstperiode leek voor ons dan ook het ideaal moment om even te gaan praten met Moeder-Overste Christiane over het wereldlijk en spiritueel leven in het Blankenbergse Karmelklooster.

Het klooster van Blankenberge heeft twee patroonheiligen: Christus-Koning en de Heilige Teresia van Lisieux. Het gebouw is volledig eigendom van de Blankenbergse Orde van de Karmel. De inkomhall is statig, versierd met hout dat wel een zekere standing uitstraalt. Grote vitrinekasten bevatten Maria-beelden in allerlei formaten en kleuren, kruisbeelden, boeken ... die te koop worden aangeboden.

Het is heel stil en koud. Een vriendelijke zuster-portierster, met een leuk Gents accent, vangt ons op en we worden meteen doorgestuurd naar 'de grote spreekkamer einde van de gang links'. We worden er verwacht door de overste van het Karmelklooster, zuster Christiane, die achter de tralies zit maar ons vriendelijk toelacht. De tralies werken eerst wat ontgoochelend en afstandelijk maar die indruk wordt al vlug omgezet in hartelijkheid door de innemendheid en de warmte van de kloosterzuster die ons te woord staat.

Moeder-Overste is meteen duidelijk: "Het eerste doel van de Karmel-gemeenschap is het proberen permanent in Gods aanwezigheid te leven. Het middel hiervoor is het gebed, waarmee we ons richten naar de wereld, naar de mensen, en hiervoor hebben we de stilte nodig. We wenden ons niet af van de wereld. Dagelijks komen mensen naar het klooster met hun zorgen en hun problemen. Moeders vragen steun voor hun zieke kinderen, zwangere vrouwen willen dat we bidden dat alles goed zou verlopen, studenten vragen om een speciale mis op te dragen als ruggensteuntje bij het afleggen van hun examens, zelfs telefoontjes van een bezorgde papa die zegt dat zijn zoon zal meedoen aan een motorwedstrijd ..."

Moeder-Overste zuster Christiane
Moeder-Overste "Denk maar niet dat we niet weten wat er in de wereld gebeurt, de mensen komen ons alles aan de voordeur vertellen en we lezen ook de krant."

"De kloosters vandaag, en zeker speciaal de gesloten kloosters zoals wij hier, zijn een beetje de opvangcentra geworden van mensen die in problemen zitten of in geestelijke nood. Elke mens kan hier altijd terecht. Wij, als kloosterzusters, oordelen nooit. Wij aanhoren, wij luisteren ... en zijn daarbij steeds absoluut discreet. Wij vragen ook nooit naar de identiteit van mensen die ons hun verhaal willen doen aan de telefoon."

"En, denk maar niet dat we niet weten wat er in de wereld gebeurt", zegt Moeder-Overste ... "De mensen komen ons alles aan de voordeur vertellen en we lezen de krant. Een radio hebben we niet, wel een televisietoestel, maar dan zonder antenne waarop we enkel videofilms kunnen afspelen. Mensen bezorgen ons de actualiteit via video-opnames. Zo hebben we onder andere de aanstelling van de nieuwe paus op video gezien en de kroning van koning Filip, ... ook als er iets ergs gebeurt, zoals recent de kettingbotsing op de snelweg in de omgeving van Zonnebeke, dan wisten wij dat meteen via de telefoon."

"Wij hebben vrijwilligers uit Blankenberge die in onze kapel de mis komen lezen, ook zij houden ons op de hoogte van wat er gebeurt hier in Blankenberge. Dagelijks zijn er een tiental gelovigen die de ochtendmis bijwonen. In de zomer komen daar nog een pak toeristen bij. Sommigen vertellen ons dat ze thuis nooit naar de mis gaan, maar in hun verlof wel graag naar de kapel komen", lacht Moeder-Overste.

lees deel 2