Krant van Blankenberge | In de Kijker
16/10/2013 - Auteurs: Hugo Willem en Hugo Van Loocke 250 jaar Kasteeltje van Uitkerke Het is precies 250 jaar geleden dat het 'kasteeltje' in Uitkerke in zijn huidige vorm werd gebouwd. Emmanuel de Croÿ herbouwde het huis in 1763 waar al vanaf de 11de eeuw de Heren van Uytkerke woonden.

De 'Heerlijkheid van Uytkerke' is ontstaan in de 11de eeuw en speelde een belangrijke rol in de streek. Verscheidene 'heren' van Uytkerke speelden daarom ook een voorname rol aan het Bourgondische hof. Verschillende geslachten werden 'Heer van Uytkerke': de familie van Uytkerke, de familie van Halewijn, de familie van Claerhout en de familie van Croÿ. In 1794 werd de Heerlijkheid Uytkerke opgedoekt. Het paste niet in visie van de Franse bezetter.

Kasteeltje van Uitkerke
foto: Kasteeltje van Uitkerke anno 2013

Het is huis was al tweemaal vernield: tussen 1488 en 1492 door de Bruggelingen die boos waren dat Karel van Halewijn, heer van Utkerke de kant van Maximiliaan van Oostenrijk koos en rond 1592 nogmaals door de watergeuzen.

Emmanuel de Croÿ–Solre, Hertog van Croÿ, Maarschalk van Frankrijk, Prins van Het Heilig Roomse Rijk en van Solre bouwt in 1763 het kasteel, dat in ruïneuze toestand was vervallen, opnieuw op in rococostijl.

Hiervoor stelt hij architect Berger aan die ook werkt voor de prinsen de Ligne te Beloeil. Als uitgangspunt zou hiervoor het Hermitagekasteel te Condé-sur-Escaut en Peruwelz genomen zijn, eveneens eigendom van de familie van Croÿ. Het wordt een 'plaisant-château, utile et intéressant par sa position' gebouwd op een terp.

Wanneer in 1794 de heerlijkheid van Utkerke afgeschaft wordt, blijft het kasteel bestaan en tot midden de 19de eeuw eigendom van de familie van Croÿ. In de 19de eeuw komt het in handen van gegoede burgers. In 1846 wordt het kasteel eigendom van de Brugse bankier Felix Sabot Dujardin. Dujardin kreeg blijkbaar smaak in kastelen want hij liet enkele jaren later nog het kasteel Reigerlo te Beernem bouwen.

In 1880 verbouwt eigenaar Joannes Delcijn, een Brugse landmeter, het huis waarbij enkel het voorste gedeelte van het volume wordt behouden. Aan de achterzijde wordt haaks op de woning een nieuwe vleugel gebouwd. Deze achterbouw wordt in 1929 nog eens uitgebreid door eigenaar Cornelis Vogels. Vier jaar later bouwt Vogels aan de oostzijde nog een volume bij met een plat dak voor de keuken.

lees deel 2