Krant van Blankenberge | In de Kijker
21/12/2013 - Auteur: Christel Bedert Manu Potin, de aangespoelde bioloog Kerst in Sea Life Blankenberge is helemaal toegewijd aan de zeehonden. De dierenverzorgers hebben in de periode december-februari de handen vol aan de verzorging van aangespoelde zeehondjes. Maar er zijn ook pinguïns geboren en de groei van de gehandicapte zeeschildpad moet op de voet gevolgd worden. Manu Potin

De dierenverzorging in het Sea Life Center van Blankenberge staat onder leiding van bioloog Manu Potin. Deze zo goed als perfect Nederlandstalige Fransman werd geboren in Noord-Frankrijk en was werkzaam in Sea Life Parijs toen hij de kans kreeg naar Blankenberge te migreren.

"Na mijn studies in Noord-Frankrijk, kon ik in Sea Life Parijs nabij Disneyland starten als bioloog en dierenverzorger", vertelt Manu Potin. "Werken tussen vissen, haaien en kleine zeepaardjes was iets wat ik al altijd had willen doen. Toen in 2003 de mogelijkheid werd geboden om naar Sea Life Blankenberge te verhuizen, heb ik geen moment getwijfeld. In Blankenberge kreeg ik de kans niet alleen met vissen maar ook met zeezoogdieren en vogels te werken."

Ondertussen zijn we tien jaar verder en we vroegen aan Manu wat voor hem de hoogtepunten waren in de evolutie van het Sea Life Center hier in Blankenberge.

"Er zijn vele hoogtepunten geweest de voorbije jaren. We stellen ze visueel voor op de tijdlijn in onze cafetaria. Als ik een top drie zou moeten geven, dan start ik zeker met de introductie van de Amazonia in 2005. Dat was een grote verandering voor Sea Life die daarvoor enkel koudwatertanken had met noodzeevissen. Dat was educatief interessant voor de kindjes maar met zijn grijze vissen en grijze stenen was het niet mooi. Door de introductie van een stukje Amazoneleven kwamen planten en vissen met veel kleur binnen. We creëerden warmte binnen het gebouw."

"Een tweede topmoment binnen de geschiedenis was de opstart van het schildpaddeneiland. Het is twee jaar nu dat Sea life Blankenberge is erkend als schildpadopvangcentrum voor kleine waterschildpadden. Mensen die schildpadjes in huis hebben en ze niet meer kunnen houden omdat ze te groot geworden zijn, kunnen ze naar ons brengen."

Krijgen jullie hier geen overloop aan schildpadjes? "In het begin wel ... we hebben in het begin wat té goed reclame gemaakt voor ons centrum", lacht Manu. "Na één maand hadden we al 250 schildpadjes. Momenteel zijn we gestopt met het promoten van ons schildpadopvangcentrum, maar als iemand belt met de vraag om een schildpad op te vangen, gaan we deze zeker meenemen. Ondertussen zijn we ook een adoptieprogramma opgestart en kunnen mensen die een schildpadje willen er bij ons één adopteren. Voorwaarde is wel dat ze een correcte installatie in huis hebben en de schildpadjes in optimale omstandigheden kunnen houden. We vragen daar bewijsmateriaal van, voor er kan geadopteerd worden. We kunnen niet genoeg benadrukken dat mensen echt geen schildpadden meer mogen kopen."

De derde memorabele verandering wat Manu betreft is het Blackbox-concept.

"Sea Life Blankenberge heeft vele aquaria die onveranderd blijven. Maar sinds enkele jaren hebben we een thematank die elk jaar een dier toont die we in Blankenberge nog niet hebben gezien. Dat maakt het interessant voor de bezoekers, maar ook voor ons. Elke keer opnieuw vraagt het van ons veel werk om de 'blackbox' correct te ontwerpen. De blackbox is een concept dat loopt in samenwerking met andere Sea Life Centra wereldwijd en blijft telkens een jaar ter plaatse. Momenteel is nog de 'Kwallendisco' te zien."

lees deel 2