Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 13/10/2013 40 jaar Stationsbuffet Blankenberge Philip Janssoone en Sophie Van Kerckhove, de uitbaters van het stationsbuffet in Blankenberge hebben eind augustus met pijn in het hart afscheid genomen van hun zaak. Het stationsgebouw waarin hun goed draaiende etablissement 'Intercity' was ondergebracht wordt binnenkort gesloopt.

De komende jaren krijgt de stationsomgeving in Blankenberge een volledig nieuwe look. Er komt een modern stationsgebouw met twee hotels, een parkeertoren langs de Kerkstraat en een nieuwe woonomgeving ter hoogte van de Jeanne Vande Puttelaan. Het hele project zal gefaseerd verlopen en ongeveer 10 jaar in beslag nemen.

Sophie Van Kerckhove en Philip Janssoone

Om plaats te ruimen voor het nieuw stationsgebouw gaat het huidig NMBS-gebouw weldra tegen de vlakte. Philip Janssoone en zijn vrouw Sophie Van Kerckhove die jarenlang het stationsbuffet met succes hebben uitgebaat moeten daardoor noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie.

"Sinds een twaalftal jaar runnen we samen de zaak, maar het eigenlijke verhaal begon 40 jaar geleden", vertelt Philip ... "Mijn ouders baatten tot begin de jaren '70 samen met mijn grootmoeder en andere familieleden camping Ponderosa uit hier in Blankenberge op de gronden gelegen achter de Korenbloem. In 1972 werden ze onteigend voor de bouw van het zwembad. In hun zoektocht naar iets anders grepen ze de kans om het buffet uit te baten in het stationsgebouw.

In de beginjaren deed mijn moeder Fernanda Pollin dit samen met haar zus Christiane. De mannen bleven hun eigen job doen en kwamen enkel helpen na hun uren en tijdens de weekends. Mijn pa werkte toen bij zijn schoonvader 'Schoorsteenveger en Kolenhandel Pollin' in de Hanneusestraat. Mijn nonkel de man van Christiane was croupier in het Casino van Middelkerke."

Na verloop van tijd breidde de zaak uit, de snoepverkoop kwam erbij en geleidelijk aan werden er croque monsieurs en spaghetti geserveerd. Vanaf zijn 16de hielp Philip tijdens de zomers mee als jobstudent. In april 1994, toen zijn tante wou stoppen en zijn moeder er alleen voor stond, is hij volledig in de zaak gestapt. "Dat was na mijn opleiding in de hotelschool en een stage in het Nederlandse dorpje Yerseke", zegt Philip ... "mijn eerste gedacht was in een sterrenrestaurant gaan werken, maar in plaats daarvan kwam ik in het stationsbuffet terecht", lacht hij.

Sophie Van Kerckhove "We hadden plannen om te moderniseren, het stationsbuffet was aan vernieuwing toe ... gelukkig werden we tijdig gewaarschuwd."

De komst van Philip zorgde voor een nieuwe dynamiek, voortaan kon je er ontbijten en de menukaart werd tevens uitgebreid met mosselbereidingen en een dagschotel. In 2001 kwam ook Sophie, de vrouw van Philip, in de zaak. "Toen mijn man zijn ouders in 2008 op pensioen gingen maakten we plannen om te moderniseren, het stationsbuffet was aan vernieuwing toe", vertelt Sophie. "Het was de bedoeling om een nieuwe keuken te installeren en het achterterras te overtrekken in het kader van het rookverbod", voegt Philip eraan toe. "Nog een geluk dat burgemeester Ludo Monset ons tijdig waarschuwde om geen al grote investeringen te doen omdat het stationsgebouw binnen x-aantal jaren zou worden afgebroken ... ik ben hem daar trouwens nog altijd dankbaar voor", zegt Sophie.

"Onze plannen vielen dus in het water", zegt Philip ... "in de eerste instantie konden we het eigenlijk niet geloven ... er wordt zoveel vertelt in Blankenberge, maar jaarlijks werden de geruchten hardnekkiger tot ze ons in 2010 officieel kwamen zeggen dat het station zou worden afgebroken, ik kan je verzekeren we waren er echt niet goed van."

"In het begin liet men ons verstaan dat we hoogstens één jaar zouden moeten sluiten en tegen dan het nieuw gebouw zou klaar zijn zodat we vlug opnieuw zouden kunnen starten. Maar eens de plannen op tafel lagen werd het opeens een ander verhaal. Toen we zagen dat er in het nieuwe gebouw twee hotels komen en er dus ook andere gegadigden zullen zijn om een buffet uit te baten, tja dan weet je meteen waar je staat", zegt Philip.

Nieuwe zaak in Blankenberge

Na de gedwongen sluiting van het stationsbuffet blijven Sophie en Philip echter niet bij de pakken zitten. Momenteel kijken ze uit naar een locatie in Blankenberge waar ze een nieuwe zaak kunnen opstarten. "We hebben een poosje in een tweestrijd geleefd", zegt Philip ... "gaan we werken voor een baas of beginnen we opnieuw, al vlug kwamen we tot het besef dat het bloed kruipt waar het niet gaan, dus gaan we voor een nieuwe zaak."

Philip en Sophie hebben heel wat ervaring en een groot aantal trouwe klanten, wat dat betreft is een nieuwe zaak opstarten zeker geen probleem. "Het heeft indertijd een poosje geduurd voor we voet aan wal kregen in Blankenberge, maar 's zondags zat onze zaak meestal vol met eigen inwoners", vertelt Sophie. "We zijn vooral gekend voor onze kwaliteitsvolle verse visbereidingen ook tot buiten onze stadsgrenzen, sommigen kwamen met de trein naar Blankenberge zonder het station te verlaten, ze kwamen enkel om hier bij ons te eten."

Een geschikte locatie vinden in Blankenberge is niet zo eenvoudig. Het droomscenario voor Philip en Sophie is een zaak met een goede ligging met een terras langs de zonzijde. "Het moet niet al te groot zijn, we willen graag met minder personeel werken. Een soort bistro eigenlijk waar je 's morgens een ontbijtje kunt krijgen met op de kaart onze bestaande gerechten waar we succes mee hebben mosselen, slibtongen, enz ... 's Avonds tijdens de winterperiode zouden we ook niet te lang open blijven, het is de bedoeling dat we naast onze zaak ook nog een familieleven hebben, in elk geval willen we het wat rustiger aan doen", zeggen Philip en Sophie in koor.

We wensen hen alvast heel veel succes en tot binnenkort in de nieuwe zaak.

Tijdens ons lang gesprek met Sophie en Philip werden er heel wat anekdotes verteld, leuke maar ook minder leuke. Sommige vertellen we beter niet, maar eentje ervan willen we graag aan jullie meegeven. "Door de jaren heen hebben we heel wat jobstudenten zien passeren en soms maakten we wel eens wat mee", vertelt Philip. "We hadden net een nieuwe 20 jarige jobstudent in dienst toen iemand van de klanten naar ons toe kwam. De mensen hadden een koffie besteld en die ook gekregen, maar wat bleek ... zonder lepel, suiker, koekje en melk erbij. Toen we hem erop attent maakten zei hij ze hebben enkel maar koffie gevraagd."

© www.krantvanblankenberge.be