Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 24/09/2013 Tijdperk van de echte baigneurs is voorgoed voorbij Stranduitbating Corine neemt na 13 jaar afscheid van haar klanten. Samen met haar verdwijnt meteen ook de laatste echte baigneur op het strand van Blankenberge. Achter het tijdperk van de traditionele stranduitbatingen zonder strandbars wordt nu definitief een punt gezet.

Als we arriveren op het strand voor onze de babbel met Corine De Schrijver, valt ze meteen met de deur in huis ... "Het is met een dubbel gevoel dat ik afscheid neem", vertelt Corine ... "Op het strand staan tussen mijn trouwe klanten en de toeristen heb ik al die jaren heel graag gedaan, maar nu heb ik ergens het gevoel van ... echt hoor ik er niet meer bij. De nieuwe jonge stranduitbaters kunnen slechts nog over één ding praten, hun strandbars, terrassen en speeldorpen. Over strandzetels wordt er niet meer gesproken, dat is ook de reden waarom ik niet langer deelnam aan de vergaderingen van de Badersbond, ik pas gewoon niet meer in het plaatje."

Stranduitbating Corine

Dertien jaar geleden ging Corine De Schrijver samen met haar man Chris De Bruyne het avontuur aan om baigneur te worden. Ze werkte toen als poetsvrouw in het zwembad van Blankenberge. "Mijn job in het zwembad deed ik graag, maar uren aan één stuk binnen werken was echt niets voor mij" vertelt ze ons ... "Het is altijd een droom van mij geweest om op het strand te staan en zetels te verhuren ... toen we eind de jaren '90 de kans kregen om een lot te kopen ben ik daar meteen opgesprongen."

Corine De Schrijver "In de dertien jaar op het strand hadden we heel veel geluk, tot viermaal toe hebben we het beste lot getrokken op de badkarloting."

"In de eerste instantie had mijn man Chris daar geen oren naar, maar na lang aandringen heb ik hem toch kunnen overtuigen. Nu dat Chris op pensioen is kunnen we samen terugblikken op een mooie tijd ... in de dertien jaar op het strand hadden we trouwens heel veel geluk, tot viermaal toe hebben we het beste lot van de Kerkstraattrap getrokken op de badkarloting."

In de periode dat Corine baigneur was heeft ze heel wat zien veranderen op het strand van Blankenberge... "door de komst van de duo-loten en de strandbars is ook de sfeer onder de stranduitbaters veranderd", vertelt Corine ... "de verstandhouding was vroeger stukken beter, baigneurs maakten nog tijd voor elkaar en als er iets gebeurde stond iedereen klaar om te helpen."

Corine en haar man zijn twee jaar geleden niet mee gestapt in het verhaal van de drankverkoop ... "Veel van de oudere baigneurs hadden geen zin om nog forse investeringen te doen en hebben destijds hun lot verkocht. Mijn man en ik wilden nog een paar jaar meedraaien en maakten de keuze ons enkel toe te leggen op het verhuren van strandtenten en zetels. Alhoewel ik best begrip heb voor de jongere generatie stranduitbaters die het allemaal wat grootser zien, ben ik toch blij dat we onze laatste jaren op het strand in schoonheid kunnen afronden zonder dat we deze zware investeringen hebben moeten doen", besluit Corine.

Geen opvolging ...

Corine en Chris nemen eind september definitief afscheid van hun stranduitbating, hun lot is ondertussen overgelaten. In de eerste instantie wou hun zoon Andy, die jaren meegeholpen heeft op het strand, de zaak verder zetten. "Dat zag ik liever niet gebeuren", zegt vader Chris ... "temeer omdat hij in dit geval zijn vaste job bij Eandis zou moeten opgeven." Toch is Andy vastbesloten om iets nieuws op te bouwen op het strand, iets wat wél te combineren valt met zijn werk.

"Graag wil ik me toeleggen op de plaatsing, herstelling en berging van strandcabines", zegt Andy. "Bijvoorbeeld, mensen die een standplaats hebben voor een strandcabine, maar de sleur van het plaatsen en terug afbreken liever niet zelf doen, die kunnen bij mij terecht. Indien gewenst zorg ik ook voor de winterberging, het onderhoud en de nodige herstellingen van de strandtent."

Om de mensen vertrouwd te maken met het concept hanteert Andy eind deze zomer een speciale actie. Voor een democratische prijs wordt je strandtent afgebroken en opgeborgen gedurende de winter. Het jaar erop betaal je voor het ganse concept, plaatsing, afbraak en het droog opbergen van de tent 180 euro. Ook wie een nieuwe of tweedehands strandcabine wil aanschaffen is bij Andy aan het juiste adres. Meer info bij Andy De Bruyne: e-mail: strandcabines-anke@telenet.be of op het nummer 0473/89 28 88.

Aan het einde van ons gesprek kregen we nog een primeurtje mee, de quatro-loten zijn tijdens de laatste vergadering van de Badersbond met meerderheid van stemmen goedgekeurd. Dit betekent dat hoogstwaarschijnlijk vanaf volgend jaar de stranduitbaters de mogelijkheid zullen krijgen om vier loten naast elkaar te hebben met één centrale strandbar. Het voorstel moet wel nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan het stadsbestuur.

© www.krantvanblankenberge.be