Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 06/02/2014 Kaat en Christel leading ladies van 't Blankenbergs Carnaval Het is woensdagnamiddag en we hebben een afspraak in café 't Kapiteintje met Christel Hinderyckx en Kaat Van der Marliere, twee leading ladies binnen het Blankenbergs Carnavalsgebeuren. 25 jaar geleden werd Christel verkozen als Prinses Carnaval van Blankenberge en dit jaar vallen de vier dolle dagen in ons Steedje samen met de verjaardag van Kaat ... voor ons reden genoeg om de twee boezemvriendinnen eens samen aan tafel te zetten voor een uitgebreide babbel over ... u raad het al, het Blankenbergs Carnaval! Christel Hinderyckx & Kaat Van der Marliere

De vriendschap van Christel Hinderyckx en Kaat Van der Marliere voert ons een heel eind terug in de tijd, naar de periode van de carnavalsvereniging d'Aksters. "Eind 1978 heb ik samen met Philip Vermeulen de Wanorde van d'Aksters opgericht", vertelt Kaat ... "Het jaar daarop hebben we voor het eerst deelgenomen aan de stoet. Twee jaar later is Christel bij ons gekomen. De naam d'Aksters komt uit het Blankenbergs vissersmilieu."

"Met onze carnavalsvereniging d'Aksters hebben we meteen onze stempel kunnen drukken", zegt Kaat. "We namen deel aan de stoet verkleed als Vûle Jeanetten, d'Echte bestonden toen nog niet. Zo zijn we trouwens ook op het Prinsenbal beland. Garrit Hinderyckx, de broer van Christel had zich dit jaar kandidaat gesteld voor de Prinsentitel.

We liepen te voet mee in de karavaan ten voordele van Garrit verkleed als Vûle Jeanetten samen met de Daring Boys en de Bremers, maar het was zodanig geestig dat we in farandolle geëindigd zijn in de garages van Kamoen. We hadden geen tijd meer om ons thuis om te kleden en zijn dan maar naar ons lokaal café Rodenbach gegaan om wat te bekomen. Uiteindelijk hebben we op het Prinsenbal onze entree gemaakt in ons Vûle Jeanettezootje, we kregen een staande ovatie. De Duitsers die aanwezig waren vonden dit ongelooflijk leuk zodat we zelfs in de gazette van Duisburg een artikel hebben gekregen."

Kaat Van der Marliere "Vier weken lang repeteren en toch ging ons dansje telkens de mist in, we liepen gewoonweg tegen elkaar."
Carnavalsvereniging de Wanorde van d'Aksters

Het doel van d'Aksters was ieder lid van de vereniging drie dagen kosteloos carnaval laten vieren. "We hadden een systeempje uitgedokterd waarbij het ons lukte om 100.000 Belgische Frank op te halen in de cafés", vertelt Kaat. "Wij waren ook diegene die de prijskamp 'Best Verklede Cafébaas' uit de grond hebben gestampt, dat was een primeur voor Vlaanderen." Zelf hebben d'Aksters nooit de eerste prijs behaald in de stoet, "maar we hebben altijd wel héél veel leute gehad", vertellen Christel en Kaat. "Elk jaar kwamen we met een originele titel op de proppen, waren er daarvoor prijzen voorzien dan hadden we meermaals kunnen winnen. Het jaar dat we deelnamen met de titel 'Wobbels in Vetknobbels' hebben we toch de derde prijs in de wacht kunnen slepen."

"Ook voor onze choreografie kregen we weinig punten toebedeeld, we deden nochtans ons best hoor ... vier weken lang repeteren, maar daags voor de stoet hadden we ons Kaatertjesbal, waardoor het zorgvuldig ingestudeerd dansje meestal de mist in ging, we liepen gewoonweg tegen elkaar", lacht Kaat. "Op ons Kaaterjesbal hebben we eens een biggetje weggegeven als hoofdprijs. Sonja Plattenbos van tearoom Elan was de gelukkige maar we wilden haar liggen hebben. De woensdag tijdens de stoet van de Houten Koppen hadden we het beestje mee in de optocht en toen we aan de Elan kwamen lieten we het los in de zaak. De serveuse roepen en tieren, maar Sonja was die dag niet aanwezig ... we hebben de meeste moeite gehad om het biggetje opnieuw te vangen."

Kaat Van der Marliere wordt gehuldigd als Ere-frater in de Orde der Vûle Jeanetten

Na negen jaar hebben d'Aksters er de brui aan gegeven. Veel van de leden zijn bij andere verenigingen terecht gekomen. Kaat en Christel zijn tot op heden altijd samen blijven carnaval vieren, ze hebben zich nooit meer aangesloten bij een groep. De twee boezemvriendinnen zijn ondertussen allebei Ere-frater in de Orde der Vûle Jeanetten. Ze kregen de felbegeerde titel voor hun jarenlange inzet in het carnavalsgebeuren in ons Steedje. Kaat werd gehuldigd in 2008, het jaar daarop was Christel aan de beurt.

Zowel bij Christel als bij Kaat zit het carnaval vieren in de genen. "Mijn eerste carnavalsfoto, ik was toen amper 2 jaar dateert van 1963 het jaar dat Gerard Merlevede prins was. Carnaval is mij met de paplepel ingegeven, mijn ouders hielden in die tijd café Terminus open", vertelt Christel. "Bij mij is het eigenlijk hetzelfde verhaal", zegt Kaat ... "mijn oma hield De Brasseur open op de markt en gedurende de carnavalsdagen bleef ik daar slapen. Mijn pa is bij de Daring Boys geweest en nadien bij de Confrérie, en ik mocht overal met hem mee."

lees deel 2