Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 17/12/2014 Kersvers eerste schepen Daphné Dumery klaar voor de uitdaging Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 behaalde N-VA Blankenberge zes zetels. De partij werd met 21,7 procent van de stemmen de tweede grootste partij in Blankenberge. Lijsttrekker Daphné Dumery kon rekenen op 1.067 voorkeurstemmen. Deze klinkende overwinning leverde echter niets op. Open VLD koos op dat moment om in zee te gaan met sp.a die twee zetels had verloren. Nu twee jaar later verwisselt Open VLD het geweer van schouder. N-VA wordt na het ontslag van eerste schepen Johan Van Eeghem (sp.a) binnengeloodst in de coalitie. Daphné Dumery

De nieuwe situatie in het politiek landschap zorgt ervoor dat de stad Blankenberge vanaf nu bestuurd wordt door Open VLD en N-VA. Jurgen Content van sp.a blijft weliswaar derde schepen maar zonder bevoegdheden.

Nieuw gezicht binnen de meerderheidscoalitie is Daphné Dumery, tot voor kort fractieleider voor de N-VA in de gemeenteraad. Tijdens de jongste zitting van dinsdag 16 december kon ze na de uitspraak van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen alsnog haar eed afleggen als eerste schepen.

Daphné Dumery is geboren in Blankenberge op 4 januari 1974. Sinds 2010 zetelt ze als N-VA volksvertegenwoordiger in de Kamer. Bij de federale verkiezingen in mei 2014 stond Daphné Dumery op de tweede plaats in de kieskring West-Vlaanderen en werd ze opnieuw verkozen. Als penningmeester maakt ze binnen de N-VA sinds 2011 deel uit van het dagelijks bestuur.

Nu wacht haar een nieuwe uitdaging als eerste schepen van de stad Blankenberge. Daphné Dumery krijgt de komende jaren de bevoegdheid over 'middenstand & lokale economie', 'onderwijs & jeugd' en 'welzijn & sociale zaken' dit laatste luik met inbegrip van ontwikkelingssamenwerking en levensbeschouwing. Met daarnaast ook Bevoegdheden waar er de komende jaren enkele heikele dossiers aan verbonden zijn ... tijd voor een babbel met de kersverse eerste schepen van onze stad.

We steken meteen van wal met de vraag of ze de bevoegdheden heeft gekregen die ze wou, en wat ze er mee wil bereiken.

Daphné Dumery: "We moeten meer tweeverdieners naar onze stad kunnen lokken. Mensen die geld in hun portemonnee hebben en die de lokale economie kunnen aanzwengelen. Blankenberge heeft alle troeven daarvoor."

"Mijn bevoegdheidspakket is verdeeld in drie homogene clusters en dat was een bewuste keuze", zegt Daphné Dumery. "Ik wil niet zoals in het verleden dat de bevoegdheden van de verschillende schepenen elkaar overlappen. Het moet voor iedereen duidelijk zijn, ook voor het personeel en naar de pers toe wie er voor wat bevoegd is."

"Mijn hoofdbetrachting is in de eerste plaats de negatieve spiraal die er nu is te doen omdraaien", zegt Daphné Dumery. "Als ik zie tegen eind deze legislatuur dat er meer zelfstandigen zijn, dat er meer mensen naar Blankenberge komen en dat we op de kaart staan als een gezinsvriendelijke stad dan is mijn schepenambt geslaagd."

Als kersvers eerste schepen zit Daphné Dumery boordevol ambitie en vanuit haar bevoegdheid 'middenstand & lokale economie', waar ze expliciet om gevraagd heeft, heeft ze alvast enkele ideeën die ze de komende maanden wil aanpakken om het tij te doen keren.

"Grote infrastructurele werken daar ga ik niet aan beginnen. Ik denk ook niet dat Blankenberge daar nu op dit moment nood aan heeft", zegt Daphné Dumery. "Eén van de eerste dingen die ik wil is de realisatie van een ondernemersloket. Vanuit de oppositie heb ik daar reeds meermaals op gehamerd. We moeten meer jonge starters aantrekken. Als stad kunnen we ervoor zorgen dat de drempel verlaagd wordt. Zelfstandigen trek je immers niet aan door het geven van éénmalige subsidies. Jonge starters kun je pas overtuigen om hier een zaak te beginnen als er groeipotentieel is en als ze het gevoel hebben dat je hen op weg helpt ... dat kan door het aanbieden van een ondernemersloket waar ze terecht kunnen met al hun vragen."

Daphné Dumery

"De Smet de Naeyerlaan die we volgens mij moeten profileren als winkelstraat zou ideaal zijn voor jonge starters", zegt schepen Dumery. "Je hebt een doorgang van aan het station tot aan de jachthaven. Het is een prachtige boulevard waar de huurprijzen een stuk lager liggen dan in het kernwinkelgebied. Persoonlijk vind ik het kernwinkelgebied trouwens te beperkt. Bepaalde stukken straat waar er ook winkels aanwezig zijn behoren immers niet tot het kernwinkelgebied, wat volgens mij niet logisch is."

"Om het verhaal van jonge starters compleet te maken moeten we ervoor zorgen dat er meer consumenten komen", zegt Daphné Dumery. "Blankenberge heeft een twintigduizendtal inwoners. We moeten meer tweeverdieners naar onze stad kunnen lokken. Mensen die geld in hun portemonnee hebben en die de lokale economie kunnen aanzwengelen. Blankenberge heeft alle troeven daarvoor. Er zijn voldoende eengezinswoningen te koop en te huur in Uitkerke waarvan de prijzen niet hoger liggen dan ergens anders. Er is de verwervingspremie voor jonge gezinnen. We beschikken over goede scholen van beide netten waar kinderen tot aan het zesde middelbaar school kunnen lopen, een unicum voor een stad als de onze. En ook op het vlak van sport en cultuur heeft Blankenberge heel wat te bieden. Wel, met al deze pluspunten moeten we die tweeverdieners kunnen overtuigen om hier te komen wonen."

lees deel 2 © www.krantvanblankenberge.be