Krant van Blankenberge | In de Kijker
24/06/2014 - Auteur: Christel Bedert David Dehenauw de man die het mooie weer maakt David Dehenauw, Professor Doctor in de Ingenieurswetenschappen annex weerman, ziet er opvallend fris uit voor iemand die net de nacht heeft gehad in Ukkel als hij om 10:00 uur in de ochtend de parking oprijdt van zijn kantoor in Oostende alwaar Fonz en ik afspraak met hem hebben. Hij heeft de hele nacht weersvoorspellingen uitgewerkt, zegt hij, en tussenin een paar uur kunnen rusten ... er was geen storm vannacht. David Dehenauw in gesprek met Christel Bedert

Hij heeft er al een paar ochtendbulletins op de radio opzitten en nu is hij alweer paraat voor een volgende dagtaak. In zijn Oostends bureau zoekt David een paar stoelen bij elkaar voor ons en alhoewel we onze weerman, Belg pur sang, op VTM vlekkeloos Nederlands horen praten en hij op RTL in bijna perfect Frans de weervoorspellingen aan ons mee geeft, mag het interview gewoon in het Blankenbergs toch, vraagt hij ons? Wat ons betreft, ja, graag zelfs ...

Je koos als plaats voor afspraak Oostende, waar zijn we hier precies? "We bevinden ons in het Oceanografisch Meteorologisch station, het is een weerstation van de Vlaamse Overheid" zegt David Dehenauw.

"Het KMI bij wie ik werk als federaal ambtenaar, baat dit station uit krachtens een samenwerkingsakkoord met de Vlaamse Overheid. Als hoofd van de afdeling maritieme voorspellingen van het KMI, heb ik hier de leiding. Het station heeft als kerntaak te waken over de meteorologische veiligheid van de scheepvaart. Ik ben hier lijfelijk aanwezig één dag per week. De rest van de week werk ik in Ukkel waar ik bij het KMI het weer voorspel maar uiteraard ben ik met computer en iPhone permanent bereikbaar."

Jullie maken hier in Oostende het mooie weer aan de kust?

David Dehenauw: "Doel van dit station is de loodsdiensten een zo accuraat mogelijke weervoorspelling te geven – het is voor het algemeen belang dat we hier zitten - maar een van de zaken die we de voorbije jaren ook hebben gerealiseerd is het op elkaar afstemmen van het kustweerbericht en het weerbericht van het KMI. Als er verschillen zijn tussen het weer aan de kust en in het binnenland wordt dat zo aan radio en tv gecommuniceerd. Dit is een significante verbetering van de kustweerberichtgeving maar let wel, we zijn geen commercieel centrum. Wij maken geen weerbericht om de horeca te plezieren. Als het weer beter is in het binnenland dan aan de kust, zullen we het ook zeggen want met verkeerde weerberichtgeving is de baigneur of de horeca-uitbater niet gebaat. De roep naar een apart tv-weerbericht is er bij verschillende partijen wel nog altijd en alhoewel ik er voorstander van ben, heb ik nooit in geloofd in de financieel haalbaarheid ervan."

Hoe ver reikt jullie werkgebied?

David Dehenauw: "De Belgische zeegebieden reiken van aan de Franse grens tot aan Nederland en 60 km ver in zee. Wij richten ons vooral op de vaargeul richting Westerschelde omdat daar een soort autostrade voor schepen ligt met aftakkingen naar Oostende en Zeebrugge maar we zijn ook stand-by voor het hele gebied in het geval van crisissituaties. Toen een paar jaar terug een schip enkele containers verloor buiten de Belgische wateren zijn aan ons toen ook de weerwaarnemingen en -voorspellingen voor die regio gevraagd."

Het Oceanografisch Meteorologisch station in Oostende

Hoe ziet de werkdag eruit van een meteoroloog-weerman?

David Dehenauw: "Dat is elke dag anders. Als enige weerpresentator die ook zelf meteoroloog is, omvat mijn werk meer dan het weerpraatje alleen. Zo kom ik nu uit een weekend waar ik de nacht heb gehad in het KMI, gecombineerd met weerpresentaties op VTM en RTL. Als er geen storm of hagel is zoals we de laatste weken hebben gehad, kan ik mij een beetje plat leggen maar altijd met de gsm in de aanslag. Het KMI is continu stand-by in het geval van crisis zoals bijvoorbeeld een brand in een industriecomplex. Sowieso ben ik elke werkdag om 5 uur wakker waar ik als eerste taak thuis de weerkaarten bekijk omdat op Radio 2 ik al mijn eerste weerbericht heb om 6 over 6. Daarna heb ik briefing met de weerpresentatoren.

Tussen 6 en 7 bellen de Franstalige radiozenders. Tussen 7 en 8 krijg ik Radio 2 nog eens aan de lijn. Daar komt ook nog eens FM Brussel bij. Rond 8 u kan ik eten. Aansluitend rijd tegen 11:00 uur naar VTM. Daar bekijk ik de updates, ga ik naar de schmink – dat vraagt weinig tijd – stel ik mijn kaarten samen voor de presentatie en denk ik na over wat ik ga vertellen. Mijn tekst vooraf uitschrijven doe ik nooit. In het weekend combineer ik soms VTM en RTL. Van oktober tot december geef ik op vrijdagnamiddag les aan geografen en later op het jaar begeleid ik ook enkele thesisstudenten."

Heb jij meer uren op een dag dan wij?

David lacht: "Neen maar ik ben ingenieur van opleiding. Ik kan efficiënt werken."

Kijk je anders naar het weer dan wij?

"Ik kijk naar de details ... voor mij schijnt de zon nooit zomaar," zegt David "ik kijk of ze genoeg schijnt of te veel, of een bui te vroeg was of te laat."

Van bij het prille begin van 'Storms' heeft onze stadsgenoot David Dehenauw zijn schouders onder het project gezet

Je voorspelt het weer, iets waar iedereen mee is begaan. Heb je, net zoals in de culinaire sector waar iedereen mee met de chefs in de potten komt roeren, ook last van bemoeienissen door het publiek?

David Dehenauw: "Iedereen heeft een gedacht over koken en over het weer, maar waar veel mensen koken, zijn er slechts weinig mensen die het weer voorspellen. Ze hebben wel een eigen inzicht maar zich moeien doen ze niet. Ik krijg ook weinig kritiek. Ik heb de reputatie dat mijn voorspellingen redelijk correct zijn. Mocht ik de helft van de tijd mis zijn, zou niemand meer luisteren. Daarom ook dat ik heel veel bezig ben met onderzoek. Wat ik wel krijg van de mensen, zijn veel vragen. Er is heel veel interesse in het weer. Dat blijkt ook uit het succes van Storms op de Belgium Pier. Daar bereiken we dit jaar toch de kaap van de 100.000 bezoekers."

Ik weet dat je je weersvoorspellingen beperkt tot een periode van twee weken en ik je niet mag vragen welk weer het de rest van de zomer zal zijn.

David Dehenauw: "Daar antwoord ik nooit op."

Is de wetenschap en de technologie de voorbije jaren nog niet dermate ontwikkeld dat dit wel al mogelijk is?

David Dehenauw: "In vergelijking met vijftien jaar geleden zijn er inderdaad dingen die we beter doen. Het regionaal weerbericht bijvoorbeeld is beter dan vroeger maar de meteorologie gaat, net zoals andere wetenschappen en onderzoeken, maar mondjesmaat vooruit. Ik krijg ook die computermodellen binnen van verschillende centra die spectaculaire suggesties doen maar een computermodel of een app heeft nog altijd een menselijke interpretatie nodig. Soms laat een buitenlandse collega zich door de pers dingen ontfutselen die volgens een computermodel zouden kunnen gebeuren. De voorbije winter ging een van de strengste worden in 100 jaar, de voorbije zomer een van de slechtste in 200 jaar en winter daarvoor zou een zachte worden, schreven de buitenlandse media ... Dergelijke uitspraken zijn de rapste manier om je geloofwaardigheid te verliezen. Ik maak alleen een voorspelling publiek als ik weet wat deze waard is. Als ik twijfel, zwijg ik en daar is een reden voor. Ik ben weerman, meteoroloog en federaal ambtenaar. Ik moet drie keer mijn tong rond draaien voor ik iets kan zeggen."

In mijn herinnering waren de zomers vroeger warm en onweerachtig ...

David Dehenauw: "Het geheugen is selectief. Ik ben van '70. Aan de zomer van '76 toen ik hele dagen op het strand zat aan de cabine van mijn ouders, heb ik ook mooie herinneringen, maar alle andere zomers ben ik vergeten. Indrukken moeten gestaafd of weerlegd worden door de wetenschap."

Maar als er vroeger warme en minder warme zomers waren, en nu nog altijd, hoe zit het dan met de klimaatverandering?

David Dehenauw: "Het zijn de cijfers die spreken. De gemiddelde jaartemperatuur in België is sinds 1833 gestegen met 1,8 graden. Aan het weerbeeld zelf merken we dit voorlopig niet. We kunnen niet zeggen dat er een tendens is tot meer zon of meer regen of meer storm. Wat we wel zien is dat er meer momenten zijn met zware neerslag maar die worden blijkbaar gecompenseerd door drogere momenten. Het opwarmen van het zeewater bevordert blijkbaar het ontstaan van meer buien maar het kustklimaat an sich is niet zoveel veranderd en hoe het zal evolueren weten we niet."

lees deel 2 © www.krantvanblankenberge.be