Krant van Blankenberge | In de Kijker
01/03/2014 - Auteur: Christel Bedert en zoon Stanny Kinderen worden dierenverzorger in Sea Life Center In het National Marine Park Sea Life Blankenberge kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar een halve dag doorbrengen als dierenverzorger. Ze mogen mee met de echte verzorgers achter de schermen, een kijkje nemen achter deuren die voor andere bezoekers gesloten blijven, ze hebben terwijl nauw contact met de zeezoogdieren en tussen de 50 aquaria en 2500 dieren door moet er ook echt gewerkt worden! Hoeveel fun dat allemaal is, gingen we zelf meebeleven, samen met Stanny, Toon, Jef, Alex en Nina. Kinderen worden dierenverzorger in Sea Life Center

07:30 uur: De wekker loopt ontzaglijk vroeg af voor een zaterdagmorgen, maar Stanny springt gezwind uit bed. Het is een bijzondere dag vandaag. Hij mag een hele ochtend lang dierenverzorger zijn in het Sea Life Center. Hij is heel benieuwd hoe zijn dag er zal uit zien.

08:45 uur: We halen Jef en Toon thuis op en vertrekken samen naar Blankenberge. Zullen daar nog kinderen zijn? Wat zullen we moeten doen? Zullen we dieren kunnen aanraken? En waarom moeten we al om 9 uur in Sea Life zijn? Het park gaat toch pas open om 10 uur?

09:00 uur: Het is nog stil in Sea Life. Geen bezoekers te zien maar dierenverzorgster Caroline staat ons wel al op te wachten. We krijgen een rode T-shirt aan, zoals de vaste dierenverzorgers, een naambadge en we maken kennis met twee andere junior-dierenverzorgers in spe zoals wij.

Alex is helemaal van Kortrijk naar Blankenberge gereisd. Het bezoek aan het Sea Life Center is zijn verjaardagscadeau. Nina is deze morgen zelfs om halfzes moeten op staan om helemaal vanuit Arnhem in Nederland naar Blankenberge te komen werken! Onze gids, Caroline studeert nog en werkt tijdens de weekends en vakantieperiodes in Sea Life. Zij start onze werkdag met een rondleiding. Mama's en papa's mogen ook mee om volop foto's te maken, maar de flash mogen we niet gebruiken. We mogen de vissen en andere zeedieren niet laten opschrikken.

09:15 uur: Kennismaking met de eerste bassin. Whaw! Een echte koi, zo één hebben we in het echt nog nooit gezien. Aan het volgende aquarium, we zijn net door het oerwoudachtige Amazonial gestapt, helpt Alex onze gids een handje. Deze vissen daar zijn giftig, weet hij te vertellen. Geleerd op National Geographic. Aan het roggenbassin krijgen we een belangrijke les. Koudwatervissen kunnen verbranden door de aanraking van onze 37º warme handen. Ook de goudvis thuis dus, niet aanraken!

Kinderen worden dierenverzorger in Sea Life Center

We stappen verder naar de zeepaardjes. Jammer genoeg zijn de zeepaardjes in het wild in gevaar omdat mensen ze al te vaak laten drogen om mee naar huis te nemen als souvenir. Dat zullen wij nooit doen! Onderweg zwaaien we nog even naar Nemo.

In de Oceaantank zwemmen haaien en de reuzenschildpad boven onze hoofden. De schildpad werd uit Amerika naar Blankenberge over gebracht waar hij speciale verzorging krijgt. De schildpad werd namelijk aangevaren door een boot en is half verlamd. Door de gewichtjes die aan zijn achterhand zijn bevestigd kan hij toch nog zwemmen en in Sea Life rustige dagen doorbrengen.

10:00 uur: Buiten maken we kennis met de zeehonden. Vier baby zeehondjes zitten in quarantaine. Ze wogen slechts rond de 12 kilogram toen ze ergens aan onze kust aanspoelden. Eens ze aangedikt zijn tot 25 kilogram mogen ze naar het buitenbassin. En aan 35 kilogram terug naar zee.

De gids vertelt ons dat als we ooit slapende zeehonden op het strand opmerken, we ze altijd gerust moeten laten. Ze kunnen vervaarlijk bijten en we willen niet hebben dat ze de zee invluchten en uit schrik hun jongen achter laten.

We leren het verschil kennen tussen een blaffende zeehond, die hoort via de gaatjes in zijn kop, en de brullende zeeleeuwen die echte oren hebben. Zes van de zeven vaste bewoners zijn zeezoogdieren die in gevangenschap geboren zijn, de zevende is een blinde zeehond die naar Sea Life Blankenberge werd gebracht nadat hij door mensen, die zich amuseerden met het pesten van dieren, werd beschoten. We herkennen hem makkelijk. Hij is de dikste van de bende. Een bazig beestje, zegt Caroline. Hij is niet de vriendelijkste van de groep en durft al eens het eten van zijn vriendjes afpakken.

Kinderen worden dierenverzorger in Sea Life Center

We stappen verder. Richting otters. Die liggen nog te slapen. Ook de Zuid-Amerikaanse Humboldts pinguïns hebben hun neus nog niet buiten gestoken, ze wachten op het eerste zonnestraaltje van de dag voor ze hun hok verlaten. Ze zijn nogal gehecht aan de warmte. De schildpadden laten we nog enkele weken rusten. Die blijven in de kelder in winterslaap tot de lente echt begint.

10:15 uur: Aan het werk! We mogen binnen in de Sea Life keuken die doorgaans verboden toegang is voor andere bezoekers. Cool! Per dag passeert hier zo'n 35 kilogram vis de revue. Onze eerste taak is gaatjes te maken in de haringen om er de vitamines in te verstoppen voor de zeehondjes. Een vies werkje! Gelukkig krijgen we handschoenen aan al is dit natuurlijk vooral voor de hygiëne. De vissen worden in emmertjes verdeeld. De emmertjes voor de otters worden gevuld met vis en vlees. Elke otter krijgt straks een kuikentje. Viesssssss. Er is ook sla en worteltjes voor de enkele wakkere schildpadden. Wortelen snijden met dat grote mes was echt niet gemakkelijk.

10:30 uur: Een beetje tempo maken ... het dierenpark is al een half uur open voor publiek. Het volk stroomt binnen en aan het roggenbassin staat een groep kinderen te wachten tot de dieren gevoederd worden. En wij zijn diegene die dit mogen doen. In ons rode T-shirt staan we te blinken naast woordvoerder Roger en verzorgster Caroline. Als Roger zijn uitleg heeft gegeven over de roggen, de Noordzeehaaien, de makrelen, de goudbrasems, de tarbot en de rode poon, mogen wij korrels in het water gooien, en de grotere vissen één per één stukje per stukje voederen.

Kinderen worden dierenverzorger in Sea Life Center

Dit witte tarbot voelt zich de laatste dagen niet al te best, zegt Caroline. Zorg er zeker voor dat hij zijn portie goed binnen krijgt. Voor de 50 jaar oude kreeft is er octopus. Hij is een nachtdier en verlaat zijn schuilplaats enkel om te eten. Traag beweegt hij zich door het bassin om zijn ontbijt te verorberen. Het lichaamsgewicht van een kreeft vermeerdert 100 gram per jaar. Met zijn 5 kilogram is hij ondertussen een imposante verschijning.

11:00 uur: Hupla, naar de zeehondenvoorstelling. Een show mogen we het niet noemen want de acts die de zeehonden en zeeleeuwen uitvoeren, tanden tonen, met de vinnen zwaaien, in en uit het water springen, en op commando plaats nemen in de kooi, zijn allemaal handelingen die ze onder de knie moeten hebben als de dierendokter op bezoek komt.

Na de voorstelling is het voedertijd voor de zeehonden. Wij, de junior-dierenverzorgers mogen samen met de trainers de jongste zeehonden van het bassin voederen terwijl het publiek op de tribunes zit te kijken. We voelen ons mega-vips en koning te rijk! En daarna mogen we een per een van heel nabij kennis maken met de zeeleeuw ... kiss, zegt de trainer. En we krijgen elk een zoen van een zeeleeuw. Het absolute hoogtepunt van de dag.

11:45 uur: Nog veel werk aan de winkel. Otters eten geven, daarbij zorgen dat elke otter een kuiken krijgt, vis voederen aan de pinguïns. En veel bijleren. Wist je dat pinguïns in koppel leven en hun ganse leven niet van partner veranderen?

Nu is het tijd om terug naar binnen te gaan, want ook daar staat ons nog wat werk te wachten. In de touch pool moeten de krabben nog hun portie mosseltjes nog krijgen. Terwijl we eten geven mogen we de zeesterren en de anemonen eens aanraken. We herkennen ook oesters en een heremietkreeft in het bassin.

11:45 uur: Onze laatste taak van de dag ... het pinguïnhok opkuisen. Dieren verzorgen is immers meer dan eten geven en leuke dingen doen alleen. Gelukkig hebben de pinguïns het nog niet al te bont gemaakt in hun kot vandaag en valt het best mee.

13:00 uur: Ons dierenochtendje in het Sea Life Center zit erop. We kregen elk een diploma waar we uiteraard heel trots op zijn. We nemen een pauze in de cafetaria want we hebben dorst gekregen van al dat werk ... misschien kunnen we daarna nog eens gaan mini-golfen, want ook dat behoort tot één van de vele mogelijkheden in het Sea Life Center!

Bij dit verslag hoort ook een fotoreportage: Fotoreportage

Wil jij ook opgeleid worden als dierenverzorger in het Sea Life Center van Blankenberge, dan hebben we goed nieuws voor je! De directie van het Sea Life Center verloot een Junior-Dierenverzorger-arrangement ter waarde van 100 euro onder de jonge lezers van de Krant van Blankenberge. Ben je tussen de zes en twaalf jaar, en wil je ook maar al te graag eens meehelpen in de Sea Life keuken, de dieren voederen en een kus krijgen van de vriendelijke zeeleeuw, mail dan vliegensvlug je naam en adres door naar blankenberge@gmail.com en wie weet ben jij wel de gelukkige.

De winnaar krijgt van het Sea Life Center de kans om deze unieke belevenis mee te maken! Je dag als junior dierenverzorger start om 09:00 uur en duurt tot 13:00 uur. Nadien mag je als speciale gast de rest van de dag vrij rondlopen in het Sea Life Center om alle aquaria te ontdekken. Let op dit arrangement gaat enkel door tijdens de weekends.

© www.krantvanblankenberge.be