Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 01/05/2014 Gerd de Ley een leven vol citaten Stadsgenoot Gerd de Ley mocht onlangs 70 kaarsjes uitblazen. Voor ons een goeie reden voor een uitgebreide babbel met de auteur van het grootste citatenboek ter wereld ... we zochten hem op daags voor zijn verjaardag in zijn appartement in Blankenberge.

Vijf jaar geleden hadden we ons eerste interview met Gerd de Ley die toen pas in Blankenberge was komen wonen. Sinds die tijd verschijnt er dagelijks een citaat uit zijn groot citatenboek, destijds op de website Blankenberge-Online en nu in de Krant van Blankenberge.

Citatenkeizer Gerd de Ley

Gerd is al meer dan 50 jaar een verwoed citaten en aforismen verzamelaar. Zijn enorme collectie resulteerde in het verschijnen van meerdere boeken. Van zijn bekendste boek 'Het Grootste Citatenboek ter Wereld' heeft uitgeverij Lannoo onlangs een herziene druk uitgebracht. Het 1.350 pagina's lijvig boek die deze week bij ons op de redactie werd afgeleverd bevat een uitgekiende selectie van maar liefst 40.000 boeiende uitspraken.

Bekende kop op televisie ...

Gerd de Ley heeft veel literaire vrienden, vroeger kwam hij regelmatig over de vloer bij de grote Nederlandse schrijvers ... Simon Carmiggelt, Gerrit Komrij en ook bij Godfried Bomans. "Ik ben waarschijnlijk één van de weinige Vlamingen die Bomans drie keer in pyjama heeft gezien", lacht Gerd.

We kennen Gerd ook als acteur in talrijke Vlaamse tv-series. Zijn bekendste rol tot nu toe was ongetwijfeld die van André, de boekhouder van DFT in Kinderen van Dewindt. Verder speelde hij gastrollen in onder andere Witse, Recht op Recht, Sedes & Belli, Flikken, Wittekerke, Zone Stad, F.C. De Kampioenen, Thuis, De Ronde, en tal van andere feuilletons.

"Nu doe ik mee in de nieuwe fictiereeks 'Cordon' op VTM" vertelt Gerd, "In de laatste twee afleveringen ben ik te zien als een inspecteur van Comité P ... commissaris Lex Faes, gespeeld door Tom Dewispelaere, heeft iemand neergeschoten en ik moet controleren of hij gehandeld heeft uit wettige zelfverdediging."

Niettegenstaande zijn respectabele leeftijd krijgt Gerd nog vaak een rol aangeboden. "Eens je eenmaal op TV bent geweest zit je in het bestand en wordt je regelmatig gevraagd" zegt Gerd, "ik doe het nog steeds heel graag en heb ook het voordeel dat ik wat ouder ben ... veel acteurs stoppen aan een bepaalde leeftijd omdat ze schrik hebben om hun tekst te vergeten. Gelukkig heb ik daar tot nu toe geen last van", lacht Gerd.

We vragen Gerd naar zijn toekomstplannen ... "Ik ben nog steeds actief met mijn theatergezelschap 'Paljas' die nu geleid wordt door mijn dochter", vertelt Gerd. "Paljas bestaat inmiddels 40 jaar, we hebben tot nu toe een 75-tal producties gebracht en 4.500 voorstellingen gespeeld. Nu zijn we volop aan het repeteren voor het theaterstuk 'Weerzien' het vervolg op 'Afscheid'. Het is weliswaar minder ontroerend maar wel opnieuw uit het leven gegrepen... het gaat over pesten, discriminatie, verdraagzaamheid, vriendschap, vreugde en verdriet, en er komt ook een flinke dosis fijne humor aan te pas."

Naar aanleiding van Gerd de Ley zijn 70ste verjaardag heeft de Nederlandse uitgeverij Marmer een bundel uitgebracht. Het boek 'Als ik groot ben wil ik een kleine jongen zijn' brengt de allerbeste citaten uit een selectie van de meer dan 50.000 die Gerd door de jaren heen heeft verzameld. "Ik heb een keuze gemaakt uit de allerbeste en meest spraakmakende uitspraken die ooit zijn gedaan. Ze zijn niet alleen leuk en interessant om te lezen, je kunt ze ook gebruiken bij het schrijven van bijvoorbeeld speeches of presentaties. Op de cover hebben ze een wel zeer gedateerde foto geplaatst van mij ... eentje uit mijn kindertijd. Het voorwoord, en daar ben ik zeer blij mee, komt van mijn goede literaire vriend Wim Hazeu, zegt Gerd.

Ons gesprek met Gerd de Ley willen we hier afronden ... ongetwijfeld kan hij nog uren vertellen over de vele ontmoetingen met zijn literaire vrienden, zijn theatergezelschap en zijn niet aflatende zoektocht naar steeds nieuwe citaten. Alles weergeven in dit artikel is niet haalbaar, maar we hebben goed nieuws! De bibliotheek van Blankenberge nodigt Gerd uit voor een bloemlezing op woensdagavond 7 mei om 20:00 uur. Hij zal er vooral komen vertellen uit eigen werk. Inschrijven voor deze lezing kan aan de infobalie van de bib, of op het nummer 050/41 59 78.

© www.krantvanblankenberge.be