Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 23/02/2014 Henk fier als een gieter op zijn Prinsentitel Prins Carnaval 2014 van Blankenberge - Henk I Op het 56ste Prinsenbal werd Henk Lievens verkozen tot Prins Carnaval 2014 van de stad Blankenberge. Nu dat onze kersverse Prins Henk I wat bekomen is van de eerste emoties zochten we hem thuis op voor een babbel.

"Al jaren loop ik met het idee rond om me kandidaat Prins te stellen", vertelt Henk ons. "Vorig jaar heb ik dan toch de knoop doorgehakt. Ik was toen 50 jaar geworden en mijn carnavalsvereniging d'Echte bestaat 30 jaar dat was het ideale moment."

Henk Lievens had één tegenkandidaat Bart Laforce van de carnavalsvereniging De Splenterbomme. Beiden organiseerden massaal veel activiteiten om geld in te zamelen. 'Met mosterd en bel geraakt Henk er wel' als slogan begon Henk maanden geleden zijn campagne.

"Alleen aan een campagne beginnen is een verloren zaak, ik had 20 mensen rond me om te helpen", zegt Henk. "Op de dag dat d'Echte hun 30-jarig bestaan hebben gevierd, organiseerde ik in de Smash Café een barbecue ... dat was meteen een schot in de roos, er kwamen maar eventjes 141 man", zegt Henk fier.

"Op Uitkerke kermis heb ik in twee dagen een 400-tal hamburgers verkocht! Van Kaat Vandermarliere kreeg een schilderij en van Johan De Waey een beeld om te verloten, ze hebben elk 1.000 euro in het laatje gebracht. Ook de klanten in mijn fietsenzaak kochten massaal steunkaarten, er was zelfs iemand die er voor 500 euro heeft gekocht. Ik had nooit gedacht dat het zo gemakkelijk zou gaan om sponsors te vinden", zegt Henk.

"Het was een mooie campagne, we hebben allebei ons best gedaan en er kan er maar één winnen, maar ik heb veel respect voor Bart. Men zei me, Henk je moet opletten voor Bart want het is een zware tegenkandidaat ... maar hij kwam toch tekort, Bart weegt 74 kilo en ik 84", lacht onze nieuwe Prins.

Doooozen mosterd, echt niet normaal ... Henk Lievens gesposord door Mostaard Wostyn

"Pietje van 'Mostaard Wostyn' uit Torhout is een hele goeie maat van me. Ik kwam met hem overeen om potjes mosterd te verkopen voor mijn campagne. Breng maar twee dozen zei ik, maar in geen tijd waren ze de deur uit. De potten mosterd dat ik er hier heb doorgedraaid, doooozen ... echt niet normaal! Mijn zus werkt in Delhaize, ze vertelde me dat ze de mosterd van Wostyn in promotie hebben moeten zetten omdat de datum bijna verlopen was", zegt Henk met een big smile. "Piet Wostyn heeft speciaal voor mij stenen potten met het logo en de tekst 'Prins kandidaat Henk I' erop laten maken, dat vond ik super!!!"

Prinsenbal van de oude stempel ...

Aan de ingang van het Prinsenbal kregen de sympathisanten van Henk een vogeltje om op te spelden, zoals dat vroeger altijd werd gedaan. Ook in de Saveryszaal zorgde Henk voor de nodige animatie, er vloog een opblaasbare haai rond, aangestuurd door een zendertje, met 'Stem Henk I' erop. "Ik had dit op een souper van een duikersclub gezien en dacht meteen dat moet ik hebben voor op het Prinsenbal ... ik vond het de max!

"Het Prinsenbal was er eentje van de oude stempel, de Confrérie mag in hun handen wrijven met zo'n twee kandidaten en zo'n geweldige opkomst", benadrukt Henk. "Ik had maar liefst 131 eters voor het Prinsendiner, dat heeft me nog geen enkele kandidaat voor gedaan. Zeker honderd mensen die helemaal niet voor het carnavalsgebeuren zijn, kwamen speciaal voor mij naar het Prinsenbal. Ook veel vrienden van 'De Doortrappers', mijn eerste carnavalgroep van 20 jaar geleden waren afgezakt naar het bal om me te steunen ... wel, zo'n dingen doen echt deugd", zegt Henk geëmotioneerd.

Carnaval 2014, het zal zwaar worden ...

Henk Lievens is zo fier als een gieter op zijn Prinsentitel, een droom van jaren die werkelijkheid is geworden.

"Het zal zeker een zwaar jaar worden, nog zwaarder dan anders", zegt Henk. "In ieder geval zal ik al mijn sponsors bedanken op de één of andere manier. Als ik een café wil binnen gaan met carnaval die me heeft gesponsord dan zal ik dat ook gebeuren, ook al staat hij niet in het boekje van de Confrérie. Ik weet, de Prins moet luisteren naar de Confrérie, maar ook omgekeerd. Maar dat zal geen probleem zijn, we kennen elkaar al lang ... alles zal super verlopen", verzekerd de nieuwe Prins.

Henk Lievens is al jaren chef wagenbouwer van d'Echte en zijn groep zal hij zeker niet in de steek laten. Al heeft hij grote twijfels naar de toekomst toe wat de wagens betreft. "Volgend jaar bouwen we met d'Echte nog een wagen en dan mag hij naar 't oud ijzer, de Voorstadruttels stoppen, de wagen van Peter van De Zeester is te koop, De Sloebers stoppen, De Boursetjes en De Splenterbomme is nog een vraagteken. Dat zijn al zeker zes grote wagens minder. Ik zie het al voor me in de toekomst ... d'Echte, een aanhangwagentje met een muziekinstallatie en een Vuûle Jeanettepuppe erop en dat zal het zijn denk ik", zegt Henk. "Hopelijk keert het tij nog, in ieder geval zal ik voor iedereen een luisterend oor zijn", besluit onze nieuwe Prins.

Leve Blankenberge, Leve Carnaval, Leve Prins Henk I !!!

© www.krantvanblankenberge.be