Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 21/03/2014 Positieve kijk op renovatie Oosterstaketsel Het ziet er naar uit dat het betonnen Westerstaketsel in Blankenberge binnen afzienbare tijd zal worden afgebroken. Het houten Oosterstaketsel daarentegen die geïnventariseerd is als bouwkundig erfgoed wordt momenteel gerenoveerd door het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap.

Zondagnamiddag 9 maart 2014, je houdt het bijna niet voor mogelijk ... de temperatuur loopt op aan de kust tot bijna 20 graden. We hebben een afspraak met Francis De Vleminck en Ann Warrinnier, uitbaters van brasserie Oosterstaketsel, één van de mooiste locaties van Blankenberge.

Het Oosterstaketsel werd oorspronkelijk in de jaren '60 van de 19de eeuw gebouwd in het kader van de nieuwe vissershaven. De houten constructie werd door het opkomend toerisme algauw ontdekt als ideale wandelpier. Vorige eeuw, begin jaren '50 werd het Oosterstaketsel heropgebouwd nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken op last van de bezetter. Het huidig Oosterstaketsel volgt hetzelfde licht gebogen tracé als zijn vooroorlogse voorganger. Bijna op het eind van de wandelweg bevindt zich een populaire brasserie en op de uiterste punt staat een wit geschilderd vuurtorentje.

Op dit moment wordt het Oosterstaketsel gerenoveerd. De houten constructie in zee staat geïnventariseerd als bouwkundig erfgoed. De Dienst voor Monumenten en Landschappen ziet er nauwlettend op toe dat de renovatiewerken volgens het boekje gebeuren met aandacht op het gebruik van de juiste materialen.

Over een afstand van ongeveer 180 meter dient de bestaande bevloering alsook de onderliggende steunbalken, koppelbalken, gordingen en steunpalen te worden opgebroken en vervangen. De te renoveren zone situeert zich aan het begin van het staketsel, ter hoogte van de zeedijk, te starten voorbij de reeds gerenoveerde toegangszone. De werken worden opgesplitst in drie fases, telkens over een afstand van ongeveer 60 meter, te starten vanaf het begin.

"Het loont echt de moeite om de werken te komen bekijken", zegt Francis De Vleminck die samen met zijn echtgenote Ann Warrinnier de brasserie op het Oosterstaketsel uitbaat. "De constructie wordt volledig vernieuwd op een zeer ambachtelijke manier in zijn oorspronkelijke staat zoals die in 1950 werd gebouwd. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde materialen, alles moet tot op de centimeter passen ... bijna gelijk een puzzel. Het zal in totaal een drietal jaar duren vooraleer het staketsel volledig is vernieuwd, telkens tijdens de zomermaanden zullen de werken worden stilgelegd zodat het staketsel toegankelijk zal zijn in het toeristisch seizoen."

Ook tijdens de uitvoering van de renovatiewerken is de brasserie op het einde van het staketsel bereikbaar. "De mensen van de Vlaamse Gemeenschap zijn echt super om mee samen te werken", vertelt Francis. "Ze hebben gezorgd voor een noodoplossing zodat we onze brasserie tijdens de werken verder zouden kunnen uitbaten. Ze betrekken ons ook in alles en helpen ons daar waar het nodig is. De elektriciteits-, water-, en telefoonleidingen die vroeger langs de balustrade lagen, hebben ze mooi losgekoppeld en in buizen onder de zeebodem gelegd."

"Ook de mensen van de bouwfirma 'West Construct' die gespecialiseerd zijn in de waterbouw zijn heel behulpzaam", zegt Francis. "Eén keer per week op vrijdag doe ik grote boodschappen om alles aan te vullen. Met mijn overvolle jeep rij ik dan tot op de Zeedijk. De mensen van de bouwfirma laden alles over met de kraan in een mand en brengen dit op deze manier tot aan de brasserie. We zijn daar super gelukkig mee want anders zou ik alles moeten vervoeren met een kruiwagentje ... stel je voor!"

Francis De Vleminck en zijn echtgenote Ann Warrinnier hebben de brasserie op het Oosterstaketsel overgenomen in 1990. "Ik was daarmee in feite de eerste niet Blankenbergse concessionaris", vertelt Francis. "De eerste zestien jaar tot aan de alles vernielende brand in juni 2006 waren perfect. Twee jaar later in juli 2008 zijn we dan opnieuw kunnen starten in ons nieuw gebouw. Gelukkig zijn we toen met de Vlaamse Gemeenschap overeengekomen om dit laatste stuk reeds op voorhand te laten renoveren, zodat dit nu niet meer moet gebeuren."

Brasserie Oosterstaketsel gekend voor zijn fijne keuken ...

Niettegenstaande het Oosterstaketsel op dit ogenblik minder toegankelijk is komen er toch nog veel klanten tot aan de brasserie. In de horecazaak met zijn uitgestrekt zonneterras, die gekend is voor zijn uniek uitzicht, maar tevens voor zijn fijne keuken staat Ann Warrinnier de vrouw des huizes achter het fornuis. "Onze brasserie bevindt zich bijna op het einde van het staketsel, ongeveer 300 meter in zee ... het is dan ook logisch dat we ons vooral toeleggen op verse vis, vis van bij ons die we voornamelijk verwerken in onze befaamde vissoep", zegt Ann.

"Binnenkort gaan we ook een homarium aanschaffen omdat we ons nog meer willen toeleggen op het serveren van verse schelp- en schaaldieren", vertelt Ann. "Op de kaart wil ik ook veel meer bereidingen met kreeft, niet de alom gekende bereidingen maar wel kreeft op mijn eigen manier ... ik heb trouwens een héél lekker recept voor een verse ravioli met kreeft, zeekraal, bouchon mosseltjes en kokos", lacht Ann. Mmmmmmm, het water komt ons nu al in de mond.

Sinterklaasstorm

Een staketsel of een pier uitbaten is niet evident waardoor je soms voor onverwachte problemen komt te staan. "Je bevindt je als het ware op een boot, er is altijd werk en je moet het constant onderhouden, als je één jaar overslaat mag je het vergeten", zegt Francis.

"Als we een zware storm verwachten, zoals de Sinterklaastorm vorig jaar, dan moeten we onze voorzorgen nemen, want het kan hier flink tekeer gaan. Dan zetten we alle glazen op de grond in kartonnen dozen en ook de borden, potten en pannen uit de keuken zetten we op de vloer. Nadien is het altijd bang afwachten wat de schade zal zijn. We hebben al verschillende keren het water binnen gehad, maar dat zijn we ondertussen wel gewoon geworden", lacht Francis.

"Toen we met de Sinterklaasstorm 's nachts op de Zeedijk stonden te kijken en zagen hoe vlug het waterpeil steeg en de golven over het staketsel sloegen, dachten we ... nu is alles weg, maar al bij al viel de schade nogal mee, enkel onze elektriciteitskast was verdwenen."

In ons gesprek met Francis en Ann viel één ding op, deze twee mensen die reeds heel wat hebben meegemaakt sinds ze de brasserie op het Oosterstaketsel hebben overgenomen blijven opvallend positief. Ook nu weer met de renovatiewerken, waardoor ze een 20 à 30 procent minder volk over de vloer krijgen, hoor je hen nauwelijks klagen. Iets wat we in Blankenberge niet echt gewoon zijn!

We wensen hen beiden nog heel veel succes toe met hun plannen voor de toekomst!

Brasserie Oosterstaketsel is dagelijks open vanaf de eerste dag van de Paasvakantie tot en met
11 november 2014, behalve op woensdag. Tijdens de winter kun je er terecht tijdens de weekends.

© www.krantvanblankenberge.be