Krant van Blankenberge | In de Kijker
28/08/2014 - Auteur: Christel Bedert Sigrid Deneve & Silky Geloof in je dromen, en alles is mogelijk ... Ochtend in Blankenberge. We zijn te gast op een boerderij ergens tussen duin, bos en het Blankenbergse strand waar we worden opgewacht door Sigrid Deneve alias auteur Marie Martialis, paardenliefhebster in hart en nieren. Ze is vergezeld van een groep meisjes, nichtjes, vriendinnetjes en vriendinnetjes van vriendinnetjes die allen één iets gemeen hebben, de passie voor het paard. Sigrid schreef er een boek over met in de hoofdrol haar eigen paard Silky, een wel heel bijzonder paard.

Sigrid Deneve, auteur van het boekje samen op de foto met het paard Silky, het hoofdpersonage Kiona Casier en haar vriendinnetjes.
Sigrid Deneve, auteur van het boekje samen op de foto met het paard Silky, het hoofdpersonage Kiona Casier en haar vriendinnetjes.

Sigrid wil ons met Silky laten kennis maken. Hij stribbelt wat tegen als hij in de stal zijn kopstuk aangemeten krijgt. "Het 's zo'n liefje", zegt Sigrid. "Maar hij heeft temperament en nu zou hij echt wel liever met zijn vriendjes in de wei gaan spelen."

De liefde voor het paard gaat ver terug bij Sigrid. "Ik groeide op in Knokke", vertelt de nu 46-jarige 'mama' van Silky. "Al mijn vriendinnetjes hadden een paard maar ik mocht zelf niet leren rijden van mijn vader. Ik ben pas op mijn 18de beginnen rijden en heb moeten wachten tot ik 25 was om me een eigen paard te kunnen permitteren. Silky heb ik nu iets meer dan vier jaar. Door omstandigheden en ziekte had ik daarvoor vijftien jaar niet meer gereden. Ik woog 90 kilogram en zag het leven helemaal niet meer rooskleurig tegemoet. Tot mijn man mij stimuleerde terug te gaan paardrijden. Ik ging op zoek naar een paard en vond Silky op Kapaza. Het was het derde paard dat ik ging bekijken. En wat zeggen ze ... derde keer goede keer? Het was instant liefde op het eerste gezicht."

Silky is nochtans geen gemakkelijk paard, verzekert Sigrid ons. "Het is niet dat ik geen paard met temperament gewoon ben. Mijn eerste paard was een Anglo-Arabier. Hij was ook temperamentvol maar dat was hoe hij altijd was. Silky is de ene dag zo, en de andere dag anders. Dertien jaar is hij nu, maar er is geen dag waarop ik op voorhand weet of hij zin zal hebben in zijn ritje of niet. Of hij me er zal willen afgooien of rustig zal zijn. Er zit bloed in. Hij heeft twee kruintjes op zijn voorhoofd, weerborsteltjes. Het is een typisch kenmerk van paarden met een wisselend karakter."

Silky is braaf in de omgang, stelt Sigrid ons gerust. "Ik kan er zo onderdoor kruipen maar als hij show moet geven, is hij present. Hij heeft al verschillende prijzen gewonnen en kreeg veel bewonderende blikken toegeworpen toen Laura Jerez, de vaste bijruiter van Silky op het Bruges Arabian Horse Event in het Tillegembos hem onder het zadel deed dansen."

"Silky is geen paard voor iedereen. Vorig jaar heb ik op het punt gestaan hem te verkopen. Ik was gevallen, was met mijn voet in de beugel blijven steken en had mijn rug gebroken. Terwijl ik in het ziekenhuis lag, liet ik hem terug brengen naar zijn eerste eigenaar maar toen ik hem ging bezoeken zag ik dat hij stond te treuren. Ik heb hem terug mee naar huis genomen. Om mijn man te plezieren heb ik toen een tweede paard gekocht, een Andalusiër, rustiger van karakter. Maar van Silky kan ik geen afstand nemen. Hij is mijn kind."

Kiona Casier op het paard Silky
Het hoofdpersonage uit het boek is gebaseerd op Kiona Casier, een jong meisje uit Blankenberge.

Silky is een eenhandig paardje maar met de nu veertienjarige Kiona heeft hij een bijzondere band. "Toen ik hem pas had stalde ik Silky in manege 'Stal Nordic' hier in Blankenberge.", vertelt Sigrid. "Mijn buurmeisje Kiona was toen tien jaar, maar wat kon ze toen al rijden. Af en toe sloop ze naar Silky's weide na het avondeten en in haar slaapkleed galoppeerde ze met hem in de weide rond, zonder hoofdstel en zonder zadel ..."

Silky en Kiona inspireerden Sigrid na het zien van de film Nemo tot het schrijven van een boekje, een sprookje, met in de hoofdrol Silky, het zeepaardje. "Het hele boekje draait om Kiona maar om geen afgunst van andere meisjes te creëren gaf ik mijn hoofdpersonage in het boekje mijn tweede naam Marie. Het boekje speelt zich af in de omgeving tussen Blankenberge en Zeebrugge en gaat over een meisje dat naast manege woont en heel graag een eigen paard zou hebben. De papa van het meisje werkt op boorplatform en als hij thuis komt voor Kerstmis krijgt ze van hem een aquarium met een zeepaardje en boekje waarin staat geschreven dat als ze het zeepaardje met volle maan en springtij vrijheid de geeft, haar grootste wens in vervulling zal gaan ... Op kerstavond laat ze haar zeepaardje vrij ..."

"Ik heb het boekje geschreven omdat ik zot ben van mijn paard en omdat ik een droom had. Toen ik klein was, schreef ik opstel en ik won een prijs die ik mocht gaan afhalen bij de toenmalige burgemeester van wat toen nog Heist was. Toen ik de prijs kreeg, zei ik mijn ouders dat ik drie dingen wou in het leven, een paard hebben, een boek schrijven en een goed doel steunen. Wel, met mijn boekje Silky Showtime heb ik het nu alle drie verwezenlijkt. Ik heb het eerste boekje in eigen beheer met verlies verkocht maar er is een tweede druk van het boekje gepland en ik wil een luxe-uitgave laten veilen per opbod. De opbrengst schenk ik aan Iris Gillade, bezielster achter vzw PERDITO, Vereniging voor Paarden in Nood in Stene, Oostende. We hebben al één en ander voor PERDITO gedaan, onder andere een kaasavond georganiseerd en een serie lead ropes gedoneerd. De zorg dragen voor zes paarden kost veel en wij proberen een steentje bij te dragen."

Sigrid besluit haar verhaal aan ons met een mooie boodschap. "Als je een droom hebt, moet je ervoor gaan. Ik ga niet op reis, ik rook niet, ik drink niet maar ik heb twee paarden. Ik heb die keuze gemaakt en mijn droom gerealiseerd. Jonge mensen hebben soms geen dromen meer maar als er één iets is dat ik hen wil meegeven, dan is dat je moet vechten om je dromen te bereiken. Ik draag mijn boekje dan ook op aan al die jonge meisjes die mijn plezier in het paardrijden een bijzondere dimensie geven en ervoor zorgen, dat ik in mijn hart ook altijd een jong meisje blijf."

Sigrid 'Marie Martialis' Deneve is de vrouw van de havenmeester van Blankenberge Pierre Grymonprez. Ze schreef het sprookje Silky Showtime ter ere van haar Arabische volbloed YA Silky Showtime, gefokt door 'YACCARANDA Arabians' in Nederland. Het hoofdpersonage is gebaseerd op Kiona Casier, een jong meisje uit Blankenberge. De illustraties zijn van Jessie Veraverbeke, een dame uit Lissewege. De naam Marie Martialis gebruikt Sigrid al jaren. Marie is Sigrids tweede naam en Martialis komt van Marcus Valerius Martialis, een beruchte Latijnse dichter. Er zit ook symboliek in de afkorting: (Ma)rie (Ma)rtialis. Voor al die jonge paardenmeisjes is Sigrid immers hun 'manege mama'. Haar gelegenheidshandtekening voor de sprookjesboeken is dan ook MaMa. 'Marie Martialis' is ondertussen al aan een vervolg verhaal bezig. Daarin leert het hoofdpersonage een meisje uit Dubai kennen en wordt Silky gestolen. De auteur contacteren kan via marie.martialis@gmail.com.

© www.krantvanblankenberge.be