Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 29/03/2015 Jan De Mey gepassioneerd door al het moois van de kust Zaterdagnamiddag, we hebben een afspraak met Jan De Mey in Steiger 16 het gezellig café gelegen langs de Wenduinse Steenweg 4 in Blankenberge waar stoere zeebonken samenkomen om een pint te drinken. Jan De Mey is reeds jaren stadsgids in Brugge maar zijn grote passie is al het moois van de Belgische, Franse en Nederlandse kustlijn vastleggen op doek. Jan De Mey

Jan De Mey wordt dit jaar 60. Hij is geboren in Knokke en woonde tot zijn 18de in Blankenberge. De stad waar hij zijn kindertijd heeft doorgebracht en school liep in het Sint-Pieterscollege heeft nog steeds een speciaal plaatsje in zijn hart.

"Ik kom nog regelmatig naar hier", zegt Jan. "Vaak kun je me aantreffen in café Les Vedette of hier in Steiger 16 waar ik graag eens een biertje kom drinken."

De locatie voor onze babbel is dan ook niet toevallig. Aan de muren van het visserscafé hangen een aantal kunstwerken van Jan die wonderwel passen in het kader. Gepassioneerd door de kust heeft hij zich namelijk gespecialiseerd in het schilderen van marines en zeezichten.

"De zee heeft me van kleins af aan altijd aangetrokken", vertelt Jan. "De kust en alles wat daarmee te maken heeft is voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron. Ik ga vaak naar Calais, Vlissingen en Domburg, maar ook aan onze kust vind ik mijn gading. De meeste van mijn werken zijn trouwens gebaseerd op mijn ervaringen hier in Blankenberge."

Eén van de blikvangers in het café is het schilderij van de Vélodroom. "Ik weet niet of er dat ooit iemand heeft geschilderd", zegt Jan. "Dit is een klein exemplaar, maar ik heb hem ook op groot doek van 1,60 meter. Dat is al behoorlijk groot en eigenlijk ben ik op zoek in Blankenberge om hem een mooi plaatsje te geven in een etalage waar hij goed tot zijn recht kan komen."

Jan De Mey is pas op latere leeftijd beginnen schilderen. Op zijn 33ste stapte hij in het deeltijds kunstonderwijs aan de Academie te Brugge waar hij een grote onderscheiding behaalde in de specialisatiegraad 'Schilderkunst'.

Blankenberge zicht op het oude clubhuis van de VVW

Jan hanteert eerder een impressionistische stijl in zijn schilderijen. "Als je sommige van mijn werken bekijkt zal je zien dat ik evolueer naar een abstrahering", vertelt Jan. "Door naar eenvoud te streven kun je mijn schilderijen op het randje af abstract noemen. Als ik in een zotte bui ben dan kan ik me ook enorm amuseren door heel kleurrijke sfeerbeelden op te roepen van de Belgische kust."

De laatste vijf jaar heeft Jan heel veel tijd doorgebracht in zijn atelier. "Dit heeft onder meer geresulteerd in een groot aantal werken waarin de verschillende tinten van de Noordzee worden weergegeven zonder dat de zon van de partij is. Soms is dat een grijze zee, maar hij kan evenzogoed okerkleurige tinten bevatten", zegt Jan. "De zee verschilt echt van dag tot dag en dat maakt het net zo boeiend. De verschillende kleurschakeringen kan ik zonder probleem opslaan in mijn geheugen zodat ik ze nadien in mijn atelier bijna blindelings opnieuw kan oproepen om vast te leggen op doek."

Jan De Mey is een graag geziene gast bij onze Noorderburen. In Domburg in de provincie Zeeland nam hij meermaals deel aan diverse tentoonstellingen. "Voor de vierde keer hebben ze me uitgenodigd om te participeren aan de Schildersweek in Domburg", vertelt Jan heel trots. "De 'Schildersweek' is een vrij grote internationale organisatie waarop jaarlijks kunstenaars neerstrijken van over de ganse wereld. Ze stellen niet alleen hun werken tentoon, je kunt ze ook live aan het werk zien. Een week lang wordt het Zeeuwse badplaatsje omgetoverd tot een kunstenaarskolonie, weer eventjes net als vroeger toen onder andere de grote Nederlandse schilders Piet Mondriaan en Jan Toorop er hun inspiratie zochten. Voor mij is dit gebeuren telkens één van de hoogtepunten van het jaar!"

Jan heeft zijn schilderijen laten vastleggen in drie naslagwerkjes waarvan het laatste nog maar pas werd uitgebracht. "Later dit jaar breng ik nog een monografie uit", zegt Jan. "Binnenkort word ik zestig. Voor mij lijkt dit een goeie gelegenheid om mijn werk van de voorbije jaren eens te bundelen. Ik doe het een beetje voor mezelf, maar daarnaast is het de bedoeling dat al mijn zeezichten aan de hand van deze publicatie eens extra in het daglicht worden geplaatst. M'n schilderijen worden op dit moment één voor één professioneel vastgelegd op foto. Door de hoge resolutie zullen niet enkel de kleuren beter tot hun recht komen, maar zal je ook meer de diepte en het reliëf kunnen zien."

Vélodroom

Jan De Mey is niet alleen een zeer aangenaam mens om mee te praten maar tevens een spraakwaterval wanneer hij begint te vertellen over zijn schilderspassie. Ongetwijfeld zouden we ons gesprek nog een poosje kunnen verder zetten, maar helaas moeten we afscheid nemen. Maar vooraleer we dat doen peilen we toch nog vlug even naar zijn toekomstplannen.

"Een droom van mij is om hier in Blankenberge eens te mogen exposeren", zegt Jan. "Het liefst in de tentoonstellingsruimte De Benne. Deze locatie leent zich heel goed om mijn grotere werken tot hun recht te laten komen. Maar dat is toekomstmuziek. Momenteel ben ik druk bezig aan de voorbereiding van mijn tentoonstelling die plaats zal vinden in Brugge in de Bogardenkapel. Deze expo loopt van 5 tot en met 26 juli, dit telkens vier dagen per week op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Later in het jaar van 1 tot en met 15 september is er nog een tentoonstelling in Lissewege in kunstgalerij Den Engel samen met een vriend beeldhouwer ... voorlopig nog werk genoeg dus", zegt Jan tot besluit.

Wij wensen Jan alvast veel succes en maken nu reeds een afspraak met hem voor een nieuwe babbel, dit keer in Brugge in de Bogardenkapel. Wie kennis wil maken de kunstschilder Jan De Mey en zijn werk en daarnaast ook op de hoogte wil blijven van zijn exposities kan best eens een kijkje nemen op zijn webstek www.jandemey.exto.be

© www.krantvanblankenberge.be