Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 22/04/2015 Droom wordt werkelijkheid ... Nally's Papegaaien Opvang Binnenkort opent Nathalie Lycke een gigantische papegaaienopvang in Oedelem. Met deze realisatie wordt voor onze stadsgenote een jarenlange droom werkelijkheid. Op dit moment wordt er met man en macht gewerkt om alles in gereedheid te brengen voor de officiële opening die gepaard gaat met een opendeurdag op zondag 10 mei. Nathalie Lycke

Nathalie Lycke is geboren in Blankenberge maar heeft tot haar vijftiende in Oost-Afrika gewoond. Haar vader was een avonturier die zijn geluk ging beproeven in het buitenland.

"Op een gegeven ogenblik vond mijn moeder dat het tijd werd dat we een opleiding kregen en zijn we weer naar België komen wonen. Tot mijn zestiende heb ik eigenlijk altijd tussen de papegaaien geleefd. Mijn papa deed trouwens export met deze dieren ... toen mocht dit nog", vertelt Nathalie.

"Eens terug in België heb ik school gelopen in Brugge en nadien rond mijn twintigste beginnen werken op het politiebureau van Blankenberge. Daar heb ik mijn man Patrick leren kennen. We hadden beiden een voorliefde voor papegaaien, zeg maar een gezamenlijke hobby. We zijn met deze prachtige dieren beginnen kweken en algauw kwamen er van overal mensen bij ons terecht die met heel wat vragen zaten rond de opvoeding van hun papegaai."

Nathalie vertelt verder ... "Van het één kwam het ander en na verloop van tijd werd mijn interesse steeds groter om zelf een papegaaienproject op te starten. Ik ben beginnen zoeken naar informatie en heb me ondertussen laten omscholen via een online cursus tot erkende gedragstherapeut, zeg maar een papegaaienfluisteraar. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om les te geven over dierenwelzijn. De professor vroeg me achteraf of ik het zag zitten om een asiel te starten om af en toe eens een papegaai op te vangen. Zo is de bal beginnen rollen. Ik ben toen naar het stadsbestuur van Blankenberge gestapt en de nodige vergunningen gekregen. Probleem was wel dat je in een bebouwde kom maximum 23 volwassen papegaaien mag opvangen. Na zes maanden logeerden er hier al 53. We hadden er echt nooit op gerekend dat het zo'n vaart zou lopen. In minder dan een jaar tijd hadden we er 135 binnen gekregen. Nally's Papegaaien Opvang was een feit, maar het was duidelijk dat we dringend naar een permanente oplossing moesten zoeken."

Op zoek naar een geschikte locatie in Blankenberge ...

"Zoveel dieren in huis was bijna niet meer leefbaar voor ons gezin. Bovendien wou ik ook geen last krijgen met de buren, alhoewel het allemaal fantastische mensen zijn die het heel leuk vinden wat we doen", zegt Nathalie. "We zijn dus op zoek gegaan naar een locatie in Blankenberge. Probleem was dat de leegstaande boerderijen onbetaalbaar waren, of in het andere geval dat het te duur zou uitvallen om het in orde te zetten. We zijn verschillende malen gaan aankloppen bij burgemeester Patrick De Klerck omdat we dachten dat het wel een mooi project zou zijn voor onze stad. We werken namelijk veel samen met gehandicapte kinderen en jonge delinquenten die een handje komen toesteken. Eventueel konden we er ook een kinderboerderij bij aansluiten. We hadden ons oog laten vallen op hoeve Del Sol ter hoogte van het Zeebos, maar blijkbaar was dit niet mogelijk."

Nathalie vind het heel erg jammer en bovendien een gemiste kans voor onze stad. "Uiteraard had ik het hier graag gerealiseerd maar ondertussen hebben we een prima locatie ergens anders gevonden, namelijk in Oedelem een deelgemeente van Beernem. We zijn daar echt met open armen ontvangen door burgemeester Johan De Rycke, ongelooflijk wat die man reeds allemaal gedaan heeft voor ons", zegt Nathalie.

Nally's Papegaaien Opvang situeert zich op een 200 meter naast de Land- en Tuinbouwschool van Oedelem. "Het is een oud tuinbouwbedrijf van 8.000 vierkante meter oppervlakte met grote serres die bijzonder geschikt zijn voor ons project", vertelt Nathalie. "We hebben het kunnen aankopen vorig jaar in september. Er was enorm veel werk aan, nu nog trouwens, maar we krijgen werkelijk hulp van overal. Zelfs vrijwilligers uit Zeeuws Vlaanderen die anderhalf uur moeten rijden met de auto komen hier bij ons de handen uit de mouwen steken. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers konden we reeds na twee maanden onze eerste volières in gebruik nemen. Momenteel verblijven er al een 60-tal papegaaien."

Educatief project ...

Nathalie is op dit ogenblik de enige in ons land die zich bezighoudt met de opvang van papegaaien. "Het is nu reeds zo dat alle inbeslagnames van deze dieren bij ons terecht komen. In Oostende heb je het vogelopvangcentrum, maar die mensen brengen sowieso de papegaaien naar mij", zegt Nathalie. Nally's Papegaaien Opvang wordt een educatief project. "Het is zo dat er nu reeds drie stagiaires bachelors dierenzorg bij ons komen. Die mensen krijgen een opleiding om in de zoo of andere dierenparken te werken met papegaaien. We krijgen dierenartsen over de vloer. Er is een quarantaine ruimte voor de nieuwkomers die we opvangen en binnenkort voorzien we ook een lokaal voor educatieve doeleinden."

Op dit moment wordt er met man en macht gewerkt om alles in gereedheid te brengen voor de officiële opening die doorgaat op zondag 10 mei. "Eén van de serres werd reeds omgebouwd tot tropentuin met palmbomen enz ... waar de papegaaien los kunnen in rondvliegen. Dit werd verwezenlijkt door de leerlingen van de Land- en Tuinbouwschool", zegt Nathalie. "Die jongens hebben dit in hun eigen vrije uren aangelegd. Het is ongelooflijk hoe ons project van alle kanten steun krijgt. Ook de mensen uit de buurt, gepensioneerden enzovoort komen naar hier om gratis en voor niks in de tuin te werken. Ook op onze oproep op Facebook naar oude kooien kregen we heel veel respons. Mensen vanuit heel België, ook veel ornitologische verenigingen, staan hier bij ons aan de deur met één of meerdere exemplaren."

Nathalie is een spraakwaterval als het over haar papegaaienproject gaat. Ongetwijfeld zou ze nog uren kunnen verder vertellen over de vele toekomstplannen die ze nog in petto heeft. Maar dat zal voor een andere keer zijn. Wellicht kunnen we nog een praatje maken op de officiële opening van Nally's Papegaaien Opvang. Alhoewel, we betwijfelen of ze op die dag tijd zal vinden ... Nathalie verwacht immers een massa volk op 10 mei. Bij deze mogen we ook de lezers van de Krant van Blankenberge welkom heten om een kijkje te komen nemen.

Nathalies Papegaaien Opvang is gelegen langs de Bruggestraat 200A te Oedelem. Voor meer informatie kun je terecht op de webstek www.nallyspapegaaienopvang.com. Je vind er alles terug over het project, adoptie, sponsoring, meter en peterschap, vrijwilligerswerk en uiteraard ook over de papegaaien.

© www.krantvanblankenberge.be