Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 07/07/2015 Paul Defever gepassioneerd door glimmende oldtimers Zondag organiseren de Brugse Oldtimers Vrienden hun jaarlijkse Retro Rally met start en aankomst in Blankenberge. Tijdens de inmiddels 18de editie bumperen de oude knarren traditioneel langs landelijke wegen. Eén van de vaste deelnemers die zondag voor het eerst zal meerijden met zijn nieuwste aanwinst is onze stadsgenoot Paul Defever.
De eerste oldtimer aankoop van Paul Defever krijgt een grondige opknapbeurt
De eerste oldtimer aankoop van Paul Defever krijgt een grondige opknapbeurt.

De interesse voor oldtimers bij Paul Defever dateert reeds van heel lang geleden maar beperkte zich in het begin enkel toe tot het verzamelen van schaalmodellen die een plaatsje kregen in de vitrinekast. De passie voor het echte werk kreeg hij pas goed te pakken nadat hij en zijn echtgenote in 2004 werden uitgenodigd door de Torhoutse Oldtimer Club voor een ritje.

"We mochten een ganse dag mee en vonden dit echt geestig, een toffe sfeer", zegt Paul Defever. "Onze interesse was aangewakkerd en kort nadien zijn we beginnen uitkijken om zelf een oldtimer aan te kopen via internet. Al heel vlug lieten we ons oog vallen op een BMW 501 uit 1954. Door zijn karakteristieke elegante vormen waren we meteen verliefd op dat model. De Duitsers noemden hem destijds 'De Barok Engel'. Van deze luxe berline met een zescilinder motor zijn er slechts 2.500 exemplaren gebouwd in de periode van 1952 tot 1958. Hoeveel er momenteel nog van bestaan weet ik niet. In ieder geval bij elke rit dat we doen, individueel of in clubverband, zijn we de enige met dit model."

Op dit moment wordt de BMW 501 volledig nagezien. "Het is een werk van lange adem", zegt Paul Defever. "Samen met mijn zoon die carrosier is zijn we er reeds twee jaar mee bezig. Het koetswerk wordt compleet nagezien en gerepareerd, de motor gereviseerd, en hij vooraleer hij terug de baan op mag wordt hij overspoten in een ander kleurtje. Zijn oorspronkelijk kleur was bordeaux. Toen wij hem aankochten was hij wit. Mijn zoon is op zoek gegaan naar de kleuren die in de jaren '50 veel gebruikt werden en is daarbij uitgekomen op het RAL-kleur 1015, een lichte ivoortint die ongetwijfeld voor een meer stijlvolle uitstraling zal zorgen."

Paul Defever en zijn echtgenote Danielle hopen dat ze er nog dit jaar opnieuw zullen kunnen mee rijden. "Het is alvast de bedoeling om net zoals voorgaande jaren opnieuw deel te nemen aan de 'Week van de Vriendschap' in Oostende", zegt Paul Defever. "Dit event georganiseerd door de Rotary Club zorgt ervoor dat een twintigtal kankerpatiënten een onvergetelijke week kunnen beleven aan onze kust. Eén van de leuke dingen op het goed gevuld programma is de jaarlijkse rondrit met oldtimers. Het geeft ons telkens enorm veel voldoening om daaraan te kunnen meewerken."

In 2010 kocht Paul een tweede antieke wagen, een Mercedes Cabrio 190 SL bouwjaar 1963. "Die wagen hebben we een echter weer van de hand gedaan", vertelt Paul. "Van dat model zijn er indertijd heel veel geproduceerd waardoor je er nu nog heel veel tegen tegenkomt tijdens rondritten en meetings. In oktober 2014 hebben we hem kunnen verkopen aan een liefhebber."

Meteen daarna ging Paul op zoek naar een andere oldtimer. De BMW 501 stond immers nog steeds in de garage voor de grote opknapbeurt. "Het is zo dat als we boodschappen doen in de Carrefour dat ik dan meestal wat zit te bladeren in de tijdschriften ... Autorama, Classics, enzovoort", vertelt Paul Defever. "Opeens viel mijn oog op een 'Alvis' die te koop stond in Nederland. Deze wagen van Engelse makelij is geproduceerd in de jaren 1919 tot 1967. Het model van mij is een Alvis TA 21 van hetzelfde bouwjaar als mezelf 1953. Het is in feite een drophead, je kunt het simileder dak voor de helft opendoen, maar daarnaast ook volledig overkappen en omvormen tot een cabrio. Het is een comfortabele wagen om mee te rijden, voorzien van voor in die tijd toch heel wat moderne snufjes. Enkel het stuur aan de rechterkant was wat wennen in het begin. Hier ook weer hetzelfde verhaal, van dit model vind je er maar heel weinig van terug waardoor je bij meetings heel veel belangstelling hebt."

Naast de deelname aan verschillende oldtimer rally's nemen Paul en Danielle ook deel aan verkleedpartijen. Dit is één van de leuke nevenaspecten van Paul zijn passie, zegt zijn echtgenote. "Aan sommige meetings wordt er een wedstrijd gekoppeld voor de best verklede deelnemers. Onlangs hebben we de eerste prijs gewonnen tijdens de jaarlijkse Jachtfeesten in Brugge. In combinatie met onze wagen werden wij gelauwerd als mooist verklede koppel met de trofee 'Concours d'Elégance 2015'. In het verleden hebben we reeds meerdere prijzen in de wacht kunnen slepen maar op deze zijn we best wel trots, temeer omdat het de eerste keer was dat er een verkleedwedstrijd werd georganiseerd tijdens de Jachtfeesten."

Nu zondag doen Paul Defever en zijn echtgenote Danielle mee aan de 18de editie van de Retro Rally in Blankenberge. Samen met nog heel wat andere voor- en naoorlogse pareltjes zal hun nieuwste aanwinst de Alvin te bewonderen zijn aan de rotonde van de Belgium Pier. De rit vertrekt om 10:00 uur.

© www.krantvanblankenberge.be