Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 15/01/2015 Philip Vermeulen heeft zijn 365 dagen project afgerond Een jaar lang elke dag iets nieuws fotograferen was de uitdaging die Philip Vermeulen zichzelf had voorgenomen op 1 januari 2014. Een opdracht die na enkele maanden ietsje moeilijker bleek dan aanvankelijk werd gedacht. Zijn 'project 365' is ondertussen afgerond ... het eindresultaat is een uniek fotoalbum maar ook een fototoestel dat geen geheimen meer kent. Philip Vermeulen

Er zijn een aantal dingen die we elke dag doen zonder daar in principe ook maar één moment bij na te denken. Dingen die we gewoon zijn om te doen omdat ze behoren tot onze dagelijkse bezigheden. Maar stel je eens voor dat je dit dagelijks ritueel wil doorbreken met een nieuwe opdracht, iets waarbij je wel moet nadenken en dat 365 dagen lang ... wel dat is wat onze stadsgenoot Philip Vermeulen het voorbije jaar heeft gedaan.

Philip Vermeulen is havenarbeider van beroep maar daarnaast ook 1ste sergeant binnen het Blankenbergs brandweerkorps. Zijn grote hobby, noem het gerust zijn passie, is fotografie maar dan in de ruime zin van het woord.

Het is op een donderdag in de namiddag wanneer we thuis bij Philip binnenspringen voor een babbel. Vandaag heeft hij een vrije dag, alhoewel ... "Ik ben wel van wacht bij de brandweer", zegt Philip. "De kans zit er in dat ik wordt opgeroepen, je weet maar nooit." Dus steken we maar meteen van wal ...

Philip Vermeulen laat ons meteen met enige trots zijn nieuwste fotoalbum zien. "Jullie hebben geluk, het is net toegekomen met de post", zegt hij. Op de voorpagina staat een selfie van van Philip die kijkt door een vergrootglas. Binnenin vind je de foto's die hij het afgelopen jaar heeft gemaakt in het kader van zijn project 365.

Fotograferen is met de komst van de digitale toestellen opnieuw een hype. Tegenwoordig loopt zowat iedereen rond met een fototoestel in de hand. Ook de reflextoestellen zijn een stuk betaalbaarder geworden waardoor velen zich geroepen voelen om dergelijk toestel aan te schaffen. Fotografieclubs die jarenlang op een laag pitje draaiden zien opnieuw hun ledenaantal stijgen en wie denkt talent te hebben kan deelnemen aan één de vele fotowedstrijden waarmee je tegenwoordig om de oren wordt geslagen.

Onze gesprekspartner Philip Vermeulen is reeds langer dan vandaag bezig met fotografie. Zijn hobby begon toen er van het digitale tijdperk nog helemaal geen sprake was. "Mijn eerste toestel, een analoge reflex van het merk Canon, heb ik aangekocht in 1982", vertelt Philip. "Nadien heb ik geïnvesteerd in een donkere kamer waar ik mijn eigen zwart-wit foto's kon ontwikkelen. In die tijd moest je nog alles zelf uitzoeken, tijdschriften of magazines daarover bestonden er toen nog niet. Maar aan de hand van een aantal boeken ben ik er uiteindelijk toch in geslaagd. Gelukkig is alles nu veel gemakkelijker, je googlet wat op het internet en je vindt een antwoord op al je vragen."

Philip Vermeulen

Niettegenstaande het plezier van het creatieve proces en de voldoening van het zelf ontwikkelen van foto's is Philip net als veel fotografen uiteindelijk gezwicht. Het analoog toestel met de filmrolletjes werd vervangen door een digitaal toestel.

"Ik ben gestart met een tweedehandstoestelletje van Phillips van amper 1 megapixel", vertelt Philip. "Ik kan je verzekeren, de overstap van een analoog toestel naar zo'n klein ding viel kwalitatief behoorlijk tegen. Daarna heb ik nog een aantal van die compact cameraatjes aangekocht maar telkens opnieuw was ik teleurgesteld."

Philip zijn zoektocht naar een geschikt digitaal toestel duurde tot in 2006 tot wanneer de Canon 400D op de markt kwam. Een spiegelreflexcamera met tien megapixels die gebruik maakte van verwisselbare objectieven.

"Het was mijn eerste digitaal toestel waar ik zeer tevreden over was", zegt Philip. "Op dit moment maak ik gebruik van de Canon 7D en van mijn laatste aanwinst de Canon 5D mark III, een full frame camera die werkelijk prachtig fotomateriaal oplevert."

Philip houdt zich bezig met alle thema's binnen de fotografie. Hij beschikt daarvoor over de nodige objectieven van een fisheye tot een 400 millimeter lens en zowat alles wat daartussen zit ook een prime lens van 85 millimeter. "Deze laatste was trouwens de aanleiding voor mijn 365 project", vertelt Philip. "Meteen na de aankoop wou ik weten wat ik eruit kon halen. De beste manier leek me om met de 85 millimeter lens gedurende 85 dagen elke dag een ander onderwerp te fotograferen. Ik deed dat wel graag en zo ben ik er eigenlijk op het idee gekomen van mijn project 365."

In tegenstelling tot zijn project 85 zou Philip zich niet beperken tot één lens maar gebruik maken van al zijn fotomateriaal, in weinige gevallen zelfs van zijn smartphone. "Ik wist dat dergelijke projecten bestonden en principe kun je ermee starten wanneer je maar wil, toch vond ik het leuker om ermee te beginnen op 1 januari", zegt Philip. "Ik ben er met volle moed aan begonnen maar moet eerlijk toegeven dat ik het wel wat heb onderschat. Ergens rond de 200ste foto heb ik toch wel een dipje gehad en er zelfs over nagedacht om te stoppen."

"Bij aanvang was het de bedoeling om dagelijks gewoon een fotootje te trekken en dit te posten op mijn website en op verschillende sociale mediasites", zegt Philip. "Maar ik ben ook van het principe, als je iets doet moet je het goed doen, vandaar dat ik algauw besliste om er dagelijks wat tijd in te steken zodat ik een mooie foto kon tonen waar ik volledig kan achter staan. Dagelijks was ik daar toch wel een uur à anderhalf uur mee bezig. Ik trek mijn foto's namelijk steeds in het bestandsformaat 'raw', dat betekent dat ze één voor één allemaal moeten worden omgezet in jpeg."

Philip Vermeulen

Als we vragen aan Philip of er in de loop van het project nieuwe dingen zijn die hij heeft ontdekt, dan antwoordt hij volmondig "Ja, inderdaad. Wie de reeks bekijkt zal zien dat ik na verloop ben gaan experimenteren met het maken van selfies, geen gewone selfies, maar wel selfies die opgezet zijn en waar is over nagedacht. Dit is trouwens één van de dingen die ik dankzij het project 365 heel graag ben beginnen doen. En daarnaast is er natuurlijk het feit dat ik mijn toestel nu ook door en door ken, er is geen knopje aan die ik blindelings niet meer zou vinden. En dat is mooi meegenomen uiteraard."

Ondertussen heeft Philip zijn project 365 met succes kunnen afronden, tijd voor iets anders? "Wel voorlopig mag het fototoestel wat in de kast blijven", zegt Philip "Waar ik nu mee bezig ben is het op punt zetten van mijn allereerste tentoonstelling, dit naar aanleiding van de week expositieruimte die ik heb gewonnen in het Oud Stadhuis met de wedstrijd 'Carnaval Fotogeniek'. Ik doe dit samen met twee mensen, Greet De Deyne en Marina Vandercruysse die met mij een cursus volgen aan de SNT. Naast nieuw fotomateriaal zal uiteraard ook de integrale reeks foto's van mijn 'project 365' op deze tentoonstelling op één of andere manier geëxposeerd worden."

De fototentoonstelling van Philip Vermeulen in het Oud Stadhuis is gepland van 30 april tot en met 7 mei 2015. Wie echter niet kan wachten kan nu reeds een kijkje nemen op zijn fotosite www.philipvermeulen.be

© www.krantvanblankenberge.be