Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 20/04/2015 Gerechten à-la-carte bij 'Schoolmaaltijden De Wijngaard' Het team van het Blankenbergs cateringbedrijf 'Schoolmaaltijden De Wijngaard' slaagt er dagelijks opnieuw in om gemiddeld tweeduizend leerlingen een evenwichtige maaltijd op hun bord te bezorgen. De gerechten worden vroeg in de ochtend bereid in de keuken van de school Sint-Jozef Sint-Pieter en van daaruit geleverd aan een dertigtal scholen. Aan het hoofd van deze goed geoliede machine staat Kathleen Vermeiren. Ivan De Clerck

Aan het succes van het bedrijf Schoolmaaltijden De Wijngaard gaat een lange geschiedenis vooraf. We duiken zo maar eventjes 30 jaar terug in de tijd. Anno 1985, de toen nog jonge en ambitieuze chef-kok Ivan De Clerck opent een eigen restaurant 'De Wijngaard' in Blankenberge en wil daarmee zijn steentje bijdragen om onze stad op de culinaire kaart zetten.

De Wijngaard die op 8 maart 1985 zijn deuren opende was wellicht het eerste restaurant in Blankenberge dat zelf zijn brood bakte, ijskreem draaide en dessertbuffetten lanceerde. In deze tijdsgeest was dit voor Blankenberge vernieuwend.

"In 't steedje zeiden ze ... in restaurant De Wijngaard zijn het grote talloren, kleine porties en is het veel te kostelijk", lacht Ivan. "Het succes kwam met vallen en opstaan. Al vlug was het duidelijk dat ik van gastronomie alleen niet zou kunnen leven. Dus begon ik met traiteurdienst, rouwmaaltijden, banketjes en recepties."

Dat was een schot in de roos ... Na twee à drie jaar leverde De Wijngaard dagelijks aan drie hotels in Brugge. Ook de aanvraag voor feesten breidde steeds verder uit. "In 1994 werd De Wijngaard plots Ivan en Kathleen ... een heel ander verhaal", lacht Ivan. "Zonder opvallend te zijn drukte Kathleen haar stempel. Datzelfde jaar zette ik mijn eerste stappen in de politiek. Nadat Kathleen kledingboetiek Naïma had overgenomen in 1995, werden we kort daarna aangesproken door het Vrij Onderwijs met de vraag of we de uitbating van de schoolkeuken op ons wilden nemen."

Hectische periode ...

"Het eerste half jaar stond Kathleen 's middags in restaurant De Wijngaard en ik in de keuken van de school. Kathleen belde de bestelling door naar mij en ik holde van de ene keuken naar de andere ... hectische toestanden", zegt Ivan.

Na één jaar kwamen alle vrije basisscholen van Blankenberge en Wenduine erbij. Al vlug volgden nog meerdere scholen, waardoor Ivan en Kathleen genoodzaakt waren om keuzes te maken. "Vanaf 1997 was het restaurant nog enkel 's avonds open. Kathleen liet haar boetiek over en in 1999 namen we de beslissing dat we na de reveillon van het jaar 2000 onze boekingen nog zouden afwerken, zowel van het restaurant als van de traiteurdienst en vervolgens De Wijngaard zouden sluiten", zegt Ivan. "Vanaf het schooljaar 2001 zijn we dan volledig overgeschakeld op de schoolmaaltijden", vult Kathleen aan.

Het team van Schoolmaaltijden De Wijngaard Schoolmaaltijden De Wijngaard ...

Het aantal maaltijden verhoogde stapsgewijs. Vandaag worden er gemiddeld tweeduizend porties per dag verdeeld over 30 scholen. In 2007 ruilde Ivan de schoolkeuken in voor een bureau op het stadhuis en het OCMW. Kathleen stond er op dit moment opeens alleen voor.

"Gelukkig kan ik rekenen op een schitterende equipe, ze is niet groot maar verzet ongelooflijk veel werk", zegt Kathleen. "Mijn team bestaat uit chef Hans, souschef Brigitte en Carine aan de afwas. Daarnaast hebben we drie chauffeurs Jean-Marie, Chris en Petra die de maaltijden naar de scholen brengen."

"Kathleen doet de algemene supervisie, het contact met de scholen, de bestellingen, de inkopen, enz... kortom ze zorgt ervoor dat alles op wieltjes loopt", zegt Ivan.

We vroegen Kathleen naar haar dagindeling ... "Om kwart over vier loopt mijn wekker af en om vijf uur sta ik reeds in de keuken samen met de chef en de hulpkok", vertelt Kathleen. "We beginnen met het opzetten van de eerste ketel soep, want deze moet twee à drie keer opnieuw gevuld worden. Dan zijn de groenten aan de beurt en worden de voorbereidingen getroffen om het vlees te bereiden in de braadsledes."

"Vervolgens worden de bakken voor de scholen uitgezet en gevuld. De eerste ronde naar de scholengroep uit Evergem vertrekt reeds rond halftien met 550 à 600 maaltijden. Er zijn in totaal drie rondes", zegt Kathleen die alles nacheckt voor het de keuken verlaat. "De laatste shiften zijn de scholen Sint-Jozef en Sint-Pieter. Als eerste komen de 120 studenten van het middelbaar aan de beurt, daarna het lager onderwijs met een 60-tal leerlingen."

Kathleen probeert om 14 uur thuis te zijn want er moeten nog boodschappen worden gedaan en de voorbereidingen voor de volgende dag staan ook nog op de agenda.

Kathleen Vermeiren

Schoolmaaltijden De Wijngaard is heel flexibel. In twee maanden krijgen de leerlingen nooit hetzelfde op hun bord. "We volgen een bepaald schema. Op maandag bereiden we wereldkeuken, dinsdag is pastadag, donderdag frietjes en de vrijdag zijn er snacks. Het aantal maaltijden kan een 200-tal porties variëren, de frietjes- en pastadagen zijn de absolute toppers", vertelt Kathleen.

De leerlingen van het secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter kunnen tot 10 uur met hun iPad een middagmaal kiezen en bestellen. De andere scholen kunnen tot 9 uur het aantal maaltijden doorbellen. "Alle scholen kunnen naast de gewone schoolmaaltijden ook saladbar, vegetarische schotel en belegde broodjes bestellen", vertelt Kathleen. "Voor het Sint-Jozef Sint-Pieter komt daar nog een ruime keuze desserts bij en twee soorten groenten, een klassieke en een verloren groente. Rond de 15de van de maand krijgen ze van ons de menu voor de volgende maand waar ze aanpassingen mogen aandoen. Zo kan het gebeuren dat de chef soms 4 à 5 variaties van de menu moet bereiden."

"Onze sterke punten waardoor we kunnen concurreren met de grote spelers op de markt is dat we alles in eigen beheer doen", zegt Ivan. "De administratie en boekhouding doe ik zelf. We volgen ook strikt de procedures van de grote ketens qua voedselveiligheid. We waren zelfs de eerste in de regio die HACCP regels toepasten."

Naast de dertig scholen heeft Schoolmaaltijden De Wijngaard nog één andere, bijzondere klant. "Op vraag van de school Sint-Jozef Sint-Pieter brengen we ook maaltijden naar de zusters van het Karmel klooster in Blankenberge", vertelt Kathleen. "Dat is onze enige klant die niet groeit in aantal", lacht Ivan. Als we daar zijn beginnen leveren zei ik tegen moeder-overste dat we op vrijdag niet altijd vis bereiden. Dat was geen probleem zei ze, 'na al die jaren zal onze lieve heer ons dat wel vergeven'. Toch zetten ze soms de maaltijd aan de kant tot de zaterdag. Toen ze voor het eerst spaghetti bolognaise kregen was dat voor sommige onder hen iets onbekends. Maar ondertussen weet ik dat ze er verzot op zijn", lacht Ivan.

Nu de Paasvakantie voorbij is begint Kathleen en haar keukenteam van aan de laatste rechte lijn naar het zomerverlof. Aan het eind van het schooljaar is het steeds alle hens aan dek voor de grote schoonmaak in de keuken, vertelt Katlheen. "Daarna vieren we samen eens goed fin saison en genieten we in juli en augustus van een welverdiende rust."

© www.krantvanblankenberge.be