Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 22/01/2016 Mance en Irma de roddeltantes van Blankenberge We hadden ze reeds een poosje op ons verlanglijstje staan hier bij de Krant van Blankenberge en dit jaar is het gelukt. Bij ons aan tafel zitten Katrien Vermeulen en Betsy Vermeulen, twee boezemvriendinnen die in ons 'steedje' vooral gekend zijn als de typetjes Mance en Irma.

Carnaval komt met rasse schreden dichterbij. Dit jaar valt het volksgebeuren vroeg in het jaar en menig carnavalist kijkt nu al uit naar de vier dolle dagen. Ook Katrien en Betsy zijn reeds druk in de weer om zich klaar te maken voor carnaval. De grote lijnen van de sketch die ze als 'Mance & Irma' traditiegetrouw op het stadhuis zullen brengen tijdens de aanstelling van de nieuwe prins, staat grotendeels op papier. Vanaf nu komen Katrien en Betsy dagelijks samen om te repeteren. Ze hebben nog een tweetal weken vooraleer ze met hun nieuwe sketch het podium op moeten. Toch vonden we hen bereid om wat tijd vrij te maken voor een uitgebreide babbel op onze redactie. Wij zorgden alvast voor een fles gekoelde jenever ...

Mance en Irma de roddeltantes van Blankenberge
Links Katrien Vermeulen (Mance), rechts Betsy Vermeulen (Irma)

Alhoewel ze dezelfde achternaam delen zijn ze geen familie van elkaar, wel twee hele goeie vriendinnen die vooral graag leute en plezier maken. Je komt ze vaak samen tegen in Blankenberge, zeker met carnaval want dan zijn ze echt onafscheidelijk als de typetjes Mance & Irma waarmee ze veel succes oogsten. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen ...

"Mijn allereerste performance als 'Mance', ik deed dit toen nog alleen, dateert van november 2000. Onze carnavalsvereniging 'Waterpolo-Carnaval' had het idee opgevat om in 2001 'Boer Charel' uit te nodigen om als figurant mee te stappen in de stoet", vertelt Katrien Vermeulen. "Dat kostte uiteraard heel wat centjes en om wat geld in het laatje te krijgen organiseerden we voor het eerst onze ondertussen befaamde 'ribbetjesavond'. Het bestuur vroeg me of ik ook een dansje, playback of een sketchje wou doen. Ik had dit nog nooit gedaan maar was wel bereid het eens uit te proberen. Ik had een tekstje geschreven met wat roddelpraat over de politiek in ons steedje en me verkleed in een vuûl wuuvetje. Het is daar dat het publiek voor het eerst met het typetje 'Mance' kennis kon maken."

De sketch van Katrien als 'Mance' viel in de smaak, zodoende dat het optreden de jaren daarop een vervolg kreeg. "Op een gegeven moment is mijn vriendin Betsy ook bij onze carnaval groep gekomen. Ze vond mijn optreden leuk en zei dat ze dat ook wel eens wou proberen", vertelt Katrien. "Ik zeg ok ... ik zal je een klein stukje tekst geven en op die manier is het duo Mance & Irma' geboren." Betsy haakt in ... "Ons eerste gezamenlijk optreden was in 2010 op de 'ribbetjesavond' die toen nog plaatsvond in het buffet-restaurant van het station. In 2011 zijn we pas goed van start gegaan op het stadhuis tijdens de aanstelling van Prins Bjorn I. Katrien bracht zoals gebruikelijk haar sketch, achteraf riep ze mij op het podium om samen het liedje 'Us Steedje' te zingen."

"Het liedje was een idee en is ook geschreven door Betsy", zegt Katrien. "Het is gebaseerd op het nummer 'Lichtjes van de Schelde'. Het is opgenomen in café De Bourse. Alle exemplaren waren binnen de kortste keren de deur uit, we hebben er een mooi carnaval aan verdiend dat jaar."

Irma en Mance op het stadhuis Vuûle coméreproat ...

Ondertussen, we zijn nu een vijftal jaar verder, zijn 'Mance & Irma' een begrip in ons steedje. Hun zootje van vuûle wuvetjes hebben ze ingeruild voor deftige mantelpakjes. De 'vuûle coméreproat' die ze handteren, waarbij vooral onze politiekers het moeten ontgelden, is ongetwijfeld het succes van het duo. Hun jaarlijkse carnaval sketch gaat telkens in première op de 'ribbetjesavond' van de carnavalsvereniging Waterpolo-Carnaval. Katrien is diegene die de tekst schrijft. De liedjes worden geschreven door Betsy.

"We vullen elkaar goed aan, met twee is ook veel leuker", zegt Katrien. "Bij een komisch duo is er altijd één van beiden die het onnozelaartje moet spelen. Meestal is het zo dat Mance iets doms naar voor brengt, Irma haakt dan in van, 'zeg Mance doet e ki normaal hé'. Door de jaren heen is dat zo gegroeid en het werkt blijkbaar."

"Voor de inhoud van onze sketch leggen we ons oor te luister wanneer we samen op stap zijn. Af en toe is er ook wel eens iemand die ons vertrouwelijke informatie influistert, meestal zijn dat politiekers", lacht Betsy. Katrien vult aan ... "Ze proberen soms om ons voor hun kar te spannen om iets delicaats naar buiten te brengen. Daar doen we dus niet aan mee. Ik tracht me altijd eerst goed te informeren vooraleer ik mijn tekst schrijf. Soms zeggen ze wel eens dat Mance & Irma te braaf zijn, we willen echter niet te persoonlijk gaan en zeker niemand kwetsen ... het moet leuk blijven! Achteraf horen we wel eens dat we toch op een zere teen hebben getrapt ... maar dat doen we zeker niet bewust."

lees deel 2

© www.krantvanblankenberge.be