Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 22/01/2016 Pleister op de zere wonde ... Irma en Mance op de ribbetjesavond

Op dit moment is de sketch klaar die Mance & Irma zullen brengen op zaterdag 6 februari op het stadhuis tijdens de aanstelling van de nieuwe prins. "Wat we gebracht hebben op de 'ribbetjesavond' blijft voor het overgrote deel overeind, toch is de tekst hier en daar wat aangepast en zijn er een aantal 'roddels' aan toegevoegd ... want ondertussen kwamen we alweer heel wat te weten", lacht Katrien.

De twee vriendinnen komen vanaf nu dagelijks samen om te repeteren. "Er komt meer bij kijken dan de mensen denken", zegt Betsy. "Geloof het of niet, ik lig er soms wakker van. We staan ongeveer een tiental minuutjes op het podium, maar de tekst is best wel uitgebreid. En het is niet omdat we onnozel doen dat we het ons kunnen permitteren om af te gaan. We willen dat het vlotjes gaat."

Nieuwsgierig als we zijn vragen we om een tipje van de sluier op te lichten. "Wel, we gaan sowieso starten met de politieke actualiteit, daar kunnen we echt niet omheen", zegt Katrien. "Verder zullen we het hebben over de Zwijntjeszitting, het parcours van de carnavalstoet, maar ook over de carnaval boeie. We weten dat dit laatste gevoelig ligt en heel veel carnavalisten bezighoudt. Als wij tijdens onze sketch de pleister op de zere wonde kunnen leggen dan doen we dat. We horen aan het applaus in de zaal dat dit geapprecieerd wordt. Wij vertellen op het podium in zekere zin wat er bij de mensen op de lever ligt."


Irma en Mance bij Radio 2 Te gast bij Radio 2 ...

Katrien en Betsy worden voornamelijk geassocieerd met carnaval. Hun optredens spitsen zich toe op de 'ribbetjesavond' en tijdens de aanstelling van de prins. Daarbuiten worden ze sinds een aantal jaar gevraagd om hun ding te komen doen op de Frontfeesten die telkens doorgaan in de zomer in het Jules Soetestadion.

De voorbije zomer waren Mance & Irma dankzij de medewerking Krant van Blankenberge te gast bij Radio 2 in het programma Plage Préférée dat rechtstreeks op antenne ging vanop de Zeedijk in Blankenberge.

"Het was best wel spannend", zeggen Katrien en Betsy. "We waren enorm zenuwachtig, maar het is allemaal goed verlopen. Blijkbaar hebben die mensen van Radio 2 zich reuze geamuseerd. Ze vonden het gewoonweg schitterend. Achteraf vertelden ze ons dat ze nog nooit zoveel gelachen hebben tijdens een interview ... we bleven maar coméren."

Bij het groot afscheidsfeest van burgemeester Ludo Monset op de Belgium Pier waren Mance & Irma ook van de partij. "Schepen Ivan De Clerck had ons gevraagd als surprise act op dit feest. We hadden vooraf op zijn bureau overleg gepleegd om onze sketch te kunnen voorbereiden", zegt Katrien. "Op een bepaald moment komt huidig burgemeester Patrick De Klerck binnen met de mededeling dat ons optreden niet te lang mocht duren. Ik zei hem dat het zoals steeds maar een tiental minuutjes in beslag zou nemen. De avond zelf toen we arriveerden op de Pier waren we eerst wat onwennig. Wij in onze onnozele zootjes, geen mens die wist dat we gingen komen, pasten precies niet in het plaatje. Velen bekeken ons van, wat doen die twee hier, ze gaan het ook eens komen vertellen. Enfin we hebben onze sketch gebracht en wilden meteen daarna vertrekken."

Irma en Mance op het afscheidsfeest van burgemeester Ludo Monset

"Dat was echter buiten Ludo Monset gerekend", zegt Betsy. "Ludo bood ons aan om iets te drinken. We maakten hem duidelijk dat we dat niet zouden doen omdat we enkel gevraagd waren om op te treden en niet als gast. 'Daar komt niets van in huis', zei Ludo, waarop hij ons spontaan meenam tot aan de bar en aan de garçon zei, 'die twee mogen hier drinken wat ze willen'. Er werden geen sterke dranken geschonken op dit feest, behalve voor ons dus. We mochten ook aanschuiven aan het buffet. Uiteindelijk zijn we dan toch nog een poosje blijven hangen en zijn er nog enkele mooie foto's genomen van Ludo en ons samen."

Erefraters ...

Wanneer we het lange lijstje van 'Erefraters in de Orde van de Vuûle Jeanetten' erop naslaan in het carnaval boekje van de Confrérie v/d Leute, dan valt het ons op dat Katrien en Betsy daarin ontbreken. Je zou toch denken dat ze als onvervalste carnavalisten die titel zeker en vast verdienen.

"Drie jaar geleden, tijdens de lancering van de Blankenbergse Kokketeute in het park achter het stadhuis is ondervoorzitter Danny Verburgh van de Confrérie naar mij gekomen, vertelt Katrien. "Hij vroeg me of ik het zou zien zitten om samen met mijn moat Betsy 'Erefrater' te worden. Ik zei hem dat ik daar geen probleem mee had. Later heeft hij dat dan nog eens gevraagd op de Kerstmarkt en vorig jaar deed het zelfs de ronde dat het deze keer aan ons was. Sommige insiders hadden dit immers gehoord. Pas op, we zitten er niet echt op te wachten, maar dan moeten ze het ook geen vijftig keer vragen natuurlijk. Als ik zie wie ze soms aanstellen als Erefrater, dan vraag ik me toch af wie dat beslist."

Of Katrien en Betsy volgend jaar in de prijzen zullen vallen bij de toekenning van de titel 'Erefrater in de Orde van de Vuûle Jeanetten' moeten ze nog afwachten. Ondertussen blijven ze zoals elk jaar hun ding doen als Mance & Irma. Samen met nog enkele andere opmerkelijke figuren, die de voorbije jaren bij ons op de praatstoel zaten, zullen ze zoals steeds voor de nodige ambiance zorgen tijdens de vier dolle dagen van het Blankenbergs carnaval. Onze babbel met Katrien en Betsy was leuk, de inhoud van fles jenever is flink geslonken ... tijd om afscheid te nemen van Mance & Irma. We danken hen voor het openhartig gesprek. De halfvolle fles mogen ze mee naar huis nemen. "Hij zal ons goed van pas komen op het stadhuis, we gaan hem gebruiken om moed in te drinken vooraleer we beginnen aan onze de sketch", lachen Katrien en Betsy.

terug naar begin

© www.krantvanblankenberge.be