Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 19/12/2016 Japan gezien door de ogen van een Blankenbergenaar Stadsgenoot Marc Popelier is beroepshalve sinds 2000 bezig met Japan. Zijn vele zakenreizen naar het land van de reizende zon, waarbij de Japan-kenner steeds zijn fototoestel bij de hand heeft, resulteerden in een bijzonder fraai boek 'Sights and Scenes of Japan' uitgebracht door Stichting Kunstboek uit Oostkamp.

Marc Popelier heeft jarenlang gewerkt als financieel directeur voor een Japans bedrijf waarbij hij het land met de op twee na grootse economie in al zijn facetten goed heeft leren kennen. Een viertal jaar geleden zette onze stadsgenoot de stap om zijn eigen firma 'Japan Business Advice' op te richten. Marc sloeg daarvoor de handen in elkaar met een Japanse collega. Samen hebben ze de nodige knowhow in huis om advies te verstrekken op allerlei vlak aan grote en kleine bedrijven die handel willen drijven met Japan.

Marc Popelier

In functie van zijn beroepsbezigheden vertoeft Marc meermaals per jaar in Japan en reisde hij zowat dit ganse land af, ook daar waar de gemiddelde toerist nooit komt. Telkens heeft hij daarbij z'n fototoestel, naar eigen zeggen een bescheiden mid-rangre van het merk Canon, bij zich.

"Als ik beroepshalve in Japan ben probeer ik steeds wat tijd vrij te maken voor mijn liefhebberij fotografie", vertelt Marc. "Op die manier heb ik in al die jaren een enorme verzameling weten op te bouwen. Vrienden hadden me reeds geadviseerd om mijn fotoarchief niet zomaar aan de kant te laten liggen en er iets mee te doen. Maar daarvoor moet je tijd hebben uiteraard en dat werd steeds uitgesteld. Tot een jaar geleden ik de knoop heb doorgehakt en gestart ben met m'n project om de foto's te bundelen in boekvorm. Het was een heel karwei, maar nu dat het er is ben ik er zeer tevreden mee."

In het kijk- en leesboek 'Sights and Scenes of Japan' heeft Marc zijn uitgebreide kennis en zijn mooiste foto's over het land van de reizende zon weten te combineren tot een interessant naslagwerk. Zowel de Japan-liefhebber als de toekomstige reiziger, die het fascinerend land wil bezoeken, zal gecharmeerd zijn door de vele informatie die ze er in terugvinden.

"Let op, het is geen klassieke reisgids", zegt Marc. "Samen met de uitgever hebben we gepoogd om ons te positioneren, laat me zeggen ... ergens tussen de echte reisgidsen en de meer gespecialiseerde werken. Volgens mij was er daar tot nu toe een leegte dat we met 'Sights and Scenes of Japan' nu proberen in te vullen."

Marc Popelier

Het boek van Marc Popelier bevat een 200-tal foto's. "Bij de selectie heb ik rekening gehouden om zo goed als het ganse land in de picture te brengen", zegt Marc. "Wie het boek doorbladerd zal zien dat we vertrekken in het Noorden, een stuk van Japan dat totaal onbekend is voor westerlingen. Daarnaast besteden we extra aandacht aan bepaalde plaatsen en steden door het geven van begeleidend tekstmateriaal of het toevoegen van citaten, bijvoorbeeld over Hiroshima."

Niettegenstaande de foto's genomen werden met een middenklasse fototoestel zitten er spectaculaire beelden bij. "Verwacht je niet aan zonsondergangen bewerkt met fotofilters zoals je die ziet in een reisgids", lacht Marc. "De foto's in het boek komen zo uit mijn toestel gerold, 'photoshoppen' kwam er niet aan te pas. Ik wou vooral Japan laten zien zoals het in werkelijkheid is ... een land vol contrasten en tradities, mysterieus en fascinerend."


'Sights and Scenes of Japan' uitgebracht door Stichting Kunstboek uit Oostkamp ligt sinds kort in de boekhandel. Het bijzonder fraai vormgegeven 208 pagina's tellend boek is rijkelijk ge├»llustreerd met een 200-tal foto's. Wie op de valreep nog op zoek is naar een exclusief cadeau voor onder de kerstboom, een echte aanrader. Het is te koop voor 40 euro. Je kunt het ook rechtstreeks bestellen bij de auteur zelf, en dit voor een zacht vriendenprijsje. Contact opnemen met Marc Popelier kan via mail m.popelier@japanadvice.be of op het nummer ☎ 0495/80 05 62.

Neem ook eens een kijkje op: www.japanadvice.be

© www.krantvanblankenberge.be