Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 04/03/2016 Gedurfd project voor kinderen die een dierbare verliezen Maar al te vaak worden kinderen en jongeren bij het verlies van een dierbare vergeten. Meestal gaat alle aandacht uit naar de partner van de overledene. Katrien Vanhauwaert en Cindy Verhulst starten vanuit hun job als onco-psychologen met een nieuw gedurfd project om daar verandering in te brengen.

Een poosje geleden kregen we een mailtje binnen op de redactie die meteen onze aandacht trok, namelijk een project rond het ontwerpen van troostkaarten voor kinderen en jongeren. Aan de basis van het gedurfd project liggen twee collega's Katrien Vanhauwaert en Cindy Verhulst, beiden zijn werkzaam op de afdeling psycho-oncologie in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst op de campus in Wetteren.

Katrien Vanhauwaert

Cindy woont in Geraardsbergen. Wij zijn op bezoek bij Katrien die sinds een drietal jaar in Blankenberge woonachtig is. "Het idee voor het ontwerpen van troostkaarten voor kinderen en jongeren is gegroeid vanuit onze job als psycholoog", vertelt Katrien. "Cindy en ik werken op de afdeling palliatieve waar we de kinderen begeleiden van ouders die terminaal zijn, meestal zijn dit kankerpatiƫnten. Door middel van groepstherapie, die bestaat uit reeksen van acht sessies, geven we psycho-educatie op kindermaat over kanker en de behandeling ervan."

Los van hun werk, volledig op vrijwillige basis brachten Cindy en Katrien in samenwerking met uitgeverij Acco in 2014 het boekje 'Grote woorden bij kanker' uit. "Vanuit onze ervaring en de vele vragen die steeds opnieuw werden gesteld door de kinderen van ouders die de diagnose kanker kregen, voelden we aan dat er nood was aan een dergelijk boekje. De focus ligt op het brengen van duidelijke, realistische informatie rond de behandeling van de ziekte aan de hand van illustraties en een eenvoudige uitleg. Er staan ook heel wat tips in voor de ouders die vaak niet weten hoe ze hun kinderen kunnen betrekken bij het ziekteproces", aldus Katrien.

Op dit moment zetten Katrien en Cindy alweer een nieuw project op de rails. "Meestal is het zo dat bij een overlijden de meeste aandacht uitgaat naar de partner", zegt Katrien. "Bij het verlies van een dierbare merken we dat kinderen en kleinkinderen vaak over het hoofd worden gezien. Ook tijdens de uitvaart weten volwassenen meestal niet wat te zeggen tegen een kind. Blijkbaar ligt dit nogal gevoelig. Nochtans weten we vanuit onze ervaring dat kinderen en jongeren op zo'n moment nood hebben aan steun en dat ze ook betrokken willen worden."

Gedurfd project voor kinderen die een dierbare verliezen

Om iets te veranderen aan deze situatie pakken Katrien en Cindy later dit jaar uit met troostkaarten voor kinderen en jongeren. "Het idee is om bij een overlijden van een ouder, grootouder of een ander familielid iets tastbaars te kunnen aanbieden aan de kinderen", zegt Katrien. "Het is een uniek en gedurfd project. We hebben een marktonderzoek uitgevoerd en zijn tot de conclusie gekomen dat in ons land maar ook in Nederland zoiets nog niet bestaat."

Momenteel is striptekenaar, illustrator en cartoonist Constantijn van Cauwenberge 'Conz' druk bezig met het ontwerpen van een 24-tal verschillende rouw en steunkaarten bedoeld voor kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met een slepende ziekte of de dood van iemand uit hun dichte omgeving. "Door het geven van een troostkaart kunnen volwassenen laten voelen aan het kind dat er ook aandacht is voor zijn of haar verdriet", verduidelijkt Katrien. "Binnenin op de kaart is ruimte voorzien waar je een persoonlijke boodschap of een woordje van troost kunt neerpennen. Met deze kaarten willen we vooral openheid creƫren en taboes doorbreken, want daar is echt wel nood aan."

Op dit moment zijn de 'troostkaarten' nog in de ontwerpfase. "De tekeningen die gebruikt worden, sluiten erg aan bij de leef- en gevoelswereld van kinderen en jongeren. De symboliek is concreet en duidelijk, er wordt niet rond de pot gedraaid", benadrukt Katrien. "De afbeeldingen zijn gebaseerd op wat kinderen meestal zelf tekenen bij een overlijden. Al naargelang de specifieke situatie, qua leeftijd en de interesses van het kind, zal de ene kaart wellicht beter passen dan de andere."

Het project 'Troostkaarten voor kinderen en jongeren' zal als alles volgens plan verloopt gelanceerd worden in het najaar op de Boekenbeurs in Antwerpen door uitgeverij Acco. Nadien zullen de kaarten verkrijgbaar zijn in de boekhandel. Daarnaast is het de bedoeling om ze onder de aandacht te brengen bij het brede publiek via de scholen, hulpverleners en in de ziekenhuizen.

Wij wensen onze stadsgenote Katrien Vanhauwaert en haar collega Cindy Verhulst alvast veel succes met hun hartverwarmend project!

© www.krantvanblankenberge.be