Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 05/09/2017 Brent aan de start van de Ironman in Hawaï Over ongeveer anderhalve maand, om precies te zijn op zaterdag 14 oktober 2017, gaat voor onze stadsgenoot Brent Patteeuw een droom in vervulling. Brent neemt, als eerste Blankenbergenaar ooit, deel aan de Ironman van Hawaï. Deze wedstrijd die de meest iconische triatleten ter wereld samen brengt is het IRONMAN World Championship.

Het IRONMAN World Championship is een jaarlijks gebeuren dat voor het eerst plaatsvond in 1978. De atleten moeten een programma afwerken van 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer wielrennen en vervolgens een marathonafstand van 42,195 kilometer hardlopen. Een ticket bemachtigen om te mogen deelnemen in Kailua-Kona, Hawaï is weinigen gegeven. We vroegen Brent hoe dit in zijn werk gaat.

Brent Patteeuw

"Een ticket kun je enkel bekomen door een podiumplaats te behalen op één van de wedstrijden binnen het Ironman-circuit waarvan er jaarlijks een 50-tal plaatsvinden wereldwijd."

Dat lukte Brent eind augustus 2016 in Vichy Frankrijk, waar hij finishte als derde. "De wedstrijd verliep goed. M'n vader die alles nauwkeurig opvolgde zei bij de aanvang van het lopen, 'vergeet je ticket voor Hawaï, je staat op dit moment 13de gerangschikt'. Ik dacht, we zien wel. Eerst nog die marathon. Tijdens het lopen, dat mijn sterkste punt is, kon ik 10 atleten voorbij steken. Tijdens de laatste 5 kilometer besefte ik ... dat gaat me hier lukken. Ergens had ik daar wel op gehoopt maar zeker niet verwacht. Maar dan komt het. Bijna onmiddellijk na het behalen van de podiumplaats moet je beslissen, ticket aannemen of niet. Uiteraard, mijn droom kon in vervulling gaan, maar ergens dacht ik, het moet financieel haalbaar zijn en wat met mijn werk? ... dus toch enige twijfel", aldus Brent.

Uiteindelijk kon zijn vriendin Laure hem alsnog overtuigen om de knoop door te hakken en deze unieke kans niet te laten liggen. En dan sta je daar opeens met het felbegeerde ticket in handen?

"Het eerste wat er dan van je verwacht wordt is je bankkaart bovenhalen en meteen 950 euro storten, het vereiste bedrag om te mogen deelnemen in Hawaï", lacht Brent. "Maar dat is pas het begin. Je hebt ook de kosten van je vlucht waarbij een vliegticket, fiets inbegrepen, algauw 1.000 euro kost. En dan is er nog je verblijf ter plaatse. Om te kunnen acclimatiseren en bij te komen van de jetlag, en je aan te passen aan de luchtvochtigheid en vooral aan de temperatuur, is het nodig dat je daar toch enkele dagen op voorhand arriveert. Je mag rekenen dat het totaal plaatje me toch een 4 à 5 duizend euro zal kosten."

Op dit moment is Brent intensief en veelvuldig aan het trainen. Is dit goed te combineren met je werk?

"Wel, ik ben leerkracht, wat als voordeel heeft dat ik veel vrije tijd heb, maar als nadeel dat ik mijn verlof niet zelf kan plannen. Gelukkig steunt de directie van mijn school, Atheneum Jan Fevijn in Brugge, mij in m'n sportief avontuur. Daarnaast heb ik gevraagd om onbetaald verlof te nemen. Ook dat was geen probleem, maar dat maakt het financieel plaatje uiteraard nog iets moeilijker. Met andere woorden, het wordt wellicht een eenmalig avontuur ... dus laat ons hopen dat het er bonk op zal zijn", lacht Brent.

lees deel 2 © www.krantvanblankenberge.be