Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 08/09/2017 Johan Maene 40 jaar brandweerman Korporaal brandweerman Johan Maene geeft vanavond een feestje ter gelegenheid van zijn 40-jarige carrière bij de brandweer van Blankenberge. Onze stadsgenoot trad officieel in dienst na één jaar stage op 1 september 1977 en is op de dag van vandaag één van de langst in dienst zijnde vrijwilligers binnen het korps. 40 jaar bij de spuitgasten, een mijlpaal waar je niet omheen kunt. We gingen langs bij Johan voor een babbel in de brandweerkazerne, zijn tweede thuis.

De brandweer van Blankenberge maakt sinds 2015 deel uit van de Hulpverleningszone Zone 1 die 17 gemeenten, 9 brandweerkorpsen en 2 voorposten verenigt. Zone 1 telt in totaal ruim een 700-tal manschappen, beroepsbrandweermannen en vrijwilligers. Bij ons aan tafel zit korporaal Johan Maene. Onvermijdelijke eerste vraag, de brandweer, een jongensdroom of eerder toevallig?

Johan Maene 40 jaar brandweerman
Johan Maene 40 jaar brandweerman.

"Ik ben altijd nogal sociaal geëngageerd geweest en daardoor als jonge knaap bij het Rode Kruis actief geweest. Reeds als 16-jarige ging ik mee als derde man met de dienst 100 met Maurice Tavernier. Ik heb destijds mijn cursus ambulancier met succes afgelegd en ben dit blijven doen tot ik een jaar of 45 was. Op een bepaald moment had ik er opeens genoeg van. Ik had het allemaal meegemaakt, kortom wat dat betreft was ik helemaal uitgeblust. Daarnaast was ik gedurende al die jaren ook vrijwilliger bij de brandweer. Iets wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds heel graag doe."

Als we vragen welke interventies door de jaren heen de meeste indruk hebben nagelaten, dan valt uiteraard de naam Continental. Het flatgebouw dat in de nacht van 30 op 31 augustus 1981 om onbekende reden vuur vatte waarbij er vier dodelijke slachtoffers vielen. Het gebouw, dat tot midden vorige eeuw een luxehotel was, stond in lichterlaaie. De ravage was groot. Uiteindelijk heeft de brandweer na het bedwingen van de vuurhaard nog een tweetal weken moeten nablussen.

"De uitslaande brand heeft destijds het ganse pand in de as gelegd. Ik heb toen twee dagen aan de zuurstof gelegen in het ziekenhuis. We waren de zijkant van de Continental aan het blussen. Ik stond op een balkon op het eerste verdiep van het gebouw ernaast, de Excelsior-Belle-Vue. Iemand stond halverwege de ladder die naar het eerste verdiep liep, en nog een derde brandweerman had beneden postgevat. Op een gegeven moment stortte de zijgevel helemaal in waardoor we gedurende een drietal minuten niets meer voor ogen zagen en bevangen werden door een enorme stofwolk en rook. Je moet weten dat we in die tijd nog niet beschikten over ademhalingstoestellen. Nu hou je dat niet meer voor mogelijk, de basisuitrusting van een brandweerman is stukken verbeterd. Ook het materiaal dat we vandaag ter beschikking hebben en de constante opleiding, zorgt ervoor dat we minder risico lopen. Al kan het uiteraard wel eens misgaan. Gelukkig heb ik nooit moeten meemaken dat een collega het leven liet bij een interventie."

Brandweer Blankenberge herdenkt 9/11
Brandweer Blankenberge herdenkt 9/11.

Als we vragen naar een leuke anekdote, die kan en mag verteld worden, dan aarzelt Johan.

"Eigenlijk is dit niet voor publicatie, want het is nogal luguber als je het uit zijn context haalt. Het speelt zich af in de periode dat ik nog rondreed met de ambulance, zeker meer dan twintig jaar geleden. We werden toen ook nog ingezet om lijken op te halen. Ik was van wacht, samen met een collega die ik een poosje niet meer had gezien waardoor we veel te vertellen hadden. We kregen de opdracht om een dode op te halen. Je moet je daarbij wel realiseren dat dit in ons geval niet zo bijzonder was. Na de opdracht reden we terug naar de brandweerkazerne en zetten we na deze taak onze babbel ergens anders verder. Na een uurtje of vier beginnen we opeens te beseffen dat we... Wij terug naar de kazerne en alsnog het lichaam van de overledene naar het mortuarium gebracht. Het klink wellicht onwaarschijnlijk, maar het is echt gebeurd."

Johan Maene is niet enkel brandweerman binnen het korps van Blankenberge. Een aantal jaar geleden zette hij zijn schouders onder de Vriendenkring Brandweer Blankenberge. Onder zijn voorzitterschap werd vorig jaar in september nog een opendeurdag gehouden waarbij er speciale aandacht uitging naar memorabele datum 9/11 waarbij de brandweermannen werden herdacht die het leven lieten bij de aanslagen in New York. Toevallig de datum waarop Johan zijn verjaardag viert.

Onze stadsgenoot wordt over enkele dagen op 11 september 63 jaar, wat betekent dat hij maximum nog twee jaartjes bij de brandweer kan blijven.

"Inderdaad, het doek valt definitief in september 2019, ik moet sowieso stoppen op m'n 65ste. Maar het is mooi geweest. Ik heb vier korpsoversten versleten, Pierre Wittesaele, Maurice Tavernier, Guido Claessens en Marc De Langhe. Binnen twee jaar gaat Martine, mijn echtgenote, ook op pensioen. We hebben het plan opgevat om een wereldreis te ondernemen, want dat heeft ze wel verdiend. Laat ons eerlijk, zijn voor een vrouw van een brandweerman is het niet altijd gemakkelijk. Je zoemer gaat soms af op de meest onwaarschijnlijke momenten. Enfin, ik wil dat je dit zeker vermeldt in het artikel."

Nieuwe job in de zonale dispatching
Nieuwe job in de zonale dispatching.

Op dit moment heeft Johan Maene een nieuwe job binnen de Hulpverleningszone Zone 1. "Let op, ik ga nog steeds mee bij interventies, maar laat ons zeggen dat de collega's me een beetje ontzien bij de zware posten. Sinds vorig jaar in oktober ben ik werkzaam op nieuwe zonale dispatching in Brugge, waar ik 5 dagen in de maand telkens een shift van 12 uur voor mijn rekening neem. Mijn jarenlange ervaring bij de brandweer kan ik daar zeer goed aanwenden. Het is iets dat ik altijd al heel graag wou doen, het geeft me veel voldoening."

Vanavond ter gelegenheid van 40 jaar brandweerman geef je een feestje in de kazerne. "Klopt, ik wou niet wachten tot m'n 65ste. Er is een vijfkoppig jazzbandje ingehuurd. Twee voormalige burgemeesters en de huidige burgemeester hebben hun aanwezigheid bevestigd. Naast mijn collega's uit het korps komen er een aantal brandweermannen van de Hulpverleningszone Zone 1 en ook van de dispatching in Brugge. Het is de bedoeling dat er een stevig feestje wordt gebouwd. Ook de Krant van Blankenberge is uiteraard van harte welkom."

Johan, bedankt voor de babbel en ... tot vanavond!

© www.krantvanblankenberge.be