Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 18/03/2017 Coach Lucien 'Van Kers' gehuldigd voor zijn uitzonderlijke basketcarrière Vrijdag jongstleden op de jaarlijkse uitreiking van de Sporttrofee werd onze 78 jarige Lucien Van Kersschaever op het Stadhuis van Blankenberge in de bloemetjes gezet voor zijn zeer lange loopbaan binnen de basketbalsport. Onze stadsgenoot was 19 jaar basketspeler en daarna nog een kwart eeuw aan de slag als coach. Na een stop van 14 jaar vind je hem terug op het basketveld ... dit keer als coach van de U14 bij Au Pingouin Basket Blankenberge.
Thuis bij basketlegende Lucien Van Kersschaever
Thuis bij basketlegende Lucien Van Kersschaever.

Lucien van Kersschaever is geboren op 15 januari 1939 in Blankenberge thuis in De Brasseur op de Grote Markt. Z'n vader heeft hij amper gekend, hij bleef in de oorlog. Zijn moeder stierf toen hij zes jaar was. Het lot van Lucien werd in handen gelegd van drie bezorgde tantes die hem letterlijk en figuurlijk hebben grootgebracht ... Lucien meet 1,98 meter en heeft schoenmaat 47.

"Basket spelen mocht ik niet van hen, in die tijd was binnen de basketclub de 'time na de match' voor de jonge gasten immers veel belangrijker dan het basket spelen zelf", lacht Lucien. "Met andere woorden ... op café gaan en een pintje pakken zat er voor mij niet in. Zwemmen en waterpolo spelen mocht dan weer wel."

De familie van Lucien baatte destijds 'De Brasseur' uit op de Grote Markt van Blankenberge. Basketbal werd toen nog in openlucht gespeeld en jawel, dat gebeurde op de Grote Markt. "In de zomer kwamen de Royal IV van Brussel daar oefenen en ik mocht door mijn grootte al eens meespelen", vertelt Lucien Van Kersschaever. "Raymond Vanhecke, lid van de basketclub B.B.C. Blankenberge, was toen biersteker bij ons in de zaak. Hij bleef maar zagen tegen mijn tantes ... laat Lucien toch basketbal spelen. Je moet je geen zorgen maken, ik ga voor hem zorgen. Enfin, zijn overredingskracht lukte ... mijn tantes stemden in."

Lucien startte zijn carrière in 1955 op 16 jarige leeftijd bij B.B.C Blankenberge die in dat jaar achteraan bengelde in het klassement en hoogstwaarschijnlijk ging degraderen. "Uiteindelijk zijn we er dan toch in geslaagd om er te kunnen inblijven. Mijn tweede seizoen eindigden we tweede na VG Oostende, met als resultaat dat de coach van Oostende vroeg of ik mee mocht naar hun club. Je raad het al, ik werd verkocht!"

Lucien Van Kersschaever als speler

In zijn eerste seizoen bij VG Oostende werd zijn nieuwe club kampioen in Tweede Nationale. Op zijn 18de werd Lucien ingelijfd bij de Nationale ploeg, waarmee hij Europees speelde in Sofia (Bulgarije). Een onwaarschijnlijke blitzcarrière ... na twee jaar op topniveau meedraaien! "Weet je dat er in die tijd zelfs op dat niveau geen cent betaald werd aan de spelers?", vraagt Lucien. "Dit begon pas toen Rudolf Van Moerkerke van Sunair de twee Oostendse clubs wou opkopen. VG Oostende die aan geld wou komen verkocht mij na negen jaar aan Racing Mechelen, doch dit kon de samensmelting niet tegenhouden."

Na vier jaar aan de slag bij Mechelen dacht Lucien eraan om zijn basketbalcarrière te stoppen. Hij was toen 32. "Na mijn laatste wedstrijd bij Mechelen kwam Louis Busschops van Bus Lier naar me en zei 'Lucien ik ga je kopen'. Hij bleef maar aandringen. Ik zei hem, als je overeen kunt komen met Mechelen dan moet je het me maar laten weten. De volgende dag stond hij in Blankenberge en tekende ik bij Bus Lier. Na drie toffe jaren als speler kwam Louis naar mij om te zeggen dat hij ging stoppen en dat ik coach moest worden."

Aan de voorwaarden die Lucien Van Kersschaever toen stelde kon niet worden voldaan, zodoende dat in 1974 op 35 jarige leeftijd daarmee meteen ook zijn spelerscarrière werd beëindigd. Onze stadsgenoot speelde vier keer de Europese eindronde: in 1957 in Sofia, in 1959 in Istanbul, in 1963 in Wroclaw en in 1967 in Helsinki. Lucien won met Oostende de Beker van België in 1962. Met Mechelen veroverde hij met de club tweemaal de Beker, dit in 1970 en 1971. Het winnen van de landstitels met Mechelen in 1969 en bij Lier in 1972 waren volgens hem zijn hoogtepunten als speler.

Nadat Lucien was gestopt als basketspeler ging hij aan de slag als assistent coach bij verschillende clubs. Hij deed daarbij heel veel ervaring op, tot hij op een dag werd aangesproken door de manager van Mechelen die hem zei 'ik ga mijn coach buitensmijten en jij moet morgen beginnen in zijn plaats' ... "Ik stond toen onder contract bij Hellas Gent tot eind seizoen 1983 en maakte hem duidelijk dat er naar volgend seizoen toe wel kon over gesproken worden", vertelt Lucien. "Enkele weken later stond er reeds een delegatie in naam van Theo Maes van de brouwerij Maes aan m'n deur. Ik tekende bij Racing Maes Pils Mechelen waar ik elf jaar bleef tot op het moment dat de brouwerij en ook de club is gestopt."

Lucien Van Kersschaever als coach aan de slag bij verschillende clubs
Lucien Van Kersschaever als coach aan de slag bij verschillende clubs.

Lucien coachte nadien nog één jaar bij Castor Braine tot hij op een gegeven moment werd gevraagd om de nationale ploeg van Nederland te trainen. "Ik heb dit twee seizoenen met heel veel plezier gedaan", zegt Lucien. "In 1999 klopte Telindus Oostende aan m'n deur. De club beschikte op dit moment over weinig spelers op niveau. Mijn opdracht luidde, een ploeg samen stellen met talent grotendeels uit eigen kweekvijver en hen te coachen. Ik heb dit gedaan tot februari 2001 en ben toen gestopt."

Het palmares van Lucien Van Kersschaever als coach: Landstitels: één keer met BC Oostende (assistent coach) en zeven keer met Racing Maes Pils Mechelen. Beker van België: één keer met BC Oostende (assistent coach) en 5 keer met Racing Maes Pils Mechelen. Europabeker: drie seizoenen The Final Sixteen met Racing Maes Pils Mechelen en één seizoen met Telindus Oostende.

Na veertien jaar vinden we coach 'Van Kers' terug op het basketveld in sportzaal d'Hoogploate ... het bloed kruipt waar het niet gaan kan. "Uit interesse ging ik een kijkje nemen naar de kleintjes", vertelt Lucien. "Ik raakte aan de praat met Rita Nefors van Basket Blankenberge en zei haar dat ik interesse had om schottraining te geven aan de jeugd tijdens de maand augustus, dit was in de zomer van 2015. Sinds september 2016 coach ik samen met Julie Vermoortele het jeugdploegje de U14."

We vroegen Lucien hoe het aanvoelt na jaren op topniveau te hebben gecoacht, nu bij de jeugd te belanden? "Wel, ik amuseer me enorm, de kinderen zijn super gemotiveerd en 'bijna' altijd aanwezig. Voorlopig staan we tweede in de rangschikking, ze doen het uitstekend! Basket Blankenberge heeft trouwens een zeer goede jeugdwerking. Met sommige grootvaders van mijn spelertjes heb ik zelf nog op het veld gestaan, met andere woorden, de cirkel is rond, ik ben terug waar ik ben begonnen", lacht Lucien.

We danken Lucien voor de babbel en vragen als afsluiter nog een leuke anekdote uit zijn loopbaan. "Anekdotes genoeg, maar eentje zal me altijd bijblijven. Mijn zoon Mike was destijds lid bij de Waterpolo Carnaval en ze waren dit jaar als cheerleaders in de stoet meegelopen. Tijdens de finalewedstrijd Hellas Gent tegen Racing Maes Pils Mechelen hadden ze er niets beter op gevonden dan met hun groep het veld op te komen in hun carnavalsoutfit om te dansen vóór de wedstrijd en tijdens de rustperiodes. Het publiek en ook ikzelf voor wie deze verrassing compleet was, geloofden niet wat we zagen. Het gevoel dat er toen door me heenging vergeet ik nooit ... het was sensationeel!!!"


Lucien Van Kersschaever als 18-jarige speler bij VG Oostende
Lucien Van Kersschaever als 18-jarige speler bij VG Oostende.

© www.krantvanblankenberge.be