Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 03/01/2017 Stadsgenoot Marcel Pisano in de voetsporen van Dan Brown ... Hij is geboren in Amsterdam en woont sinds een aantal jaren in Blankenberge. Bedrijfsmatig heeft hij gedurende 25 jaar zowat de ganse wereld gezien en daarbij ook op verschillende plaatsen gewoond. Het vele op en neer reizen begon echter zijn tol te eisen. Op zoek naar een rustiger leven en een plekje aan de kust, belandde hij in 2010 in onze stad. Sindsdien houdt hij zich vooral bezig met het organiseren van klassieke concerten en het schrijven van boeken. Zopas werd zijn zevende boek boven de doopvont gehouden, 'Het Nicea Mysterie'. Een spannende thriller waarin de auteur van de gelegenheid gebruik maakt om duidelijk te maken dat geloven gemanipuleerd wordt en de Bijbel een verzonnen verhaal is. Je merkt het al, we zijn te gast bij een bijzonder persoon ... zijn naam, Marcel Pisano.

Woensdagnamiddag 28 december, wanneer in zijn straat de laatste voorbereidingen worden getroffen om 's avonds Bel'Lumière in première te laten gaan, bellen we aan bij Marcel Pisano met wie we een afspraak hebben voor zijn nieuwste boek 'Het Nicea Mysterie'. De auteur woont in de Elisabethstraat in een gerestaureerde belle-époquewoning in de schaduw van de Sint-Rochuskerk.

Stadsgenoot Marcel Pisano in de voetsporen van Dan Brown ...

Marcel Pisano steekt meteen van wal ... "Mijn eerste jaar in Blankenberge jaar heb ik gewoond op de Grote Markt, maar algauw ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Ik had mijn oog laten vallen op deze belle-époquewoning en was er meteen verliefd op. Om zinvol te kunnen schrijven heb ik namelijk een bepaalde omgeving nodig. Dit pand met zijn rijk verleden is perfect daarvoor ... er zit een ziel in."

Marcel Pisano is iemand met ideeën die niet zomaar langs de zijlijn wil staan toekijken. In de relatief korte periode dat hij in Blankenberge woont is hij in bepaalde middens niet langer een onbekende. Een tweetal jaar geleden nam hij het initiatief om de cultuurvereniging 'Belle Epoque' op te richten met Guy Tijssens. Samen organiseerden ze reeds een aantal klassieke concerten in de Sint-Rochuskerk.

"Wat er zich zal afspelen in de Belle-Epoquewijk, met name het gloednieuw driedaags winters evenement Bel'Lumière, was oorspronkelijk ons idee", zegt Marcel. "Uiteraard is zoiets te omvangrijk om het als prille vereniging alleen te kunnen organiseren en daarom ben ik ermee naar het stadsbestuur en de cultuurraad gestapt. Ik ben blij dat de stad oren had naar ons voorstel en het verder heeft uitgewerkt. Met dergelijke culturele evenementen zal Blankenberge een ander publiek weten aan te spreken. Ik ben me ervan bewust dat het wat kost, maar we moeten met z'n allen gewoon de lat wat hoger durven leggen. We kunnen, als we het lef hebben, net zo groot worden als Knokke en Nieuwpoort."

Naast zijn inbreng in het cultureel verhaal van de stad, houdt Marcel Pisano zich de laatste jaren vooral bezig met schrijven. Voor ons op tafel ligt zijn inmiddels zevende boek dat zopas werd uitgebracht door de Nederlandse uitgeverij Free Musketeers. In zijn boeken zet de auteur zich graag af tegen het geloof en het machtsmisbruik binnen de Katholieke Kerk.

"Mijn eerste twee boeken, moet ik eerlijk toegeven, heb ik geschreven puur uit frustratie", vertelt Marcel. "Ik ben opgegroeid in Amsterdam en opgevoed binnen een zeer streng geloof waarvan ik altijd al heb geweten dat dit geloof zinloos was. Op een gegeven moment moest ik daar gewoon mijn gal over uitspuwen. Ik ben daarin nogal heel heftig tekeer gegaan. Ergens wist ik wel dat dit niet redelijk was ... mensen hebben uiteraard het recht om te geloven, dus zo dogmatisch schrijven doe ik nu niet meer. In mijn nieuwste boek heb ik het roer omgegooid en probeer ik de lezers aan de hand van een spannend verhaal de oorzaak bloot te leggen waarom de Katholieke Kerk liegt en bedriegt en de mensen in een bepaalde greep houdt. Dat doe ik niet zomaar. In het boek staan er 28 bewijsvoeringen die aantonen dat hetgeen wat ik schrijf de waarheid is."

Het Nicea Mysterie

Het verhaal begint meteen met een dubbele moordaanslag nabij het Gravensteen, het kasteel dat reeds eeuwenlang het uitzicht van het Gentse stadscentrum bepaalt. "In 'Het Nicea Mysterie' probeer ik een stapje verder te gaan dan in de 'Da Vinci Code'. De 'Da Vinci Code' klopt redelijk, alleen had Dan Brown ietsje dieper moeten graven en dan had hij geweten dat er een onderliggende waarheid schuilt achter zijn verhaal", zegt Marcel.

"Het feit is echter dat het begonnen is in het jaar 325 op het eerste Concilie van Nicea. Voornaamste aanleiding tot het bijeenroepen van het concilie was de onrust die was ontstaan door de verspreiding van de leer van Arius. Arius was een priester die beweerde dat Jezus een doodgewone timmerman was en geen enkele vorm van goddelijk wezen in zich had. In een poging deze onrust voor eens en voor altijd de kop in te drukken, riep keizer Constantijn de Grote alle bisschoppen bijeen om te oordelen over de leer van Arius en de 'goddelijke drie-eenheid' te bekrachtigen. Daarnaast moest er ook een universele manier worden bepaald om de datum voor de Paasviering vast te stellen."

In het boek van Marcel Pisano 'Het Nicea Mysterie' worden bij de aanslag in Gent de twee hoofdpersonen uit het verhaal van de 'Da Vinci Code' om het leven gebracht. "Dit was een bewuste keuze om duidelijk te maken dat Dan Brown's verhaal niet helemaal klopt. In mijn boek worden er hele reeks feiten blootgelegd aan de hand van bewijzen die men tot op vandaag nog steeds kan terugvinden. Rode draad doorheen het verhaal is 'Het Vaticaan' die er alles aan doet om de hoofdpersonages na te zitten om ze te vermoorden en de voorwerpen die ze in hun bezit hebben gekregen terug te pakken te krijgen. Uiteindelijk komt het tot een oplossing en een cliffhanger. Met andere woorden, er komt sowieso een vervolg op dit boek", zegt Marcel tot besluit.

'Het Nicea Mysterie', het 548 pagina's tellend boek van Marcel Pisano is verkrijgbaar in de boekhandel voor de prijs van 29,95 euro. Je kunt het ook online bestellen via de uitgeverij Free Musketeers. Meer info over Marcel Pisano lees je op: www.marcelpisano.com

© www.krantvanblankenberge.be