Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 14/04/2017 Sandy Buysschaert boegbeeld voor de CD&V CD&V Blankenberge/Uitkerke heeft begin dit jaar op haar nieuwjaarsreceptie de campagne op gang getrokken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De oppositiepartij trekt in 2018 naar de kiezer als 'CD&V2030', een naam die symbool staat voor de langetermijnvisie waarvoor ze gaan. Zeer recent maakte de partij ook de naam van haar lijstrekker bekend, Sandy Buysschaert. De huidige fractievoorzitter krijgt de zware taak om de CD&V terug de bestuursmeerderheid binnen te loodsen. Wij hadden een uitgebreide babbel met wat volgens zijn partij de geknipte man is voor de job ...

Sandy Buysschaert is geboren in Harelbeke. De jaarlijkse vakantie uitstap naar Blankenberge met z'n grootouders lag mee aan de basis waardoor Sandy hier op 13-jarige leeftijd permanent is komen wonen. Als jonge gast speelde hij destijds voetbal bij Daring Blankenberge. Als jobstudent deed hij samen met een chauffeur de ronde voor een wasserij uit Brugge naar de hotels en restaurants in onze stad. Na z'n legerdienst kreeg hij het aanbod om de ronde zelf over te nemen.

Lijsttrekker voor de CD&V: Sandy Buysschaert.

"In feite was dit mijn eerste echte job", zegt Sandy Buysschaert. "Ik heb dit een viertal jaar gedaan. Op een gegeven ogenblik ben ik beginnen uitkijken naar iets anders, iets standvastiger qua inkomen. Zo ben ik in december '97 bij de vervoersmaatschappij De Lijn terechtgekomen, gestart als tramspoorlegger en na verloop van tijd en na een aantal examens uiteindelijk op de dienst planning beland, waar ik tot op heden nog altijd aan de slag ben."

Sandy Buysschaert is getrouwd en heeft drie kinderen. Op z'n 43ste staat hij voor één van de grootste uitdagingen in zijn leven. Tijdens de laatste bestuursvergadering van de CD&V Blankenberge/Uitkerke werd Sandy unaniem verkozen om de lijst te trekken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Er staat hem de bijzonder zware taak te wachten om het vertrouwen van de kiezer te herwinnen en zo zijn partij, die nu in de oppositie zit, terug de bestuursmeerderheid binnen te loodsen.

Je partijgenoten hebben alle vertrouwen in je. Binnen de CD&V wordt je dan ook bestempeld als de geknipte persoon voor de job, maar hoe ben je eigenlijk in de politiek beland?

"Voor zover ik me kan herinneren heb ik altijd wel ergens interesse gehad voor politiek. Bij verkiezingen was ik enorm gefascineerd hoe alles in beeld werd gebracht ... de debatten op radio en tv, de verkiezingsuitslagen op zondag, enz ... Maar nooit in zoverre dat ik dacht, ik ga daarom zelf in de politiek. Op een gegeven moment, een tiental jaar geleden, de renovatie aan mijn huis was toen net voltooid, kwam de drang om iets te doen voor onze stad. Ik ben toen naar de CD&V gestapt om te vragen of ik de partij op één of andere manier kon helpen. Zo ben ik in de eerste instantie in de werkgroep communicatie beland. Na een poosje, door mijn job bij De Lijn, werd ik gevraagd om een werkgroep mobiliteit op te richten, van waaruit er toch een aantal zaken werden gerealiseerd op het vlak van verkeersveiligheid. Gaandeweg had ik het gevoel dat ik op de juiste plaats was terechtgekomen. In 2010 werd ik door de partij naar voor geschoven als voorzitter. De volgende stap was een plaatsje op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012. Ik stond op de vierde plaats en werd met 478 stemmen rechtstreeks verkozen, samen met Brigitte Monbaliu en Ilya Aerts."

v.l.n.r. Ilya Aerts, Sandy Buysschaert en Brigitte Monbaliu (januari 2013)
v.l.n.r. Ilya Aerts, Sandy Buysschaert en Brigitte Monbaliu (januari 2013)

CD&V die voorheen in de meerderheid zat had bij de verkiezingen van 2012 één zetel verloren en werd door de coalitiepartner Open-VLD aan de kant geschoven. Een flinke opdoffer na een intense campagne?

Sandy Buysschaert: "Zeg wel! Het was onze doelstelling om in de nieuwe legislatuur meer gewicht in de schaal te kunnen leggen, want we hadden het gevoel dat de coalitiepartner Open-VLD iets teveel het laken naar zich toe trok. Met onze ploeg hadden we een enorm traject afgelegd en naar eigen mening een mooi verkiezingsprogramma opgebouwd, maar helaas hadden we de omstandigheden tegen ons. Vooreerst leefde de perceptie bij de bevolking dat Open-VLD zowat alles bepaald had de voorbije jaren en uiteraard was er ook het fenomeen van de N-VA die toen nationaal op een wolk zat. Die twee factoren hebben ertoe geleid dat we niet het resultaat hebben behaald dat we voor ogen hadden. Voor mij persoonlijk was dit een enorme ontgoocheling. Ook het feit dat we door onze coalitiepartner aan de kant werden geschoven was een zware dobber. Na 18 samen het beleid voeren hadden we toch op wat meer loyaliteit gehoopt."

CD&V belandt met drie zetels in de oppositie maar blijft niet bij de pakken neerzitten.

Sandy Buysschaert: "De avond van de verkiezing heb ik meteen verkondigd dat we voor de inwoners Blankenberge en Uitkerke constructief zouden blijven werken en ons niet zouden laten verleiden om een oppositiepartij te zijn die alles afbreekt. Ik ben ervan overtuigd dat je enkel op die manier het vertrouwen van de mensen kunt terugwinnen. Mochten we trouwens in de meerderheid zitten, dan zouden we dit ook zo doen. Nu wordt alles wat de oppositie naar voor schuift door de huidige meerderheid gewoon van tafel geveegd. De voorbije jaren hebben we reeds bewezen dat we hard aan de weg timmeren in het belang van onze stad, denk maar aan het uitrollen van een eigen mobiliteitsplan en ons kernplan om de binnenstad nieuw leven in te blazen. We hebben daar enorm veel werk ingestoken en hopen uiteraard dat we daarvoor door de kiezer beloond zullen worden. Want ja, we willen wel degelijk opnieuw deel uitmaken van het beleid."

lees deel 2 © www.krantvanblankenberge.be