Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 12/04/2017 Restaurant Venitien geen pop-up wel een vaste waarde Terwijl voor het ogenblik alle media-aandacht uitgaat naar de finale van 'Mijn Pop-uprestaurant' in onze badstad, zorgt de Krant van Blankenberge graag voor wat tegengewicht. We gingen langs bij Youri Wymeels en Katrien Vergote, de uitbaters van restaurant Venitien op de Zeedijk, die sinds jaar en dag alles in het werk stellen om het de klant zoveel als mogelijk naar z'n zin te maken. Ze worden daarbij nog dagelijks bijgestaan door 'Madamtje Rita' die zelf jarenlang aan het roer stond van de zaak.

Restaurant Venitien, gelegen op de Zeedijk 115 in Blankenberge is vooral gekend als visrestaurant. Het interieur is smaakvol ingericht door interieurarchitect Antoine Pinto, met op de bovenzaal een adembenemend zicht op strand en zee. Je kunt er terecht voor een drankje, lekkere lunch of diner, een heerlijke dagschotel of een hapje. De kaart biedt vooral een uitgebreid aanbod aan visgerechten. Oesters, kreeften en plateaus 'Fruit de Mer' met alles erop en eraan, staan met stip genoteerd bij het vast cliënteel.

Restaurant Venitien is een vaste waarde in Blankenberge. Huidig gastvrouw en gastheer zijn Katrien Vergote en Youri Wymeels. Rita Lodens, de moeder van Youri, die samen met haar man Clement in 1970 het restaurant begon, houdt nog steeds een oogje in het zeil.

Restaurant Venitien geen pop-up wel een vaste waarde
Madamtje Rita wordt in de bloemetjes gezet door haar zoon Youri en schoondochter Katrien.

"Madamtje Rita, zo kennen onze trouwe klanten haar, is een onwaarschijnlijke vrouw", zegt schoondochter Katrien Vergote. "Met haar 77 lentes is ze nog dagelijks aanwezig in de zaak om daar waar het kan een handje toe te steken. Klagen doet ze nooit. Ze is een echte doorzetter, altijd positief, kortom een topgastvrouw en een voorbeeld voor mij."

De familie Wymeels startte de zaak Venitien 47 jaar geleden op de Zeedijk. "Mijn moeder had op dit moment een coiffeursalon in de Marie Josélaan hier in Blankenberge", vertelt Youri. "Mijn vader die hotelschool had gevolgd hielp mee in de zaak, maar blijkbaar was het haar kleuren van de dames niet echt zijn ding In 1970 kon hij op de Zeedijk een pand op de kop tikken om een restaurant te beginnen, de vroegere taverne Willems waar nu de Goolfy Blacklight Minigolf is gevestigd. Het eerste jaar heeft hij dit alleen gedaan, maar algauw bleek dit niet meer haalbaar, zodoende dat mijn ma haar coiffeursalon stopzette."

Tien jaar later, in 1980, verhuisde de zaak naar de huidige locatie. "In 1983 kon door mijn ouders het aanpalend pand, Patisserie Delarue, worden aangekocht en later in 1990 ook een stuk van de Photo-Hall, waardoor de zaak telkens kon worden uitgebreid. Op een gegeven moment is mijn pa echter ziek geworden en ben ik op 18-jarige leeftijd zaakvoerder geworden."

Tien jaar geleden kreeg het interieur van de Venitien een volledige make-over waardoor de zaak een eigentijdse trendy uitstraling kreeg. Om het de klant honderd procent naar de zin te maken werd er ook gesleuteld aan de kaart en aan de openingsuren. "Sinds vorig jaar zijn we gestart met een nieuw concept en het blijkt een succes", vertelt gastvrouw Katrien Vergote. "Om zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten te voldoen kan men bij ons niet enkel kiezen wanneer je wilt eten, je kunt ook je gerecht zelf samenstellen en de hoeveelheid bepalen. Mensen die bijvoorbeeld diëten, of geen al te grote honger hebben, kunnen gerust kiezen voor de kleine portie. We zijn daar heel soepel in en ondervinden dat dit enorm geapprecieerd wordt door ons cliënteel. Onze kaart biedt ook de mogelijkheid om je voorkeur van de geserveerde groenten en saus bij je vlees of visgerecht zelf te bepalen ... je ziet, we stellen echt alles in het werk om het de klant naar zijn zin te maken."

Madamtje Rita die het restaurant samen met haar man jarenlang zelf heeft uitgebaat, komt nog dagelijks enkele uren langs om de handen uit de mouwen te steken. Zoon Youri en schoondochter Katrien, die ondertussen zelf reeds 27 jaar de leading lady is in de zaak, wilden haar met dit artikeltje in de Krant van Blankenberge eens extra in de bloemetjes zetten als bedanking voor al wat ze tot op heden heeft betekend en nog steeds met heel veel gedrevenheid en energie doet voor ons en de zaak.

Meer info en reservatie: www.venitien.be

© www.krantvanblankenberge.be