Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 18/01/2017 Voedselhulpinitiatief in Blankenberge hanteert succesformule In december 2016 konden we in de media vernemen dat SOS-Hulpbetoon Mechelen er na 35 jaar de brui aan geeft. Aan de basis van de beslissing ligt niet enkel de afbraak van het pand waar de voedselpakketten worden bedeeld, maar ook de toenemende kritiek van de hulpbehoevenden met betrekking tot de producten die ze krijgen. 'Hier in Blankenberge is dit probleem niet aan de orde. Wij werken reeds jaren op een andere manier door gebruik te maken van bonnetjes en krijgen hierdoor alleen maar tevreden klanten over de vloer', zegt Brigitte Monbaliu.

De voedselbedeling in onze stad, waarop om en nabij een 230-tal gezinnen beroep doen, gebeurt sinds 2007 vanuit het dienstencentrum De Bollaard. Een aantal vrijwilligers van 't Lichtbaken, de Blankenbergse afdeling van de Sint-Vincentiusvereniging, steken wekelijks op dinsdagvoormiddag de handen uit de mouwen om voedsel te bedelen aan zij die het echt nodig hebben. Aan het hoofd van deze maatschappelijke dienstverlening staat Brigitte Monbaliu van de Sint-Vincentiusvereniging.

"Het aanbieden van voedselpakketten hier in Blankenberge via onze vereniging Sint-Vincentius is ongeveer gestart halverwege de jaren '80", zegt Brigitte Monbaliu. "In het begin was dit een klein pakketje met enkel bloem, suiker, melk en spaghetti, producten die we kregen van Europa. Gaandeweg zijn we beginnen samenwerken met een aantal lokale handelaars waardoor ons aanbod groter werd. Toen we echter in 2007 vernamen dat het OCMW met een voedseldepot zou starten, hebben we het initiatief genomen om daaraan onze medewerking te verlenen. We waren immers reeds jaren zelf bezig, kregen op dit moment al producten van de Voedselbank en we hadden ook de nodige ervaring opgedaan. We hebben toen rond de tafel gezeten met de voorzitter van het OCMW en een mooie overeenkomst gemaakt. Zeg maar een win-winsituatie. Het OCMW moet zelf slechts een minimum aan personeel inzetten, wij mogen gebruik maken van de lokalen in het dienstencentrum."

Voedselhulpinitiatief in Blankenberge hanteert succesformule
Op de foto v.l.n.r. Jaak Vandamme, Monique Makelberge, Brigitte Monbaliu, Veerle Scherpereel (OCMW), Mieke Marannes en Eric Bellaert.

Ondertussen gebeurt de voedselbedeling bijna tien jaar op deze locatie. Eenmaal in de week op dinsdag in de voormiddag van 09:00 tot 11:00 uur kunnen hulpbehoevenden uit onze stad terecht in De Bollaard in lokaal 103 waar de vrijwilligers van Sint-Vincentius samen met één personeelslid van het OCMW klaar staan om de mensen te bevoorraden.

"Het aanbod aan producten is zeer gevarieerd", zegt Brigitte Monbaliu. "De groenten en het fruit worden geleverd door Van Craeymeersch, het vers brood komt van bij bakkerij Hacke. Daarnaast kunnen we in het kader van het terugdringen van de voedselverspilling beroep doen op versproducten van de warenhuizen Delhaize en Carrefour, bereide gerechten die anders moeten worden weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is, maar waar er in principe niet mis mee is zolang het maar dezelfde dag wordt opgegeten. Daarnaast is er natuurlijk het aanbod dat we krijgen van Europese Gemeenschap en van de Voedselbank in Kuurne. Los daarvan beschikken we ook over een assortiment diepvriesproducten die eenmaal in de maand wordt toegeleverd door de provincie en Sint-Vincentius West-Vlaanderen."

In tegenstelling tot sommige andere voedselbedeling centra, waar er kritiek is van de hulpbehoevenden, hanteert Blankenberge sinds 2012 een nieuwe formule. "Hier komen de mensen gewoon winkelen zoals dat in een buurtwinkel het geval is, namelijk zelf kiezen wat ze willen kopen", zegt Brigitte Monbaliu.

"Ze doen dit niet met geld maar met bonnetjes die ze al naar gelang hun financiële balans en de samenstelling van het gezin worden toegewezen via het OCMW. Ze komen als het ware shoppen, we beschikken zelfs over een vijftal winkelwagentjes. Met de bonnetjes kunnen ze zelf een keuze maken uit de verschillende producten in onze winkel. Dat geeft hen niet enkel psychologisch een beter gevoel, ze gaan ook met producten naar huis die ze echt nodig hebben en lusten, daar waar dit met een kant en klaargemaakt voedselpakket soms niet het geval is. Stel je gewoon even in de plaats. Het is niet omdat mensen om één of andere reden voor een bepaalde periode beroep moeten doen op voedselhulp dat we hen daarom in hun eigenwaarde niet moeten respecteren. We zijn ervan overtuigd dat onze aanpak en ons inlevingsvermogen bijdraagt tot de succesformule hier in Blankenberge", zegt Brigitte Monbaliu tot besluit.

Dit artikel kwam er op vraag van de vrijwilligers van de Sint-Vincentiusvereniging die daarmee duidelijk willen maken dat de mensen die beroep doen op de voedselhulp zich zeker geen zorgen hoeven te maken. Voedselbedeling Blankenberge blijft haar werking verder zetten. Meer nog, in de loop van 2017 krijgen de vrijwilligers een groter lokaal toegewezen in De Bollaard waardoor de dienstverlening nog zal verbeteren. Wie vragen heeft rond dit thema kan in Blankenberge terecht bij de Sint-Vincentius vereniging, gelegen in de Ontmijnersstraat 25, of in het Sociaal Huis, gelegen in de Kerkstraat 155.

© www.krantvanblankenberge.be