Krant van Blankenberge | In de Kijker
Blankenberge: 14/02/2017 Waterpolo-Carnaval een vaste waarde in Blankenberge
Carnavalist in hart en nieren, Nancy Meyers
Carnavalist in hart en nieren, Nancy Meyers, tevens jarenlang voorzitter van de carnavalsvereniging Waterpolo-Carnaval.
Waterpolo-Carnaval opgericht in 1982 heeft tot nu toe een indrukwekkend parcours afgelegd. De carnavalsvereniging won met hun deelname aan de stoet meermaals de eerste prijs. Ook hun jaarlijkse 'Ribbetjesavond', die steevast voor een uitverkochte zaal zorgt, en hun deelname aan de 'Kerstmarkt' is een succesverhaal.

Nu dat het carnavalsgebeuren met rasse schreden dichterbij komt, en de leden van de vereniging koortsachtig de laatste hand legt aan hun zootje voor de stoet, slaagden we er toch in om de voorzitter te strikken voor een uitgebreide babbel. Bij ons aan tafel zit carnavalist in hart en nieren, Nancy Meyers.

Net zoals het bij de meeste carnavalsverenigingen het geval is, is Waterpolo-Carnaval ontstaan tussen pot en pint. Iemand die erbij was van het prille begin, en daarnaast ook het enige lid is die alle stoeten heeft meegelopen is drijvende kracht en huidig voorzitter Nancy Meyers.

De beginjaren ...

"Onze carnavalsvereniging is eigenlijk ontstaan vanuit de Blankenbergse Waterpoloploeg, vandaar ook onze naam", zegt Nancy Meyers. "Na een wedstrijd belandden we steevast in de Sint-Christophe op het Leopold III-Plein. We hadden de match gewonnen en de ambiance zat er reeds goed in toen we op een gegeven moment het liedje van de 'dikke madam' hoorden knallen uit de luidsprekers. Op dit moment is het idee ontstaan om deel te nemen aan de stoet verkleed als dikke madams."

Met het thema 'Polomokken' in 1984 kon de vereniging voor de eerste maal de hoofdprijs in de wacht slepen
Met het thema 'Polomokken' in 1984 kon de vereniging voor de eerste maal de hoofdprijs in de wacht slepen.

De allereerste deelname aan de stoet, in 1982, ligt bij Nancy nog vers in het geheugen en is volgens haar nog altijd de leukste editie ooit. "Voor mij was dit de max. We namen niet deel om een prijs te winnen, want wat we deden was toen nog heel amateuristisch. Hoofdoel was leute maken, volledig uit de losse pols ... een karretje met muziek, een dansje, en een in de rapte een in elkaar geflanst zootje van dweilen en schoteldoeken waren onze ingrediƫnten. Toen we 's avonds naar het stadhuis moesten voor de prijsuitreiking wisten we zelfs niet wat dit inhield, toch behaalden we dit eerste jaar alsnog de zesde plaats."

Vanaf het tweede jaar ging de prille carnavalsvereniging wel voor een plaatsje in de top drie. "Met het thema 'American Football', waarbij we in de stoet van begin tot einde continue dansten, begeleid door een professionele muziekwagen, werden we tweede. Het derde jaar deelname met als thema 'Polomokken' mochten we in het stadhuis voor het eerst het podium op ... we werden door de jury beloond met de felbegeerde eerste prijs!"

Waterpolo-Blankenberge was gelanceerd ... ze behaalden nog tweemaal de tweede prijs en tweemaal de eerste prijs, tot ze na stoet van '89 beslisten om er voor enkele jaren de stekker uit te trekken. "Onze vereniging bleef bestaan maar wegens omstandigheden, velen van ons trouwden en kregen kinderen, hebben we gedurende een aantal jaren niet deelgenomen aan de stoet", vertelt Nancy.

"De avonden gingen we wel nog weg met onze bende, maar de tijd en goesting ontbrak om de nodige inspanning te leveren om carnavalszootjes te maken voor de stoet, zodoende dat we wijselijk besloten om dan maar liever niet deel te nemen. Op een gegeven moment, ik denk na een jaartje of vijf, begon het echter reeds opnieuw te kriebelen. We wisten met z'n allen dat we sowieso eens opnieuw gingen starten. Uiteindelijk na acht sabbatjaren zijn we er terug met volle goesting ingevlogen."

Waterpolo-Blankenberge maakte z'n comeback in 1998 en sleepte daarbij meteen ook de eerste prijs in de wacht met 'Barbies' als thema. De vier daaropvolgende jaren kon de vereniging het succes aanhouden, zodoende dat ze vijf keer op rij de eerste prijs konden binnenhalen, dit met de thema's 'Koetjes', 'Jupiler-blikken', 'Boer Charel' en 'Zeekapitein'.


lees deel 2 © www.krantvanblankenberge.be