Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 26/04/2014 Bunker Noord wordt blikvanger in herdenkingsproject De voorbije week is men gestart met het ontgraven van de oorlogsbunker langs de Brugse Steenweg ter hoogte van de rotonde. Bunker Noord die deel uit maakt van het voormalig Duits vliegveld zal een blikvanger worden in het herdenkingsproject Groote Oorlog die de stad Blankenberge heeft uitgewerkt. Bunker Noord wordt blikvanger in herdenkingsproject

In tegenstelling tot bunker Zuid die onlangs werd gerestaureerd door de Kring Officieren Blankenberge samen met een team van Duitse reservisten zal bunker Noord, die eigendom is van de stad geen laagje verf krijgen maar wel behouden blijven in zijn oorspronkelijke toestand.

"Bunker Noord zal in het kader van de aanleg van de ontsluitingsweg naar Schaapstraat worden ingewerkt in de groenborder" zegt schepen voor erfgoed Philip Konings, "dit is trouwens één van de speerpunten in het herdenkingsproject rond de Groote Oorlog."

Aan de oorlogsbunker komt er een informatiezuil die duiding zal geven over het voormalig Duits vliegveld en zijn twee betonnen constructies. Om de bunker optimaal en esthetisch tot zijn recht te laten komen wordt er een groenzone aangelegd met licht reliëf.

"Er wordt ook een bloemenveld ingezaaid waarbij de keuze van de planten symbolisch refereert naar de Eerste Wereldoorlog", zegt de bevoegde schepen. "De klaproos of 'remembrance poppy' het symbool van de Engelse soldaten, de korenbloem of 'le Bleuet de France' het symbool van de Franse veteranen en slachtoffers van de oorlog ... en het madeliefje, het symbool voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in België."

Ter hoogte van de bunker zal er een vlaggenmast worden geplaatst om aan te geven dat er ook in Blankenberge het één en ander te doen is rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

© www.krantvanblankenberge.be