Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 18/11/2015 Leerlingen realiseren eigen mini-windmolenpark Op de Sint-Jozef Sint-Pieter school in Blankenberge probeert men de jeugd via allerlei manieren warm te maken voor wetenschap en techniek. Een aanpak die zijn vruchten afwerpt zo blijkt. 75 leerlingen van het secundair onderwijs 3 ASO en 3 TSO zijn er namelijk in geslaagd om in het kader van het STEM-project een mini-windmolenpark te realiseren. Het beste technisch en het beste esthetisch ontwerp werd beloond met een prijs. Leerlingen realiseren eigen mini-windmolenpark

"Het schoolproject STEM, een stimulans project van de Vlaamse Overheid, staat voor science, technology, engineering and maths", zegt directrice Fransien Vandermeersch. "Onze leerlingen slaagden erin om op één ochtend een aantal draaiende windmolens te ontwerpen. Tijdens de les werd voornamelijk gebruik gemaakt van recyclagemateriaal. Hun leerkrachten wetenschappen, Kristof Debeer, Carl Desmet, Silke Steelandt en Pieter Van den Driessche, coachten het technisch proces en de praktische vaardigheden."

Er namen in totaal 75 leerlingen in groepjes van drie deel aan het STEM-project, zowel jongens als meisjes. Ze maakten samen 25 windmolentjes en realiseerden zo een eigen mini-windmolenpark. De mooiste en beste exemplaren kregen een prominent plaatsje op school. De makers van het beste technisch en het beste esthetisch windmolentje werden beloond met een prijs. Sander Casteleyn, Nils Danneels en Charlotte Tanghe slaagden er in om het best draaiend molentje te ontwerpen met het krachtigste lampje. Het meest origineel molentje werd vervaardigd door Rhylyn Certones, Ante Cuvelier en Nayah Wouters. Als prijs krijgen deze zes leerlingen drie uur 3D-printtijd om een eigen ontwerp te maken en te printen. Wellicht hangt er straks bij hen wel een zeer origineel STEM-cadeautje in de kerstboom.

Het maken van een windmolen was de eerste stap dit jaar in het STEM-project. In het tweede trimester wordt er aandacht besteed aan alles wat te maken heeft met kracht en in het derde trimester staat het programmeren centraal.

© www.krantvanblankenberge.be