Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 19/11/2015 Tentoonstelling 170 jaar Politie Blankenberge Vanavond vindt de officiële opening plaats van de lang verwachtte tentoonstelling 'Meneire den Agent'. De expositie, tot stand gebracht door François Driessens en de vrijwilligers van de heemkundige kring De Benne, belicht ruim 170 jaar Politie Blankenberge. Tentoonstelling 170 jaar Politie Blankenberge

Woensdagochtend 10 uur, daags voor de officiële opening van de nieuwe tentoonstelling, hebben we een afspraak met gewezen politieambtenaar François Driessens. In expositieruimte van De Benne legt François de laatste hand aan 'Meneire den agent'.

"Samen met de hulp van mijn collega-vrijwilligers hebben we bijna een jaar gewerkt aan deze tentoonstelling", zegt François. "Ruim 170 jaar Politie Blankenberge samenvatten in één expositie is geen sinecure. Omdat het niet de bedoeling was de historiek van het korps tot in detail weer te geven, hebben we gepoogd om aan de hand van de vele foto's en archiefstukken een beeld te schetsen van het wel en wee van de Blankenbergse Politie in al zijn facetten, de ernst van het beroep, de moeilijke momenten, maar ook leuke beelden uit vervlogen tijden die bij veel bezoekers tal van herinneringen zal oproepen."

Vanavond op de officiële opening verwacht François Driessens heel wat volk ... oud collega's, familieleden van reeds overleden politiemensen, maar ook een groot aantal huidige korpsleden van onze Politiezone. Om de drukte te vermijden krijgen we in avant-première een rondleiding van François. "We pakken op deze tentoonstelling voor het eerst uit met een begeleidend boekje. De teksten die vroeger werden aangebracht onder de fotokaders en bij de archiefstukken, staan nu netjes beschreven in een foldertje. De bezoeker wordt als het ware op sleeptouw genomen doorheen de tentoonstelling", zegt François.

Bij het binnenkomen wordt je meteen ondergedompeld in de wereld van de Blankenbergse Politie. De vlag van het Nationaal Syndicaat der Belgische Politie, afdeling Blankenberge, is samen met een oud uniform en het gewezen galauniform van Jozef De Mey één van de blikvangers. Het bijhorend sabel is eigendom van huidig hoofdcommissaris Hans Quaghebeur. Het schilderij dat deel uitmaakt van de entré stelt veldwachter Henri Heyneman voor die dienst deed in Uitkerke van 1886 tot 1909.

"De tentoonstelling 'Meneire den agent' omvat een aantal opmerkelijke archiefstukken en oude reglementen. Maar het grootste gedeelte bestaat voornamelijk uit oud fotomateriaal", zegt François. "De beelden van vroeger hebben we opgesplitst in verschillende luiken. In het eerste deel zoomen we in op de families die deel uitmaakten van het korps. Wat heden ten dage trouwens nog steeds het geval is. Het tweede luik toont de politie in het uitvoeren van zijn taak in allerlei omstandigheden. Op veel van die foto's zijn ook oude, inmiddels verdwenen stadsgezichten te zien. Verder hebben we aandacht voor bijzondere gebeurtenissen, leuke maar ook droevige momenten binnen het korps."

'Meneire den agent' is een tentoonstelling waar François Driessens met heel veel plezier aan heeft gewerkt en meteen ook zijn laatste als hoofd van de heemkundige kring De Benne. Vanaf volgend jaar neemt Nancy Van Reck zijn taak over. De gratis tentoonstelling 'Meneire den agent' loopt van 20 november 2015 tot en met 17 januari 2016 op het gelijkvloers van het Cultuurcentrum De Benne, gelegen in de Hoogstraat 2 te Blankenberge.

© www.krantvanblankenberge.be