Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 04/12/2015 Zorgzaam Blankenberge uit de startblokken OCMW-Blankenberge pakt als eerste in Vlaanderen uit met applicatie op maat voor zorgbehoevende senioren. De gebruiksvriendelijke digitale tool past in één van de doelstellingen van het zorg-strategisch plan om de thuiszorg te optimaliseren.

In de nabije toekomst zal het aantal zorgbehoevende ouderen enorm stijgen, zeker aan de kust. Om deze trend van toenemende vergrijzing het hoofd te kunnen bieden en betaalbaar te houden is het aangewezen dat ook hulpbehoevende ouderen langer op een aangename manier thuis kunnen blijven wonen. In dit kader pakt het OCMW-Blankenberge, in samenwerking met de firma Cubigo, als eerste in Vlaanderen uit met een gebruiksvriendelijke tool voor PC, laptop, smartphone en tablet.

Zorgzaam Blankenberge uit de startblokken
Marcel, één van de residenten van een assistentiewoning in De Thuishaven, in gesprek met zijn thuisverpleger Manuel Titeca via de applicatie Zorgzaam Blankenberge.

De applicatie 'Zorgzaam Blankenberge' biedt zowel aan mantelzorgers, familieleden en zorgverleners de mogelijkheid om de zorgsituatie van de hulpbehoevende digitaal op te volgen, ook als ze niet in de buurt zijn. Het helpt senioren of mensen in een thuiszorgsituatie sociale contacten te onderhouden, het isolement te doorbreken en de zelfredzaamheid te verhogen.

De app 'Zorgzaam Blankenberge' is een platform met handige funties waarvoor weinig of geen computerervaring vereist is. De tool is opgebouwd met 'Cubes', toepassingen die je heel eenvoudig aan je account kunt toevoegen. Het menu op de startpagina kan je zelf volledig naar wens aanpassen aan je persoonlijke behoeften. Met een simpele 'touch' of muisklik contacten leggen, berichtjes versturen, je kalender bijhouden, videobellen, naar je favoriete radiostation luisteren ... het kan allemaal. Ook het weerbericht en het nieuws uit eigen stad, onder andere aangeboden door de Krant van Blankenberge, zijn op eenvoudige wijze te raadplegen.

Eén van de belangrijkste 'Cubes' op het platform is wellicht het 'Digitaal Zorgschriftje'. Dankzij het 'Digitaal Zorgschriftje' kunnen professionele hulpverleners en patiënten op een vlotte en eenvoudige manier communiceren met elkaar. In het zorgschriftje is onder andere ruimte voorzien om belangrijke zorggerelateerde dingen zoals medicatie en pijn te bespreken. De patiënt kan zelf bepalen wie toegang krijgt tot zijn of haar zorgschriftje. Het 'Digitaal Zorgschriftje' is niet standaard geïnstalleerd en moet worden aangevraagd bij Virginie Waelkens, de coördinator van het 'Thuisplatform'.

Wie alle mogelijkheden van de applicatie zelf wil uitproberen
kan gratis een account aanmaken via www.zorgzaamblankenberge.be

De applicatie 'Zorgzaam Blankenberge' is een platform dat ontwikkeld is door Bart Neels van het Belgisch bedrijf Cubigo. De 'cubes' kwamen tot stand in samenwerking met de thuiszorgcoördinator Virginie Waelkens en Kurt Penninck en Christine Demeulenaere van het Sociaal Huis. Zaakvoerder Manuel Titeca van Thuisverpleging OptiCura, die actief is in de regio's De Haan, Wenduine, Blankenberge en Knokke, heeft een jaar lang gratis zijn medewerking verleend aan de totstandkoming van de zorggerelateerde cubes.

© www.krantvanblankenberge.be