Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 23/01/2016 Smash Café ambassadeur van Orval Trappistenbier Benjamien Vanherp van Smash Café in Blankenberge is sinds kort de fiere drager van het label 'Orval Ambassadeur'. Samen met zeventien andere etablissementen in West-Vlaanderen kreeg hij de felbegeerde titel toegekend voor de periode van één jaar.

Het gezellig Smash Café, gelegen in de Leopoldstraat 32 te Blankenberge, heeft voor de echte bierliefhebbers een uitgelezen selectie aan bieren van hoge gisting. Zaakvoerder Benjamien Vanherp en zijn echtgenote Tatum Deconinck zorgen ervoor dat het aanbod regelmatig wordt aangevuld met een aantal suggesties. Eén van de vaste specialiteiten op de kaart is het trappistenbier van Orval.

Smash Café ambassadeur van Orval Trappistenbier
De zaakvoerders van het Smash Café, Benjamien Vanherp en zijn echtgenote Tatum Deconinck.

"Orval is een zeer gegeerd product. Op jaarbasis kun je via je brouwer amper aan een zes à zevental bakken geraken", vertelt Benjamien. "Bij ons in de zzak kun je ook een gerijpte Orval nuttigen. Probleem is dat we deze flesjes minstens zes maanden moeten stockeren om het bier te laten rijpen alvorens ze te kunnen serveren. Om aan de vraag van de klant te voldoen zijn we daardoor aangewezen op meerdere leveranciers."

De brouwerij van Orval waakt nauwgezet over de kwaliteit van haar trappist bier en voerde in dat kader het label 'Ambassadeur Orval' in. Jaarlijks wordt het felbegeerde label uitgereikt aan caféhouders en restaurants die het best beantwoorden aan drie opgelegde criteria. De toekenning van de onderscheiding gebeurt door een comité waarin de brouwerij Orval en onafhankelijke personen zetelen.

Meer dan 300 kandidaten, niet enkel in België maar ook in een aantal andere landen, kregen de opdracht om zo goed mogelijk te beantwoorden aan de criteria op het gebied van aanwezigheid, service en creativiteit. Het objectief aanwezigheid moest de caféhouder aansporen om in zijn zaak het Orval trappistenbier een ereplaats te geven. De klant moet de keuze hebben om zowel een gekoelde Orval of een Orval op kamertemperatuur te degusteren, jong of ouder dan zes maanden. De trappist moet geschonken worden in een schoon en droog glas, desgewenst vergezeld van kaas van Orval en een bediening met de glimlach.

Benjamien Vanherp van Smash Café die zich had ingeschreven kreeg eind vorig jaar te horen dat hij bij de gelukkige was om het label 'Ambassadeur Orval' te mogen dragen. Het label werd hem deze week overhandigd in het Smash Café. Daarnaast kreeg hij ook een mooie geëmailleerde reproductie van het etiket van het Orvalflesje. "We zijn uiteraard zeer tevreden dat onze inspanningen beloond worden", zegt Benjamien. "De toekenning van het label 'Orval Ambassadeur' zal er ons ongetwijfeld toe aanzetten om het naar de toekomst nog beter te doen. Het is alvast de bedoeling om op termijn ook Orval te kunnen aanbieden die één en zelfs twee jaar heeft kunnen rijpen."

De Orval Ambassadeurs worden niet alleen gewaardeerd voor hun uitstekende bediening en de bijzonder Orval sfeer in hun zaak, maar ook voor hun kennis betreffende Orval. Aarzel zeker niet om in het Smash Café vragen te stellen omtrent het bierbrouwen en de geschiedenis van deze Cistercienzer abdij.

Breng ook eens een bezoekje aan de website: www.cafesmash.be

© www.krantvanblankenberge.be