Krant van Blankenberge | Sport
Blankenberge: 14/12/2015 Street NRGY zesde op Hip Hop WK te Martinique Het dansteam Street NRGY van Dance NRGY Blankenberge werd in maart geselecteerd voor de World Championship Hip Hop Unite die plaats vond op 4 en 5 december 2015 te Martinique. De lange intense voorbereidingen voor zowel de dansers, ouders als begeleiders werd beloond met een schitterende zesde plaats!
Jolien Monteyne, Kayleigh Gunst, Hanne Monteyne, Caro Vande Weghe, Raïsa Seldrum, Alana Benitez, Ashley Boers en Lucas De Roover
v.l.n.r. Jolien Monteyne, Kayleigh Gunst, Hanne Monteyne, Caro Vande Weghe, Raïsa Seldrum, Alana Benitez, Ashley Boers en Lucas De Roover.

Met tal van acties en uitkijken naar goedkope vluchttickets en logies kon Dance NRGY het financieel realiseren om met de groep Street NRGY deel te nemen aan de Hip Hop wereldkampioenschappen in Martinique. "Het was een superleuke en bovendien een unieke ervaring, zowel voor mij als voor de dansers", vertelt voorzitster Muriel Defever. "De extra bagage die ze meekrijgen enkel al met het kijken naar de verschillende groepen is ongelooflijk. Elk team heeft zowat zijn specifieke stijl en daarnaast komen veel herkenbare elementen aanbod."

Het groot klimaatverschil heeft ervoor gezorgd dat Muriel haar vooropgesteld schema grondig heeft moeten aanpassen ... "Als we 's morgens wakker werden was het reeds 26 graden. Daarnaast we hebben dagelijks regen gehad, waardoor de vochtigheidsgraad zeer hoog was. De ochtendtrainingen hebben we daardoor noodgedwongen moeten opschuiven naar de avond."

Het WK Hip Hop is een dag later begonnen dan voorzien doordat een 15-tal teams niet zijn komen opdagen wegens de gebeurtenissen in Parijs. Daardoor had Street NRGY een extra trainingsdag. De floortesting gebeurde op vrijdag 4 december tussen 14:00 en 18:00 uur (Belgische tijd). Diezelfde dag om 19:00 uur vond de voorronde plaats. Street NRGY die deel nam in de categorie 'Junioren Small Group' mocht door naar de halve finale! "Het kleiner aantal deelnemers heeft ervoor gezorgd dat het reglement werd aangepast. Er moest een bepaald puntenaantal behaald worden om te kunnen doorgaan naar de finale", zegt Muriel. Deze vond plaats zaterdagavond om 19:00 uur. "Ons team heeft daar een schitterend resultaat neergezet. Het niveau van de choreografie van Street NRGY is zeer hoog als ik het vergelijk met de andere teams. Tenslotte zijn ze nog maar één jaartje bezig", benadrukt Muriel.

Op naar de finale ...

Street NRGY mocht zich meten met de Russische topteams die nagenoeg in alle categorieën wonnen. Het Blankenbergs team was de enige die sinds de Europese kampioenschappen met een nieuwe choreografie op de dansvloer stond. "Daardoor misten ze wel wat spontaniteit en hun onzekerheid konden ze moeilijk verbergen", vertelt Muriel. "Maar aan de andere kant als je steeds hetzelfde moet dansen is er ook geen fun meer aan."

Muriel en haar team Street NRGY kregen bij hun thuiskomst een warm welkom
Muriel en haar team Street NRGY kregen bij hun thuiskomst een warm welkom.

"Hip Hop is zo'n groot begrip waaronder zoveel verschillende stijlen bestaan. Hoe meer variaties je kunt tonen op een wedstrijd, hoe beter je scoort", legt Muriel uit. "Uiteindelijk zijn we zesde geworden, wat toch een schitterend resultaat is. We hadden gehoopt op een plaatsje in de top vijf, maar er zat echt niet meer in. Het niveau van de Russen was enorm, ze zijn tot in de perfectie gedrild ... de funfactor was bij hen dan ook ver te zoeken", lacht Muriel.

Als we vragen aan Muriel hoe ze de deelname met haar team Street NRGY aan het Wereld Kampioenschap achteraf bekijkt, dan antwoord ze spontaan... "Echt super tof! We hebben ons reuze geamuseerd, maar vooral veel ervaring opgedaan. Niettegenstaande het leeftijdsverschil binnen het team is alles zeer vlotjes verlopen, wat niet evident is. Er was echt begrip voor elkaar. Naast het trainen moest er dagelijks gestudeerd worden ... en de ene heeft daar al wat meer tijd voor nodig dan de andere. Maar ook dat bleek geen probleem te zijn", zegt Muriel.

"Onze deelname aan het WK in Martinique heeft heel wat voorbereiding gevergd, maar achteraf gezien is het zeker de moeite waard geweest. De kans dat iemand van ons ooit nog eens in Martinique zal komen is bijzonder klein, vandaar dat we, alhoewel het geen plezierreis was, toch een excursie hebben gedaan. Nu we daar waren wilden we toch graag ook iets van het eiland zien ... tijdens de uitstap hebben we onder andere kunnen zwemmen tussen reuze schildpadden. Een unieke ervaring voor ons allen. Maar waar ik persoonlijk het meeste van genoten heb tijdens de reis is de dankbaarheid en het enthousiasme van ons dansteam. Uiteraard ook een grote pluim voor vier mama's, onder andere die van mij, die mee waren afgereisd naar Martinique. Dankzij hen heb ik me volledig kunnen toeleggen op het dansteam en de trainingen", besluit de trotse voorzitster Muriel Defever.

© www.krantvanblankenberge.be