Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 02/01/2016 Gespreksavond: De moord op Lumumba Gespreksavond: De moord op Lumumba Het Willemsfonds Blankenberge organiseert een gespreksavond over de moord op Patrice Lumumba.

Op 17 januari is het precies 55 jaar geleden dat Lumumba, de toenmalige wettelijk verkozen eerste democratische premier van de Republiek Congo vermoord werd. Vlaams socioloog Ludo De Witte die hierover een boek schreef, wat de basis was voor de parlementaire onderzoekscommissie over de moord op Lumumba, komt tekst en uitleg geven over de eventuele Belgische betrokkenheid bij het liquideren van Patrice Lumumba.

De Bruggeling Gerard Soete heeft immers in opdracht als inspecteur generaal bij de politie in Katanga, het lijk in zuur opgelost. Er is ook een link naar Blankenberge. In een later stadium bracht Gerard Soete de tanden van Lumumba mee naar Belgi├ź. Toen dit jaren nadien aan het licht kwam, was de verontwaardiging zo groot, dat hij met zijn zeilbootje vanuit de Blankenbergse haven naar zee trok en die in de Noordzee zou gedumpt hebben.

De boeiende gespreksavond gaat door op zaterdag 16 januari om 20:00 uur in het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Noorderlicht gelegen in de Jeanne Vande Puttelaan 1 te Blankenberge. Iedereen is welkom, de toegang is gratis!

© www.krantvanblankenberge.be