Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 04/01/2017 Creëer je eigen zootje en neem deel aan de Vuûle Jeanettenstoet Creëer je eigen zootje en neem deel aan de Vuûle Jeanettenstoet Zin om ook eens deel te nemen aan de Vuûle Jeanettenrondgang op vette dinsdag, maar heb je echt geen benul hoe je eraan moet beginnen om je zootje ineen te steken ... dan hebben we goed nieuws voor jou. Binnenkort start er een gratis lessenreeks!

Sinds een aantal jaren is het Blankenbergs Carnaval erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit houdt in dat al hetgeen er gebeurt rond ons carnaval wordt gearchiveerd en bijgehouden. Daarnaast moeten er ook initiatieven worden ingericht ter bewaring van dit volks gebeuren, alsook het beter bekend maken van carnaval in onze stad bij alle lagen van de bevolking. Eén van deze initiatieven is gekend onder Carnaval Fotogeniek, een ander initiatief is het voornemen om opnieuw carnavalspoppen in ons straatbeeld te krijgen gedurende de carnavalsperiode.

Nu wordt er een nieuw initiatief gelanceerd om één van onze typerende kenmerken van carnaval te ondersteunen, namelijk het maken van een kostuum van een Vuûle Jeanette. "Bedoeling is niet enkel de kwaliteit van de kostuums verhogen, maar ook meer mensen ertoe aanzetten om deel te nemen aan het carnavalsgebeuren, meer bepaald aan de rondgang van de Vuûle Jeanetten op dinsdagnamiddag", zegt carnavalist Jan De Soete.

"Concreet wordt er les gegeven over het maken van een 'zootje' (carnavalskostuum) voor een Vuûle Jenaette. Jan Vanquathem gaat dieper in op het verleden van dit gebeuren. Kaat Vandermarliere licht de huidige situatie toe en ikzelf neem de praktische kant en de algemene organisatie voor m'n rekening. In de praktische lessen worden er borsten, konten en hoeden gemaakt. Daarnaast worden er tips gegeven over het maken van een kleed en het gebruik van eventuele attributen."

De lessen gaan door op de donderdagavond op 12 en 19 januari en op 2, 9 en 16 februari, dit telkens van 19:30 tot 22:00 uur in de Pekelput in de Franchommelaan. De cursus zelf is volledig gratis. De enige uitgave waar je rekening moet mee houden, is het aankopen van de materialen die je nodig hebt en zelfs dit hoeft niet meer te kosten dan 50 euro.

Inschrijven kan via jan.de.soete@telenet.be

.

© www.krantvanblankenberge.be